“Fapiao” -sagen: Hvordan Kina bekæmper korruption med Blockchain

Kina har været på randen til vedtagelse af blockchain for sent. Teknologien er faktisk blevet en del af landets nationale, præsidentunderskrevne program. Den seneste fremgang inden for området vedrører landets gamle korruptionsfaktor – falske fakturaer, der bruges til at underslæge virksomheds- og statsmidler.

Skattemyndigheder i byen Shenzhen og et statsejet luftfartsfirma har for nylig henvendt sig til blockchain for uforanderlig og gennemsigtig opbevaring, der støt sætter en stopper for paperback-korruption.

Kinas komplekse ‘fapiao’ fakturasystem

For at forstå karakteren af ​​de nyeste blockchain-løsninger til Kinas faktureringssystem, bør dens generelle sammenhæng først forklares. I det væsentlige drejer det sig om begrebet den såkaldte ‘fapiaos”(Det kinesiske ord for en officiel faktura), som er en juridisk kvittering, der tjener som bevis for køb af varer og tjenester.

Fapiaos udstedes af det kinesiske skattebureau – men leveres af sælgeren – for alle varer eller tjenester købt i landet. Den kinesiske regering bruger disse fakturaer til at spore skattebetalinger og forhindre skatteunddragelse. Enkeltpersoner har brug for fapiaos for at tilbagebetale forretningsudgifter, mens virksomheder er forpligtet til at registrere deres transaktioner på en fapiao – hvis de ikke gør det, overtræder loven.

Imidlertid er fapiao-systemet, der blev etableret tilbage i 1980’erne, stort set korrupt. Som en New York Times-artikel foreslår, at disse afgiftsfakturaer sælges åbent på gaden, som enten er originale, der ikke blev krævet i første omgang eller replikaer af høj kvalitet. Købere bruger dem til at unddrage sig skatter og snyde arbejdsgivere: I det væsentlige kan en kinesisk person få enhver form for falsk kvittering – fra rejseindtægter til momsindtægter (moms). At finde dem kræver ikke nødvendigvis at have dybe forbindelser til det sorte marked, da kampagner til falske fapiaos sendes via tekstbeskeder eller endda reklameres på Taobao.com, hvor sælgere tilbyder særlige rabatter og levering samme dag af disse dokumenter, som NYT-artiklen afslører..

Selv de statslige agenturer er involveret i den store ordning. I 2010 for eksempel National Audit Office hævdede at det opdagede centrale statsafdelinger, der underslæbte så meget som $ 21 millioner ved hjælp af falske fakturaer. Wang Yuhua, en assisterende professor i statskundskab ved University of Pennsylvania og forfatter til en undersøgelse om korruption i Kina, fortalte New York Times:

”Deres lønninger er relativt lave. Så de supplerer meget af det med refusioner. Dette er svært at overvåge. ”

Skatteunddragelse er en alvorlig forbrydelse i Kina – undertiden strafbar med død – men det ser ikke ud til at hindre den falske fapiao-industri. Selvom statslige myndigheder har imponerende statistik om sagen (alene i 2009 rapporterede de, at de var tilbageholdt 5.134 mennesker og lukkede 1.045 falske produktionssteder for kvittering), lever systemet, og fapiaos sælges selv i hotellets gavebutikker. Der er dog en teknologi, der muligvis endelig tackler systemet med en eller anden effekt.

Blockchain versus korruption: Skattemyndigheder og Tencent’s samarbejde

Mens Bitcoin og andre kryptokurver er ofte bebrejdet for at dyrke korruption – dette er fortsat et af de mest anvendte argumenter for konservative politikere og forretningsfolk, der er skeptiske over for udsigterne til krypto – dens underliggende teknologi repræsenterer et effektivt værktøj til at bekæmpe det. Blockchain, der er en uforanderlig, decentral og krypteret hovedbog, kan give en klar oversigt over enhver transaktion, der fandt sted på den, når som helst på dagen og derved løse problemerne med overrapportering, falsk rapportering og andre ægte-falske uoverensstemmelser i processen med fakturacirkulation.

Derfor kan udsigten til at anvende blockchain til at bekæmpe fapioene virke særlig attraktiv for de kinesiske myndigheder. Det blev muligt efter Shenzhen National Taxation Bureau dannede hold med den lokale internettitan Tencent – udvikleren af ​​en milliard-bruger sociale medie-app WeChat – til at bekæmpe skatteunddragelse tilbage i maj. I tråd med deres samarbejde dannede de en "Intelligent skat" pressemeddelelse argumenterede for et innovationslaboratorium, der har til formål at fremme en teknologisk tilgang til skatteområdet, herunder brugen af ​​cloud computing, kunstig intelligens, blockchain og Big Data..

