BTC-e’s Vinnik-sag trækker videre, når nye beskyldninger fortsætter med at dukke op

Den 25. juli 2019 indgav de amerikanske anklagere en klage over den nedlagte cryptocurrency-udveksling BTC-e og dens påståede tidligere operatør, Alexander Vinnik. Det anklage blev indgivet næsten 24 måneder efter, at Vinnik blev arresteret i Grækenland, mens han var på ferie med sin familie, og har fulgt adskillige anmodninger om udlevering fra USA, Frankrig og Rusland, der har set Vinniks sag synes at ændre sig fra en undersøgelse af påstået hvidvaskning af penge til en trækkraft -krig over et strategisk efterretningsaktiv mellem USA og Rusland.

Tidslinje for Vinnik-sagen

Vinniks anholdelse i juli 2017

Den 26. juli 2017 gik det amerikanske justitsministerium (DOJ) annonceret at Vinnik var blevet arresteret to dage før i Grækenland for angiveligt at have deltaget i operationerne i den skyggefulde kryptokursudveksling BTC-e. Den russiske statsborger, der nu er 39 år gammel, blev beskrevet som hjernen bag en international hvidvaskningsordning, der havde behandlet kapitalstrømme til mere end 4 milliarder dollars, inklusive ca. 300.000 Bitcoins (BTC), der var blevet stjålet fra nu nedlagte kryptobørs Mt.Gox.

Ifølge BTC-e’s hjemmeside var udvekslingen lokaliseret i Bulgarien, skønt den var underlagt Cyperns love og var baseret i både Cypern og Seychellerne. På tidspunktet for Vinniks anholdelse var BTC-e det beskrevet som “en af ​​verdens største og mest anvendte digitale valutaudvekslinger.”

USA anmoder om Vinniks udlevering

DOJ fremlagde en 21-anklager tiltale for driften af ​​en “ulicenseret pengeservicevirksomhed, hvidvaskning af penge og relaterede forbrydelser” med Chief Don Fort fra US Internal Revenue Service’s Criminal Investigation Division, hvori Vinnik også “stjal identiteter, letter narkotika menneskehandel og hjalp til med at hvidvaskte kriminelle indtægter fra syndikater rundt om i verden. ”

Ifølge tiltalebeslutningen udviklede Vinnik og andre siden børsens start i 2011 en kundebase for BTC-e, der var stærkt afhængig af kriminelle, herunder ved ikke at kræve, at brugerne validerede deres identitet, tilslørede og anonymiserede transaktioner og finansieringskilde, og ved manglende processer mod hvidvask af penge. ”

Netværket for håndhævelse af finansielle forbrydelser (FinCEN) vurderede en bøde på 110 millioner dollars mod BTC-e for den påståede forsætlige overtrædelse af amerikanske love om hvidvaskning af penge (AML). FinCEN vurderede også en bøde på 12 millioner dollars mod Vinnik for hans rolle i virksomhedens drift. Imidlertid vil enhver fængselsstraf kun blive idømt “efter overvejelse af de amerikanske retningslinjer for strafudmåling og den føderale lov om indførelse af en dom.”

I et interview med RT i løbet af september 2017 erklærede Vinnik, at han ikke betragtede sig selv som skyldig og afviste beskyldninger om at være BTC-e’s operatør. I stedet hævdede han at have arbejdet for udvekslingen i en kort periode. Interviewet modsigede tidligere påstande lavet af BTC-e, at Vinnik “aldrig var leder eller medarbejder” i sin tjeneste.

Rusland anmoder om Vinniks udlevering

Den 19. september 2017, ca. to uger fra datoen for hans retsmøde i Thessaloniki, Grækenland for at afgøre, om Vinnik ville blive udleveret til USA, rapporterede RT, at Rusland havde sendt en konkurrerende anmodning om udlevering for den anklagede BTC-e-operatør. I løbet af samme dag accepterede Vinnik den russiske udleveringsanmodning med en af ​​hans advokater, Timofey Musatov, med angivelse:

”Alexander Vinnik blev ført ud af fængslet til anklageren i Thessaloniki, der introducerede ham til kravet om hans udlevering til Den Russiske Føderation for de forbrydelser der blev begået der. Alexander Vinnik accepterede denne anmodning og svarede, at han frivilligt ønsker at blive udleveret til Rusland. ”

Den russiske anmodning ville få Vinnik til at blive anklaget for en separat bedragerisag til en værdi af ca. 667.000 russiske rubler (ca. $ 11.000). I modsætning hertil, hvis Vinnik udleveres til Californien og dømmes, vil han blive udsat for op til 55 års fængsel i USA.

