Digital kold krig? USA og Kina kæmper for blockchain-overherredømme

To nationer, to visioner af den økonomiske fremtid: "Den tekniske kolde krig er her – og USA vinder ikke," skrev Ripple-medstifter Chris Larsen i en udtalelse til The Hill for nylig. Ifølge ham har Kina “en mulighed i det ene århundrede for at fjerne amerikansk forvaltning af det globale finansielle system, herunder dets ultimative mål om at erstatte dollaren med en digital yuan." Vestlige værdier om åbenhed og frihed kunne gå tabt i denne nye økonomiske orden.

Andre har givet udtryk for lignende bekymringer. ”Der er et nyt rumløb. Det er cyberspace-løbet med at opbygge og kontrollere systemerne og styringen, der vil drive den digitale økonomi, ” skrev Perianne Boring, præsident for Chamber of Digital Commerce. Mens løbet inkluderer andre avancerede teknologier som kunstig intelligens, big data og tingenes internet, er blockchain nøglen, som Kinas præsident, Xi Jinping, har bemærket. Alex Tapscott, medforfatter af bogen Blockchain Revolution, fortalte Cointelegraph:

”Kina er på randen af ​​at lancere sin egen digitale valuta, mens USA i det mindste i denne sag trækker benene. De to visioner for disse centralbanks digitale valutaer (CBDC’er) kunne ikke være mere forskellige. Mens USA ønsker at beskytte den amerikanske dollar som global reservevaluta, ønsker Kina at eksportere sin egen økonomiske model rundt om i verden og stramme kontrollen derhjemme. ”

Overophedet retorik?

Er alt dette bare hype – skræmmende for at få en lokal fordel? Dem, der hæver CBDC-alarmen, kan overse nogle nylige tendenser, såsom de-globalisering. Ifølge en 14. august rapport fra Barclays: ”Virkningen af ​​COVID-relaterede foranstaltninger vil sandsynligvis fremskynde allerede etablerede tendenser, såsom de-globalisering ”; dvs. den faldende økonomiske indbyrdes afhængighed og integration mellem lande. Det kan igen betyde, at spørgsmålet om, hvem der dominerer planetens reservevaluta, bliver stadig mere voldsomt.

Lone Fønss Schrøder, administrerende direktør for blockchain-løsningen Concordium, fortalte Cointelegraph, at truslen mod vestlige værdier fra en ny global CBDC – dvs. en digital yuan – er overdrevet: “Jeg synes ikke, det er et problem.” Der har været en tendens siden COVID-19-krisen for virksomheder og forbrugere at lede efter “leverancer” tættere på hjemmet, sagde Schrøder. I stedet for en ny dominerende verdensvaluta er en mere sandsynlig løsning stigningen og udvidelsen af ​​lokale valutaer i en mere decentraliseret verden.

Som ikke-udøvende direktør for bestyrelsen i den svenske detailhandelforhandler IKEA deltog Schrøder for nylig i en bestyrelsesdiskussion omkring spørgsmålet: Er den nuværende COVID-spærrede globale økonomi den nye normale, eller er det bare en pause i globaliseringen? Hun delte med Cointelegraph:

”Det er en stor tendens – dette producerer og køber varer tæt på hjemmet – især blandt den yngre generation. Ikke kun ønsker de at støtte lokale virksomheder i en økonomisk krise, men de ønsker ikke at spilde klodens energi. De ønsker ikke at sidde i Sverige og spise et stykke frugt, der blev dyrket på den anden side af verden. ”

Ifølge Barclays ‘rapport har pandemien afsløret nye globaliseringsrisici, “specifikt relateret til Kinas nøglerolle i’ just in time ‘globale forsyningskæder, der stoler på, at levering af mellemliggende varer rettidigt til produktion skal finde sted.” Multinationale virksomheder vil sandsynligvis genoverveje, hvordan de bygger modstandsdygtighed i deres forsyningskæder; det vil sige “mindre handel med Kina og diversificering af produktionscentre kan følge, samt forsøg på at omlægge en vis produktion til indenlandske leverandører.”

