Blod på Blockchain: Tokenisering kan gøre donationer mere effektive

Et system, hvor sundhedsembedsmænd vil være i stand til at spore bloddonationer fra ven til ven i realtid i betragtning af kompleksiteten i blodforsyningskæden, kan lyde umuligt. Brug af blockchain-teknologi til at spore og spore blodforsyningskæder kan dog gøre denne idé tættere på virkeligheden. 

Det amerikanske Røde Kors skøn at nogen i USA har brug for blod hvert andet sekund. Organisationen yderligere annonceret at den står over for en alvorlig mangel på blod, især den af ​​rekonvalescerende plasma – en type bloddonation, der indeholder antistoffer indsamlet fra personer, der for nylig er kommet sig efter COVID-19. Det er klart, at blodforsyningskæden er af vital betydning, alligevel er der en række udfordringer, der hæmmer effektiviteten af ​​disse systemer. 

Warren Tomlin, digital og innovationsleder for Ernst & Young Canada fortalte Cointelegraph, at firmaet har arbejdet med nonprofitorganisationen Canadian Blood Services om et proof-of-concept for at tackle sporbarhedsudfordringer ved at placere blodregistreringer på et blockchain-netværk:

”Vi indså, hvor utrolig kompleks blodforsyningskæden var, da vi begyndte at arbejde med Canadian Blood Services. De fleste mennesker tænker på at få blod fra donorer, men det, de ofte ikke overvejer, er de data, der er knyttet til hver donation. “

Ifølge Tomlin genereres mange mængder data, når bloddonationer tages fra donorcentre og sendes til hospitaler til transfusioner. For eksempel indsamles data fra donoren sammen med data om laboratoriearbejder, der tager blodet. Udstyrsdata og temperaturdata tages også, når blodprøver overføres til hospitaler. Yderligere information genereres, når blod opdeles i underprodukter til plasma- eller antistofformål. “Alle disse data skal spores i overensstemmelse hermed for at sikre, at affald, mangel og andre ineffektiviteter ikke opstår,” sagde Tomlin. 

Baseret på dette kan en løsning til styring af forsyningskæden, der er i stand til at spore blod gennem hele sin rejse, i høj grad gavne blodmarkedet for millioner af dollars. Blockchain-teknologi kan give en ideel løsning til at registrere data ved kilden og registrere dem sikkert. Paul Brody, den globale blockchain-innovationsleder hos EY, fortalte Cointelegraph, at en udfordring, som mange virksomheder i øjeblikket står over for, er at holde styr på input og output, når de bevæger sig over organisatoriske grænser:

”Blockchain er velegnet til dette, da det skaber digitale, standardiserede tokens, der kan behandles ens på tværs af forskellige organisationer. De fleste forretningssystemer er ikke gode til forvaltning af aktiver eller produkter. Blockchain standardiserer ikke kun en måde at holde styr på ting på tværs af netværksgrænser, men det anvender også disciplin og tillid inden for et decentraliseret system. ”

Brody bemærkede, at EY ved at udnytte det private Ethereum blockchain-netværk understøttet af EY OpsChain-platformen spores donationsdata fra CBS på tværs af syv nøglepunkter, hvilket skaber et forbedret revisionsspor for blodprodukter. Mens dette projekt stadig er i sine meget tidlige faser, fortalte Rick Prinzen, Chief Supply Chain Officer og vicepræsident for CBS-donorforhold, Cointelegraph, at dette allerede repræsenterer en vigtig udvikling inden for sundhedsvæsenet:

“At forbinde donorcentredonationer med transfusioner på hospitalet og gøre det muligt for hospitaler at få adgang i realtid til produktgennemstrømningen af ​​helblodskomponenter og produktstatus er et betydeligt fremskridt med hensyn til at skabe forsyningskædens værdi og forbedrede sundhedsresultater.”

Sagen for tokenisering

Det er også vigtigt at bemærke, at for at blod kan registreres og spores over et blockchain-netværk, skal det først tokeniseres. I tilfælde af EY Canada og CBS forklarede Tomlin, at hver gang nogen giver blod, placeres en stregkode på enheden, der indeholder prøven. Denne stregkode scannes derefter, og dens data registreres på den private Ethereum-blockchain. Den tokeniserede blodenhed kan spores på tværs af hvert punkt på rejsen.

Selvom tokenisering muligvis endnu ikke er et velkendt koncept i sundhedsindustrien, forklarede Brody, at tokenisering simpelthen betyder at tage alt, hvad der eksisterer, hvad enten det er reelt eller virtuelt, og repræsenterer det som et digitalt token. ”Når der først kommer blod ind fra en kendt donor, kan det repræsenteres som et tegn på en enkelt donation,” sagde han. 

Brody uddybede, at tokenisering er nyttig til bloddonationer, fordi når blodprøver er behandlet, kan de kombineres med andre produkter for at skabe ting som plasma. Målet er at holde styr på tokens oprindelse på en standard og gentagelig måde. Hvis det gøres korrekt, kan tokeniserende blod have enorme fordele, især når der er behov for bloddonationer. 