Den 2. oktober 2017 deltog Vinnik i en høring i Thessaloniki for at overveje den amerikanske udleveringsanmodning. Den 4. oktober, den græske domstol regerede til fordel for Vinniks udlevering til USA Samme dag flyttede Vinniks advokater til at appellere beslutningen. To dage senere udsendte Ruslands udenrigsministerium en udmelding kritisere afgørelsen. Det beskrev dommen som “uretfærdig og en krænkelse af international lov” og hævdede, at juridisk præcedens skulle indikere, at den russiske udleveringsanmodning skulle “prioritere, da Mr. Vinnik er statsborger i Rusland.”

Den 10. oktober 2017 hævdede den russiske borgerkammer vicegeneralsekretær Sergey Ordzhonikidze, at domstolens afgørelse var i strid med aftalen mellem Rusland og Grækenland. Han angivet, “Hvis en græsk domstol afgør, at en russisk statsborger er skyldig, skal problemet løses mellem Rusland og Grækenland.” Den følgende dag afsagde retten i Thessaloniki også afgørelse favor af den russiske udleveringsanmodning.

Den 13. december 2017 den græske højesteret afvist Vinniks appel om at blive udleveret til Rusland ved at delegere ansvaret til Grækenlands justitsministerium, gennemsigtighed og menneskerettigheder. I løbet af januar 2018 oplyste Vinniks advokat, Musatov, at Vinnik ville anke afgørelsen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Græsk politi afslører en plan om at myrde Vinnik

I løbet af maj 2018 rapporterede russiske medier, at det græske politi havde afsløret en plan om at dræbe Vinnik, hvor handlingen angiveligt var bundet til russiske kriminelle, der ikke ønskede, at Vinnik skulle vende hjem til Rusland. Ifølge en anonym kilde:

”Græsk retshåndhævelse modtog efterretning om planer om at forberede et mord via forgiftning ved hjælp af kriminelle. […] Det hele begyndte, efter at Vinniks udlevering til USA blev blokeret. Der er mennesker, der er meget interesserede i, at han ikke kommer til Rusland. Mordet blev beordret af en ukendt person fra Rusland."

Som svar på plottet var Vinnik begrænset fra at modtage mad, vand eller ting fra folk, der var ukendte for ham, og ud over at blive forsynet med øget sikkerhed blev han forhindret i at komme i kontakt med andre indsatte. Det græske politi blev efter sigende gjort opmærksom på det planlagte mord i starten af ​​2018. Plottet blev imidlertid ikke offentliggjort i flere måneder for at hjælpe efterforskere.

I samme måned åbnede Rusland en kriminel efterforskning af tilståelser skrevet af Vinnik, hvor kilder angiveligt fortalte det russiske medier Sputnik, at Vinnik skrev fire bogstaver til det russiske indenrigsministerium mellem marts og maj 2018, hvor han tilstod “forbrydelser relateret til finansielle teknologier”, og at han var klar til at aflægge vidnesbyrd og hjælp til Rusland i relaterede efterforskninger. Ifølge en anonym kilde citeret af det russiske mediebureau:

”Vinnik skrev flere tilståelsesbreve til russiske retshåndhævende organer og erkendte sig skyldig i forbrydelser relateret til finansielle teknologier. Det russiske indenrigsministeriums efterforskningsafdeling har åbnet en strafferetlig undersøgelse af flere ukendte. ”

Den 15. maj 2018 rapporterede russiske medier, at amerikanske efterretningstjenester havde forsøgt at overtale Vinnik til at acceptere en anbringende der ville få ham til at få en reduceret fængselsstraf til gengæld for at indrømme skyld og acceptere udlevering til USA. Vinnik afviste angiveligt tilbuddet.

Rusland indgiver en ny udleveringsanmodning

En uge senere placerede det russiske indenrigsministerium Vinnik på international ønsket liste til at have underslået 750 millioner russiske rubler (ca. $ 11,5 millioner). Den nye straffesag blev lanceret den 21. maj 2018, hvor den russiske anklagemyndighed indgav en ny udleveringsanmodning til Grækenlands justitsministerium kort derefter..

Den 26. maj 2018 knyttede Vinniks advokat, Musatov, mordet til Vinniks kendskab til russisk kriminel aktivitet og Vinniks vilje til at hjælpe Rusland i dets efterforskning. Han angivet:

”Alexander har fortalt ‘Jeg ved for meget, og mange mennesker i Rusland ville være flov, hvis jeg er hjemme.’ Det er sandsynligt, at dette mordforsøg er forberedt under hensyntagen til muligheden for hans tilbagevenden til landet. ”

Frankrig indgiver udleveringsanmodning til Vinnik

I løbet af juni 2018 blev Vinniks sag yderligere kompliceret af en udleveringsanmodning indgivet af Frankrig. Ifølge Associeret presse, anmodningen søgte at retsforfølge Vinnik for påståede forbrydelser som hvidvaskning af penge, afpresning, internetkriminalitet og hvidvaskning af penge og angiveligt bedrag fra franske borgere mellem 2016 og 2018.