Hvis man tager et fugleperspektiv, over den nuværende strid mellem USA og Kina, har verden aldrig været så velorganiseret eller så meget i fred som nutiden, fortsatte Schrøder, der også fungerer som ikke-udøvende formand for bestyrelsen i Volvo , en svensk bilproducent, der har været ejet af Zhejiang Geely Holding i Kina siden 2010.

Som en, der har boet i begge verdener, øst og vest, ”Jeg tror på partnerskaber,” sagde Schrøder til Cointelegraph. Volvo har for eksempel bygget fabrikker i Kina efter de samme principper som dem, der opererer i Sverige. Hun mener, at folk kan lære af hinanden og tilføjer: “Den binære situation i USA” – dvs. os mod dem – “er ikke det, vi har brug for nu.”

En ked af den globale monetære orden?

Andre ser Kinas CBDC-ambitioner med frygt. “Kinas hurtige udvikling af en centralbanks digitale valuta har potentialet til at forstyrre den globale monetære orden,” bemærkede redaktionen for Financial Times for nylig. Det repræsenterer en direkte udfordring over for den amerikanske dollars dominans som den valgte internationale valuta og er beregnet til at “omgå rivaliserende vestdrevne grænseoverskridende betalingsnetværk, såsom Swift, som USA har brugt til at håndhæve sanktioner,” bemærkede Financial Times.

I august annoncerede Beijing en prøvekørsel af sin digitale yuan i fire byhubs – Shanghai, Beijing, Guangzhou og Hong Kong – et testområde med 400 millioner mennesker, eller om 29% af landets befolkning. Omkring samme tid meddelte den amerikanske Federal Reserve Bank of Boston, at den ville gøre det samarbejde med forskere ved Massachusetts Institute of Technology i en flerårig indsats “for at opbygge og teste en hypotetisk digital valuta orienteret mod centralbankanvendelser.” Den amerikanske indsats er lille i sammenligning med den kinesiske pilot – og muligvis år bagud.

En digital yuan gør muligvis ikke en forskel

Digitalisering af yuanen i sig selv vil dog ikke nødvendigvis sikre global finansiel dominans. "Digitalisering løser ikke manglen på yuanens gratis konvertibilitet," Andrew Collier, administrerende direktør for det Hongkong-baserede finansielle forskningsfirma Orient Capital Research, fortalte Nikkei Asian Review og tilføjede, at Kinas konkurrence med dollaren mere er en langsigtet strategi. Når det er sagt, ifølge ham “giver digitaliseringen af ​​valutaen og andre afviklingssystemer en fordel til sine (Kinas) institutioner, hvilket vil være vigtigt, når valutaen liberaliseres" – selvom det ikke straks vælter SWIFT interbanknetværket.

Jason Brett, grundlægger og administrerende direktør for Value Technology Foundation – en tænketank med fokus på blockchain-teknologi – fortalte Cointelegraph, at Kina lancerer en CBDC før USA ”garanterer absolut ikke global økonomisk fremgang. Hvis det var tilfældet, skulle Bahamas dominere os med sin sanddollar i de kommende år. Handelspartnere, våbenteknologi, alt dette betyder også. ” Han tilføjede:

”Hvad der er mere foruroligende ved, at kineserne lancerer en CBDC, kan være måder, hvorpå teknologien til deres digitale yuan kan bruges til at overvåge andre lande i alle deres transaktioner.”

I sin udtalelse til The Hill bemærkede Larsen også, at den kinesiske regering subsidierer de enorme mængder energi, der er nødvendige for at brænde nationens krypto-minedrift, hvilket tyder på, at Kina effektivt kontrollerer Bitcoin (BTC). Hvis USA skulle miste forvaltning over verdens finansielle system, herunder kryptokurrency, kunne der efter hans opfattelse opstå alle mulige dystre scenarier. En amerikansk forsvarsbetaling til en allieret kunne f.eks. Blive blokeret eller tilbageført eller “U.S. banker kunne få begrænset deres betalinger, hvis de overtræder kinesiske politiske mål, ”sagde Larsen.

Noget lignende blev foreslået af teknologi- og risikostyringschef Jonathan Rosenoer i en nylig artikel i Cointelegraph Magazine: “Ved at holde autorisationsnøgler kunne Kina fryse transaktioner, som det ikke kan lide, eller beslaglægge digitale aktiver ved at låse kundernes mobile tegnebøger efter ønske.”

