Onko Bitcoin energian tuhlausta? Hyödyt ja haitat Bitcoin-kaivokselle

Bitcoin herättää intohimoa, uteliaisuutta ja on saanut yhä enemmän huomiota tiedotusvälineissä, varsinkin kun se on noussut vuosikymmenen parhaan rahoitusomaisuuden joukkoon. Kuitenkin aina kun sen hinta nousee, herää monia epäilyksiä ja kysymyksiä, lähinnä sen alkuperän ja kaivostyöläisten energiankulutuksen suhteen.

Bitcoin-protokolla on luonut ainutlaatuisen digitaalisen omaisuuden

Ymmärtää, miten Bitcoin (BTC) luodaan ja mikä on kaivostoiminta, avain on kaksinkertainen käyttö ongelma.

Ennen Bitcoinia ei ollut siirrettävää digitaalista arvoa eikä digitaalista omaisuutta jaettavaksi useisiin osiin. Toisin sanoen, jos skannasit 100 dollarin setelin ja halusit siirtää tämän laskun jollekin, voit lähettää vain kopion laskusta.

Olemme kaikki tottuneet älypuhelimiin ja tietokoneisiin. Lähetämme sähköposteja, valokuvia, mutta emme ymmärrä tätä prosessia todellisuudessa: Lähetämme kopion sähköpostista (emmekä alkuperäisen sähköpostin), kopion valokuvistamme (emmekä alkuperäisiä). Kun napsautamme lähetyspainiketta älypuhelimessa tai tietokoneessa, kopio alkuperäisestä tuotteesta pysyy aina laitteessamme.

Samoin kun on kyse rahoitustapahtumista, kun napsautamme Lähetä-painiketta Internet-pankkitileillämme tai pankkiautomaatilla, on aina välittäjä, joka siirtää rahat tililtä toiselle. Ja tämä on ongelma, jonka Bitcoin pyrkii ratkaisemaan – kaksinkertaisen kulutuksen ongelma.

Kun napsautat esimerkiksi matkapuhelimesi Lähetä Bitcoin -painiketta, et lähetä kopiota, lähetät itse asiassa digitaalisen objektin. Kun tapahtuma on tehty Bitcoinissa, siitä tulee peruuttamaton eikä sitä voida muuttaa.

Tästä syystä on mahdotonta peruuttaa tai peruuttaa Bitcoin-siirtoa sen jälkeen, kun lohkoketjuverkko on vahvistanut sen, koska Bitcoin-protokolla on ratkaissut kaksinkertaisen kulutuksen ongelman. Se teki yhden omaisuuden, Bitcoinin, digitaalisesti ainutlaatuisen, mikä mahdollisti arvotapahtumat Internetissä ilman välittäjiä (riippumaton keskusyksiköstä).

Kuka antaa Bitcoineja?

Vaikka perinteistä rahaa lasketaan liikkeeseen (luodaan) (keskuspankkien) kautta, Bitcoinia laskevat algoritmit, joiden säännöt on ennalta määritelty sen protokollassa – Bitcoin-lohkoketju.

Toisaalta Bitcoin-lohkoketju on tapahtumien rekisteröintijärjestelmä, jota ylläpidetään avoimessa (hajautetussa) verkossa “epäilyttävillä” osallistujilla, jotka eivät tunne tai luota toisiinsa.

Joten kun Satoshi Nakamoto kirjoitti Bitcoin-protokollaohjelmiston lähdekoodin ja julkaisi sen Internetissä, hän ehdotti seuraavaa: Jos tarjoat suojausta tälle verkolle ja autat rahoitusverkostoa toimimaan, sinut palkitaan.

Bitcoin-protokollan ennalta vahvistettujen sääntöjen logiikka oli hyvin avoin ja kirjoitettu ohjelmointikielellä. Ensimmäisen lohkoketjun läpimurto vuosien digitaalisten valuuttojen tutkimuksen jälkeen ei koske vain tietojenkäsittelytieteen ratkaisuja.