Frigivelsen skitserede også eksplicit det første mål for samarbejdet, da Li Wei, vicedirektør for Shenzhen Municipal Bureau of State Taxation, hævdede, at Tencents succes i anvendelsen af ​​blockchain til fakturering ville hjælpe med at bekæmpe spørgsmålet om falske fapioas og "forbedre fakturaovervågningsprocessen."

Første resultater: “En gnidningsfri forbindelse mellem forbrugerscenarier og skattetjenester”

Den 10. august lokale nyhedsplatform EEO rapporteret at Kinas første digitale faktura på blockchain blev udstedt i byen Shenzhen, hvor det førnævnte samarbejde blev annonceret.

Således har Tencent oprettet et pilot blockchain-økosystem til fakturaer designet til omfattende brug af forbrugere, handlende og skattemyndigheder ifølge lokal publikation. Debutfakturaen blev udstedt af en lokal restaurant, mens flere andre Shenzhen-virksomheder allerede har fået adgang til systemet, herunder en parkeringsplads, autoværksted og café.

Cai Yunge, generaldirektør for blockchain i Tencent, blev citeret af EEO for at sige, at det nye system opnår “en friktionsfri forbindelse mellem forbrugerscenarier og skatteservice.” Forbrugerbetalinger letter via Tencents WeChat, og en faktura, der er egnet til yderligere inspektion og styring af skattemyndigheder, genereres efter sigende med “et enkelt klik”.

Omvendt tager behandling af en traditionel faktura flere trin og kræver meget tid: Når en forbruger gennemfører en transaktion, skal de vente på, at forhandleren genererer fakturaen, arkivere den sikkert, udfylde en returformular i økonomiafdelingen, vente på de dokumenter, der skal behandles, og derefter endelig modtage deres returnering.

Som EEO forklarer, kræver en blockchain-bakket e-faktura kun, at kunden skal udføre et klik på WeChat-appen under kassen. Derefter er de bare nødt til at vente og spore deres refusionsstatus i realtid via appen. Processen giver ikke plads til smedning eller overrapportering. Desuden har teknologien også fordelen ved at forbedre databeskyttelse gennem kryptering og til at levere en samlet omkostningseffektiv strømlining af processer, da flere reviewende parter er blevet ekskluderet fra processen.

Flere blokke i kæden: Det statsejede luftfartsselskab tilslutter sig den nye ordning

Den næste spiller, der tilpasser blockchain til bekæmpelse af fakturainduceret korruption, er det statsejede China Aerospace Science and Industry Corporation Ltd.

Ifølge en artikel i den officielle statlige avis, People’s Daily, det var genudgivet af den statslige administration for videnskab, teknologi og industri for nationalt forsvar, blockchain vil hjælpe med at innovere tilsynet med fakturaer til skatteformål landsdækkende.

Som artiklen antyder, stiger de elektroniske fakturaer i Kina: I 2017 var der omkring 1,31 milliarder elektroniske fakturaer i omløb, og inden 2022 forventes antallet at nå 54,55 milliarder, da den forventede gennemsnitlige årlige vækstrate udgør over 100 procent.

China Aerospace bruger til gengæld elektroniske fakturatjenester, der er end-to-end, der dækker udstedelse, levering, arkivering, inspektion og refusion til landets skatteydere og myndigheder. Det har allerede udstedt ca. 2,5 milliarder fakturaer til dato, som beskrevet i People’s Daily-artiklen.

Imidlertid er et sådant e-fakturasystem, som det traditionelle, ikke sikkert fra overrapportering, falsk rapportering og sporbarhedsproblemer. Derfor har China Aerospace nu oprettet et blockchain-system, der giver mulighed for godkendt og “troværdig” fakturaudstedelse, sporbar cirkulation og effektiv og omkostningseffektiv tilsyn af skattemyndigheder – ligesom i Shenzhen.

China Aerospaces repræsentanter er sikre på at bekæmpe fapiao-korruption ved sin rod med blockchain-teknologi. Som en virksomhedsrepræsentant fortalte People’s Daily, vil teknologien endelig løse branchens “smertepunkter”.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map