Én teknisk sektor blandt mange

Andre antyder, at enhver økonomisk skade, som Kina kunne gøre for USA, ville være begrænset. Tapscott fortalte Cointelegraph, at “at miste global reservestatus ville mindske USA’s hegemoni på de finansielle markeder og reducere dets magt globalt, men det ville ikke lamme det helt.”

Steve Mushero, en amerikansk tech-iværksætter, der grundlagde og tjener som administrerende direktør for Shanghai-baserede ChinaNetCloud, fortalte Cointelegraph, at en kolde krig mellem USA og Kina kan udvikle sig på mange fronter – ikke kun teknologi, men også handel, økonomi og endda menneskerettigheder.

Hvis man kun overvejer teknologisektoren, ”klarer Kina sig meget godt inden for digitale betalinger, og nogle dele af AI som folksporing, noget logistik og spil og nogle forbrugere som TikTok, men meget lidt andet.” I den bredere teknologiske verden – som omfatter snesevis, hvis ikke hundreder af områder, herunder rumfart, energi, vand, vejr, landbrug, satellitter, autonome skibe, enterprise software, cloud computing, chipmarkedet og andre – ”Kina har få, hvis nogen, spillere overhovedet, ”sagde Mushero og tilføjede:

”I det store og hele fører USA næsten alle teknologier og er generelt ligeglad med eller har brug for nogen anden; dog gør det enkelte virksomheder som Apple og nogle andre, og ingen vil lade en stor konkurrent vokse uhindret op i udlandet og derefter komme i land, som japanske virksomheder gjorde med forbrugerelektronik [i 1980’erne]. “

Nogle bekymrer sig over, at Kinas autoritære regime har den fordel, at det er i stand til at kaste enorme summer på nye teknologier som blockchain og AI, men “Den kinesiske måde er ikke nødvendigvis bedre,” sagde Brett til Cointelegraph. USA, ligesom andre demokratiske lande, kan være langsommere at handle, “men når det først identificerer et problem, er det i stand til at samle sig for at slå totalitære regimer tilbage, ligesom vi gjorde i 2. verdenskrig.”

Der er dog fortsat en risiko for at falde for langt bagud, og nogle tegn er foruroligende, såsom lavere patentaktivitet i USA (People’s Bank of China alene har indgivet mere end 80 patenter relateret til digitale valutaer til sammenligning) og Blockchain Service Network, Kinas regeringsstøttede blockchain-initiativ, der for nylig lancerede et officielt internationalt websted.

Fremtiden for penge

Få i kryptosamfundet vil dog sandsynligvis skændes med Larsens opfordring til en “mere støttende lovgivningsmæssig tilgang til blockchain og kryptokurver, især de teknologier, der er udviklet og brugt af amerikanske virksomheder” såvel som at henlede opmærksomheden på digitale betalinger generelt, hvor USA er forsinket. Som Tapscott fortalte Cointelegraph:

“Enhver tænkende person skal forstå indsatsen, kamplinjerne og konsekvenserne af kampen for pengernes fremtid.”

Når alt kommer til alt “AI, blockchain og andre kritiske teknologier, der vil være rygraden i, hvordan verdensøkonomien kører. De vil skabe job, ”tilføjede Brett. “Alle avancerede nationer skal prioritere at fokusere på nye teknologier.”

Alt i alt involverer den nye rivalisering mellem USA og Kina mere end teknologi; det omfatter også handelspartnere, økonomi, geopolitik, våben og menneskerettigheder. Men selv inden for teknologisektoren indtager digitale valutaer og blockchain-teknologi et relativt lille område.

Ikke desto mindre er digitale valutaer og blockchain-teknologi nye teknologier, der forventes at væve større i fremtiden, så man bør ikke blive selvtilfredse. Når det er sagt, kan andre tendenser som de-globalisering muligvis gøre lanceringen af ​​den første store CBDC i målestok til sideshow, og under alle omstændigheder kan en digital yuan muligvis stadig ikke have en betydelig global indvirkning uden konvertibilitet, handelspartnere og politiske og militære allierede.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map