Salaisuus on kannustimissa

Bitcoin-lohkoketjuarkkitehtuurin luomiseksi Satoshi Nakamoto tarkasteli olemassa olevaa tutkimusta – bit-gold, b-money, hashcash, aikaleimattu kryptografia – ja lisäsi peliteorian.

Peliteorian avulla Satoshi otti käyttöön kannustinmekanismin (konsensusmekanismi), jota kutsutaan työn todistukseksi, joka mahdollisti uuden taloudellisen koordinoinnin kentän, jota nyt kutsutaan salausekonomiaksi (taloustieteen ja tietojenkäsittelytieteen alat tutkimaan hajautettuja markkinapaikkoja ja sovelluksia, jotka voivat rakennetaan yhdistämällä salaus ja taloudelliset kannustimet).

Juuri tämä taloudellinen kannustinjärjestelmä varmistaa, että Bitcoin-verkon osallistujat käyttäytyvät järjestelmän turvallisuuden ja täydellisen toiminnan puolesta. Tämä on tärkein syy, miksi Bitcoin-lohkoketjua ei ole vielä hakkeroitu.

Kaivostoiminnan merkitys

Kun yhä useammat ihmiset ymmärsivät Bitcoinin mahdolliset kannustimet ja alkoivat “liittää” tietokoneitaan verkon turvallisuuden takaamiseksi, Bitcoin-lohkoketjusta tuli yhä kannattavampi ja turvallisempi. Nyt on olemassa valtava laskentateho, joka takaa liiketoimet: Bitcoin on laskennallinen vahvuus.

Kaivostyöläiset (validoijat), jotka tarvitsevat matemaattisia algoritmeja, ansaitsevat oikeuden sisällyttää Bitcoin-tapahtumat lohkoketjuverkostoon ja saavat siitä palkkion, Bitcoin erotetaan blockchain-protokollasta..

Jokainen Bitcoin-tapahtuma, ennen kuin se lisätään lohkoketjuun, lähetetään “mempooliin”, odottavien tapahtumien säilytysalueelle, missä se odottaa sisällyttämistä lohkoon. Kaivostyöläiset ottavat sitten vireillä olevat tapahtumat, jotka odottavat kirjaamista, ja yhdistävät ne “lohkon” muodostamiseksi.

Ymmärrä, että kaivostyöläiset kilpailevat keskenään niin, että heidän tietokoneensa valitaan tallentamaan viimeisimmät tapahtumat seuraavaan verkkoon sisällytettävään lohkoon. Ja paras tapa voittaa tämä kilpailu on ratkaista algoritmit niin monta kertaa kuin mahdollista (ennen kuin joku muu saavuttaa oikean tuloksen, nimeltään “nonce”).

Koska tarvitaan biljoonia yrityksiä arvata oikea nonce, vain ne, joilla on enemmän laskennallista voimaa voittaa tämä kilpailu, saavat Bitcoinin palkinnoksi ponnisteluistaan.

Voimme tehdä kaksi pääasiallista seurausta tähän mennessä sanomastamme.

Ensimmäinen seuraus on, että PoW estää kaivostyöläisiä kiertämästä järjestelmää ja luomasta Bitcoinia tyhjästä. Kaivostyöläisten on poltettava todellista laskentaenergiaa jokaisella yrityksellä ja löydettävä mahdollisuus, jolla on mahdollisuus voittaa Bitcoin. Koska kaivostyöläisten toimittama sähkö ei ole ilmaista, työn todistaminen aiheuttaa siten taloudellisia kustannuksia Bitcoin-kaivoksille.

Toinen seuraus viittaa siihen, että PoW tekee Bitcoinin transaktiohistorian muuttumattomaksi. Jos hyökkääjä yrittää muuttaa tapahtumaa, hyökkääjän on tehtävä uudelleen kaikki sen jälkeen tehdyt työt palautuakseen ja muodostamaan pisin verkko. Tämä on teoreettisesti mahdotonta, ja siksi kaivostyöläisten sanotaan “suojaavan” Bitcoin-verkkoa.