Relateret: UNICEF Crypto Fund til at investere $ 100.000 i humanitære Blockchain-projekter


Ifølge Tomlin er en fordel, der kan komme ud af proof-of-concept, at sikre, at hospitaler ikke står over for blodmangel. For eksempel kunne tokeniseret blod registreret på blockchain hjælpe med at bestemme opgørelsen over bloddonationer på hospitaler. Tomlin forklarede, at EY Canada håber at samarbejde med en stor blodoperatør, der bevæger sig fremad for at anvende kunstig intelligens på den beholdning af blod, der er blevet behandlet gennem blockchain: ”I mange lande sker der stadig blodbestilling af faxmaskiner. Vi håber, at hospitaler ved at samle stamtavlen blod gennem vores blockchain kan automatisere bestilling. ”

Tomlin nævnte også, at COVID-19-pandemien har skabt en stor mulighed for denne brugssag, da den ville tilføje et andet lag til ligningen ved at sikre, at hospitaler har nok blod med de nødvendige antistoffer til at bekæmpe virussen. ”Dette kan være særligt nyttigt til sporing af antistoffer mod COVID,” sagde han.

Ikke alene i søgen

Det britiske firma BloodChain sigter mod at gøre noget lignende. Sebastian Zaremba, projektets grundlægger og leder af BloodChain, fortalte Cointelegraph, at virksomheden i det væsentlige er en “åben social blodbank”, hvilket betyder, at alle har lov til at deltage i BloodChain-netværket for at donere blod. 

Ifølge Zaremba tillader BloodChain enkeltpersoner at registrere deres blodtyper sikkert i en distribueret blodbank, der kan imødekomme udbud og efterspørgsel i realtid. AI-baserede applikationer vil derefter blive brugt oven på de data, der indsamles på blockchain for at bestemme efterspørgslen efter blod fra visse hospitaler. Til gengæld ville blod straks blive leveret til disse hospitaler.

Ud over at bekæmpe blodmangel gennem automatisering kunne tokenisering give en incitamentsmekanisme for bloddonorer. For eksempel har virksomhedens blockchain-opstart EOS Costa Rica bygget en incitamentsbaseret sundhedsvæsenløsning på EOS-netværket. Open source-protokollen er kendt som Lifebank og har til formål at hjælpe med at løse globale blodmangel ved at øge forsyningskædens effektivitet og automatisere belønninger for donorer. Edgar Fernandez, en medstifter af EOS Costa Rica, fortalte Cointelegraph:

”Donationscentre, der oplever blodmangel, kan bruge Lifebank til at skabe incitamenter til bloddonorer. Ved at forbinde medlemmer af lokalsamfundet til lokale virksomheder kan donorer tilmelde sig for at give blod og derefter modtage et token i bytte. Disse tokens ligner kuponer, da de kan indløses hos deltagende lokale organisationer. ”

Selvom disse tokens ikke er baseret på en donors data, indeholder de værdienheder, der kan bruges af donorerne. “Vi har været i stand til at programmere disse tokens på en måde, hvor donationscentre kun kan prikke et token for hver donor,” forklarede Fernandez. 

Er sundhedsindustrien klar til at anvende blockchain-teknologi?

Selvom anvendelse af blockchain kan resultere i en mere effektiv og sikrere bloddonationsproces, kan sundhedsindustrien være tøvende med at vedtage denne nye teknologi. Selvom det er bemærkelsesværdigt, at blockchain-markedet inden for sundhedspleje er forventet at have nået 3,4 mia. dollars i 2025, en af ​​de største udfordringer inden for branchen er manglende forståelse for teknologien. 

Tomlin påpegede, at uddannelse og sponsorering var de to største udfordringer, som CBS oprindeligt stod over for: ”Teknologien var så ny, at det var svært at finde sponsorat. Vi endte med at se sponsorering fra den administrerende direktør, der ønskede at omfavne blockchain. ” Han tilføjede, at sundhedsindustrien er nødt til at indse værdien af ​​blockchain-teknologi snarere end at fokusere så meget på, hvordan det fungerer. 

Brody forklarede, at forenkling og sammenkædning med værdiproposition er afgørende for sundhedsindustrien. Han bemærkede, at mens æraen med private blockchains muligvis har skabt et scenarie, hvor deltagere, der er involveret i et netværk måske ikke har været fortrolige med mængden af ​​kontrol fra andre, er adgangsbarrieren blevet meget lavere i dag:

”Vi er nødt til at få folk til at være komfortable nok til at deltage i blockchain-netværk. Offentlige blockchains er tiltalende, fordi de er som internettet. Ethereum-netværket har over 50 millioner brugere, fordi det er simpelt, og der er lave adgangsbarrierer. Vi er nødt til at gøre det let og omkostningseffektivt for flere mennesker at komme om bord for at drive masseadoptagelse på netværksniveau. ”

Brody påpegede endvidere, at skønt CBS i øjeblikket udnytter det private Ethereum-netværk, er planen til sidst at flytte alle sine klienter til et offentligt netværk: ”Indtil for nylig eksisterede al værktøjet til fuldt privatliv på offentlige netværk ikke, hvorfor det var mange af vores implementeringer har været på OpsChain-software, der kører på private blockchains. ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map