En anden af ​​Vinniks advokater, Ilias Spyrliadis, understregede, at det “juridiske spørgsmål, der kræver vores opmærksomhed, er, at [anmodning om udlevering] vil have prioritet, da de er baseret på to internationale arrestordrer og en europæisk arrestordre.” Mens Grækenlands justitsministerium ville have det sidste ord om de amerikanske og russiske udleveringsanmodninger, ville Grækenlands højesteret have endelig jurisdiktion over den franske anmodning, fordi det var en europæisk kendelse.

I løbet af den første uge i juli 2018, Musatov hævdede at Thessaloniki-retten havde forsøgt at afgøre, om Vinnik ville blive udleveret bag lukkede døre. Musatov fortalte russiske medier, at retten forsøgte at udlevere Vinnik gennem en hurtig procedure. Den 13. juli 2018, Thessaloniki domstol regerede til fordel for den franske anmodning om at tage varetægt over den anklagede BTC-e-operatør. Vinnik straks appellerede dommen, som ville blive behandlet af Grækenlands højesteret senere på året.

Mueller efterforskning knytter BTC-e til russiske hackere

I løbet af juli 2018 syntes indsatsen omkring Vinniks sag at eskalere, idet DOJ’s specialråd undersøgte påstået russisk indblanding under det amerikanske præsidentvalg i 2016, Robert Mueller, med påstand om, at den russiske målretning mod det demokratiske nationale udvalg havde finansieret dets drift ved hjælp af kapital, der var strømt gennem BTC-e.

Den 24. juli offentliggjorde blockchain-analysefirmaet Elliptic en rapport hævder, at midlerne var strømmet gennem BTC-e via “Fancy Bear”, en cyberspionagegruppe, der angiveligt var tilknyttet det øverste russiske efterretningsbureau, hoveddirektoratet for generalstaben for de russiske føderations væbnede styrker (GRU). Elliptics Chief Data Officer, Tom Robinson, angivet:

”Der var en stærk sammenhæng mellem meget af de midler, som angiveligt blev brugt af Fancy Bear-gruppen og BTC-e. Hvad jeg ikke kan sige med sikkerhed er, om Fancy Bear fik dem direkte fra BTC-e, eller om der var en mellemmand."

Forbindelsen mellem Fancy Bear og BTC-e blev offentliggjort i 2017, idet Elliptic identificerede, at Fancy Wallet kontrollerede en tegnebog indeholdende ca. $ 100.000 der havde overført midler til en BTC-e tegnebog.

Græske domstole træffer afgørelse om ny russisk anmodning om udlevering, indleder strafferetlig undersøgelse

Den 30. juli 2018 russiske medier rapporteret at Thessaloniki-domstolen havde truffet afgørelse om, at Vinnik blev udleveret til Rusland efter behandling af en ny anmodning, der blev indgivet i maj samme år. Grækenlands højesteret støttede også anmodningen om russisk udlevering i en indledende høring den 4. september. Imidlertid var retten planlagt til at gennemgå sin afgørelse til fordel for den franske udleveringsanmodning inden for to uger efter kendelsen.

I begyndelsen af ​​oktober 2018 indledte anklagemyndigheden i byen Thessaloniki en strafferetlig efterforskning af Vinnik. Efter en indledende efterforskning skulle retten formelt afgøre, om en straffesag ville blive forfulgt. Vinniks advokat, Musatov, angivet: “I overensstemmelse med den græske lovgivning vil en indledende undersøgelse finde sted efterfulgt af en beslutning om, hvorvidt en straffesag skal indledes.”

Vinnik går i sultestrejke

Den 19. november 2018 beskyldte en anden advokat fra Vinnik, Zoe Konstantopoulou, den græske højesteret for at “groft krænke” Vinniks rettigheder og hævdede, at Vinnik ikke fik en officiel oversættelse af dokumentationen vedrørende den franske udleveringsanmodning forud for domstolens gennemgang af Thessaloniki-domstolens afgørelse om at udlevere Vinnik til Frankrig, der var planlagt til samme dag. Konstantopoulou tilføjet de dokumenter, som Vinnik modtog, havde ikke officielle segl eller underskrifter.

Mindre end en uge senere meddelte Vinniks advokat, Musatov, at Vinnik var gået i sultestrejke for at protestere mod den græske højesteret, efter domstolens beslutning om at udsætte sin gennemgang af Thessalonikis domstols afgørelse til 29. november 2018. Musatov angivet:

”Alexander Vinnik besluttede at gå i sultestrejke, fordi han indså, at han blev frataget retten til forsvar i Frankrig og følgelig i Grækenland. […] Hvis der ikke er nogen retfærdig rettergang, vil han uundgåeligt blive deporteret til USA gennem Frankrig, hvor han vil få noget tæt på en livstidsdom, der svarer til døden. ”

Græsk højesteret stadfæster fransk udleveringsanmodning

Den 19. december 2018 hævdede Grækenlands højesteret opretholdt Thessaloniki-domstolens afgørelse til fordel for Vinniks udlevering til Frankrig. De modstridende afgørelser henviste igen ansvaret for at bestemme Vinniks skæbne til Grækenlands justitsministerium. Under høringen meddelte Vinnik, at han kun vil stoppe sin sultestrejke, hvis han udleveres til Rusland.