Koska kaivostoiminnasta on tullut laillinen ala vuosien varrella, sitä tukevat ammattilaiset, joilla on erikoistunut laitteisto, joka vaatii suuria palvelinkeskuksia ja paljon sähköä.

On syytä mainita, että vaikka on olemassa muita konsensusmekanismeja, PoW on eniten käytetty estoketjuissa, koska se on tehokkain kyberturvallisuuden kannalta.

Kuinka paljon sähköä Bitcoin-kaivostoiminta käyttää?

Cambridgen yliopistossa on ollut käytössä elävä Bitcoin-verkkoenergia estimaattori vuodesta 2015. Itse asiassa Bitcoinin läpinäkyvyyden ansiosta kuka tahansa voi nähdä verkkoon levitetyn hajautusvoiman määrän, joka mitataan yleensä verkoston suorittamien hajautusten lukumääränä osana kaivosprosessia.

Voit arvioida, kuinka paljon virtaa verkko käyttää näiden hajautusten suorittamiseen, perustuen käytössä olevan kaivoslaitteiston hajauttamisen energiatehokkuuteen..

Digiconomistin Bitcoin-energiankulutuksen mukaan seuranta, kaivostoiminta kuluttaa tällä hetkellä 77,78 terawattituntia vuodessa. Se on verrattavissa Alankomaiden ja Tšekin tasavallan kaltaisten maiden kokonaisenergiankulutukseen.

Edellä esitettyjen arvioiden perusteella monet vastustavat Bitcoinia ja työn todistamisen käyttöä.

Voimmeko kuitenkin pitää näitä “arvioita” absoluuttisena totuutena? Otetaanko näissä arvioissa huomioon, että kaivostyöläiset eivät aina toimi samalla tehokkuudella? Harkitaanko, että käytetty sähkö voi tulla puhtaista lähteistä?

Katsotaanpa näitä argumentteja yksi kerrallaan.

PoW: n vastaiset argumentit

Työn todistamista ja Satoshi Nakamoton luomaa kannustinmekanismia vastaan ​​esitetyt argumentit ovat:

  • A1 – Bitcoinin louhinta kuluttaa paljon energiaa.
  • A2 – Suurin osa Bitcoin-kaivostyöläisistä sijaitsee Kiinassa.
  • A3 – Bitcoin-kaivostyöläiset Kiinassa käyttävät pääasiassa likaa hiilipohjaista energiaa.
  • A4 – Bitcoinin louhinnalla on suhteellisen äärimmäinen hiilijalanjälki.
  • A5 – Bitcoin on huono.

Perustelu A1 on totta, kuten osoitimme edellisessä aiheessa. Se on yksi tärkeimmistä syistä, miksi Bitcoin-verkko on niin uskomattoman turvallinen.

Perustelu A2 oli totta, mutta tilanne on muuttumassa, kun yhä useammat alueet maailmanlaajuisesti ovat siirtymässä BTC: n kaivosteollisuuteen. Koska tällä ei ole merkitystä Bitcoin-verkon energiankulutukselle, pidämme sitä totta.

Alueet, joilla on suuri merkitys, korostetaan sinivihreässä, Sichuanin maakunta Kiinassa on keltaista ja alueet, joilla on vähemmän merkitystä, ovat punaisia.

Lopuksi väite A3 on väärä, kuten näemme seuraavasta aiheesta, joka poistaa argumentit A4 ja A5.

Bitcoin on energisika, mutta … uusiutuva

Tuore tutkimus julkaistu CoinShares Research havaitsi, että suurin osa Bitcoinin louhimiseen kulutetusta sähköstä tulee itse asiassa puhtaista lähteistä, kuten tuuli-, aurinko- ja vesivoimasta.

Tarkemmin sanottuna 60% maailmanlaajuisesta kaivostoiminnasta tapahtuu Kiinassa, jossa yksinomaan Sichuan tuottaa 50% maailmanlaajuisesta hajautusasteesta, ja loput 10% jaetaan suunnilleen tasaisesti Yunnanin, Xinjiangin maakuntien ja Mongolian kesken.

On tärkeää huomata, että Sichuanin hallitsevuudella sekä Kiinassa että maailmassa on suora suhde lounais-Kiinassa sijaitseviin vesivoimakkaisiin Yunnanin, Guizhoun ja Sichuanin maakuntiin. Sadekauden aikana sen sähkön hinnat ovat maailman alhaisimpia, mikä tekee Sichuanista yhden houkuttelevimmista maailman kaivosalueista.

Toisaalta loput 40% kaivosyhtiöistä 35% maailmanlaajuisesta hajautusasteesta on jaettu tasan Washingtonin, New Yorkin, Brittiläisen Kolumbian, Alberta, Quebecin, Newfoundlandin ja Labradorin, Islannin, Norjan, Ruotsin, Georgian ja Iran.

Silti raportti viittaa laajempaan ongelmaan siitä, miten uusiutuvaa energiaa käytetään tällä hetkellä maailmanlaajuisesti: Monet uusiutuvien energialähteiden tuottajat ovat huonosti sijoitettuina ja alikäytettyjä, ja siksi Bitcoinin kaivostoiminnasta on tullut ainoa käyttökelpoinen sähkön käyttö.

Tässä yhteydessä tutkimuksessa päädytään siihen, että Bitcoin-verkko saa 74% sähköstään uusiutuvista lähteistä, joten se keskittyy enemmän puhtaisiin energialähteisiin kuin melkein kaikki muut maailman suuret teollisuudenalat.

Ottaa mukaan

Kaikki vaatii energiaa, ja energian lisäkäyttö on aina parantanut elintasoamme. Ovatko Bitcoinin tarjoamat edut energian lisäkäytön arvoisia? Etsivätkö kaivostyöläiset enää tapoja käyttää hukkaan mennyttä energiaa, esimerkiksi hiilidioksidia vapautettu öljynporauksen aikana?

Koska kaivoskeskusten fyysinen sijainti ei vaikuta Bitcoin-verkostoon, eikö kaivostyöläiset enää muutu alueille, jotka tuottavat ylijäämäsähköä pienemmillä rajakustannuksilla? Ja tässä tapauksessa tämä ei voinut ratkaista uusiutuvan energian ongelmaa, jolla on ennustettavissa oleva kapasiteetti ja joka muuten menisi hukkaan, kuten vesivoimalla ja metaanilla palaa.

Kaikki on energiaa – jätettä ei käytetä älykkäästi taloudellisen ja sosiaalisen elintason parantamiseen.

Tässä esitetyt näkemykset, ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajan yksin, eivätkä välttämättä heijasta tai edusta Cointelegraphin näkemyksiä ja mielipiteitä.

Tatiana Revoredo on perustajajäsen Oxford Blockchain Foundation -säätiössä ja on blockchain-strategia Saïd Business Schoolissa Oxfordin yliopistossa. Lisäksi hän on asiantuntija blockchain-liiketoimintasovelluksissa Massachusettsin teknillisessä instituutissa ja globaalin strategian pääjohtaja. Euroopan parlamentti on kutsunut Tatianan Intercontinental Blockchain -konferenssiin, ja Brasilian parlamentti on kutsunut hänet julkiseen kuulemistilaisuuteen lakiehdotuksesta 2303/2015. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa: Blockchain: Tudo O Que Você Precisa Sabre ja kryptovaluutat kansainvälisessä skenaariossa: Mikä on keskuspankkien, hallitusten ja viranomaisten asema kryptovaluutoista?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map