Den 21. februar 2019 russiske menneskerettighedsombudskvinde Tatiana Moskalkova annonceret at Vinnik havde stoppet sin 80-dages sultestrejke. Fire dage senere andrede Moskalkova det græske justitsministerium for at anmode om Vinniks udlevering til Rusland. Ombudskvinden vurderede, at Vinnik havde mistet 30% af sin kropsvægt og beskrev ham som “på randen af ​​død.” Hun skrev:

”Jeg appellerer til dig, hr. Minister, med en anmodning om at udlevere Alexander Vinnik, en statsborger i Den Russiske Føderation, mod hvem der er indledt straffesager på Den Russiske Føderations territorium, i vanskelig civilstand og sundhedstilstand, til Den Russiske Føderation til yderligere undersøgelse af hans sag. ”

Moskalkova skrev også til præsidenten for Den Internationale Røde Kors Peter Maurer, den græske sundhedsminister Andreas Xanthos og den græske ombudsmand Andreas Pottakis, hvor han anmodede om, at Vinnik fik medicinsk hjælp efter ophør af sin sultestrejke. Ombudskvinden hævdede, at Vinniks kone var alvorligt syg efter at være blevet diagnosticeret med hjernekræft, hvor Vinniks fængsel truede med at gøre to mindre børn forældreløse.

Den 28. februar 2019 var Vinnik det indrømmet til en specialistklinik til behandling efter hans sultestrejke. På en pressekonference, Vinniks advokat, Konstantopoulou, sagde, at Vinnik var “en fange uden anklager, uden en dom og uden rettigheder.” Konstantopoulou screenede en video, der viste en snigmodig udseende Vinnik, som hun beskrev som værende i en “usædvanlig kritisk sundhedstilstand.”

”Alexander Vinnik har været i denne torturprocedure i de sidste 19 måneder […] uden at justitsministeren har svaret ham om han vil høre ham, og hvad hans beslutning bliver.”

Russisk kommissær for menneskerettigheder andragender FN for Vinniks løsladelse

Den 5. marts 2019 mødtes ombudskvinde Moskalkova med FNs højkommissær for menneskerettigheder Michelle Bachelet for at anmode om hjælp med at søge Vinniks udlevering tilbage til Rusland. Understreger det forværrede helbred for både Vinnik og hans kone, Moskalkova angivet: ”I betragtning af den usædvanlige humanitære situation vil jeg bede om hjælp til at udlevere ham til Rusland, så han er tættere på sin familie.”

To uger senere indgav Vinnik en appel med en domstol i den græske by Piræus med anmodning om løsladelse eller udlevering til Rusland på grund af humanitære årsager. På grund af hans helbredstilstand blev Vinnik transporteret til retten via ambulance. Vinniks advokater kritiserede også det græske retssystem for at tilbageholde ham i mere end de maksimale 18 måneder, der er tilladt til forvaring. Den 11. april 2019 holdt domænet i Piræus afvist forspørgelsen. Den 11. juli 2019 forlængede Thessaloniki-domstolen Vinniks tilbageholdelsesperiode med seks måneder.

Civile klager på 100 millioner dollars indgivet i USA mod BTC-e og Vinnik

Den 25. juli 2019 indgav de amerikanske anklagere en klage i det nordlige distrikt i Californien, der søger at inddrive civile sanktioner for overtrædelser af Bank Secrecy Act. Retten hævdede, at den udøver jurisdiktion på grund af BTC-e og Vinnik, der handler inden for det nordlige distrikt i Californien.

Retten søger at inddrive borgerlige sanktioner på $ 12 millioner fra Vinnik og $ 88,6 millioner fra BTC-e. Vinnik står over for 17 tællinger af hvidvaskning af penge og to tællinger om at have indgået ulovlige monetære transaktioner, mens både han og BTC-e hver især står over for en række sammensværgelser om at begå hvidvaskning af penge og en opgave for at drive en ulovlig forretning med pengeservices.

Tiltalen hævder, at BTC-e “ikke gjorde nogen indsats for at registrere sig hos FinCEN” eller “opretholde nogen elementer i et AML-program” på trods af at mere end 21.000 BTC-transaktioner til en værdi af mindst 296 millioner dollars blev udført af amerikanske baserede brugere på børsen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map