Frankrigs CBDC-test bevæger Digital Euro et trin nærmere virkeligheden

På det seneste ser det ud til, at de fleste større nationale banker leger med forestillingen om en national digital valuta. Frankrig gennemfører sine egne tests nu, og det kan bane vejen for en digital euro. Hvad vil Frankrigs eksperimenter indebære, og hvordan vil de påvirke kryptoøkosystemet? Her er hvad der er kendt indtil videre.

Ifølge et dokument, det blev offentliggjort den 30. marts, er Bank of France på jagt efter en centralbank digital valuta, der kan lette interbankafregninger. For at finde en har institutionen opfordret Europas fineste og inviterede ansøgere – institutionelle eller på anden måde – til at undersøge potentielle fordele ved et CBDC.

10. juli vælger centralbanken ti CDBC-centrerede applikationer, der baserer beslutningen på innovativ nytte. Mærkeligt nok banken ikke CBDC til blockchain alene, men vælger i stedet at lade døren være åben for andre teknologiske løsninger.

Eksperimentets intentioner er tredobbelt. For det første for at illustrere, hvordan et CBDC effektivt kunne gennemføre interbankafregninger. For det andet at afdække yderligere fordele ved digital valuta. Og for det tredje at forstå den potentielle indvirkning af en på den finansielle stabilitet.

Banken har omhyggeligt understreget, at testen er rent eksperimentel og ikke vil fortsætte i det lange løb. Projektet vil heller ikke blive brugt kommercielt og finde brug inden for interbankoverførsler i stedet med den bredere hensigt at erstatte ældre systemer. Det vil dog tjene som præcedens i en dybere undersøgelse af en digital euro. Så kan en CBDC rette Eurozonens efterslæbte arvssystemer, og hvad vil de bredere konsekvenser være for kryptovalutaindustrien?

Fordele og ulemper ved en CBDC

Et grundlæggende aspekt af den digitale valutasatsning er utility. Der er flere klasser af CBDC, herunder engros og detailhandel. Hver giver sit eget værktøj. Detail-CBDC’er er i det væsentlige digitale fiat-penge, hvor udstedelsen stammer fra en centralbank. En engros-CBDC – den slags, som den franske bank er målrettet mod – ville handle på samme måde som reserver, som centralbanker besidder, og letter primært interbankafregninger. En hybrid (som navnet antyder) kombinerer disse to og udvider udstedelsen til kommercielle banker.

For Martin Nelson, Chief Operating Officer for M10 – en udbyder af digitale pengeskinner til banker – afhænger fordelene ved en CBDC meget af dens type. I en tale med Cointelegraph påpegede Nelson fordelene ved en engros-CBDC i forhold til gældende ældre systemer:

”En engros-CBDC kan give fordele i forhold til den etablerede model, såsom programmerbarhed, aktivering af grænseoverskridende transaktioner og være et springbræt for en ‘syntetisk CBDC’ (distribution af digital valuta til offentligheden gennem en formidler som en bank eller e -pengeleverandør). ”

Mens Frankrigs tests er centreret om engros iteration af CBDC, er forestillingen om en kommende digital euro uundgåelig. Ifølge Hugo Renaudin, administrerende direktør og medstifter af fransk institutionel kryptobørs LGO, er syntetiske CBDC’er det næste logiske trin for det finansielle system, da ”det er ekstremt vigtigt for en centralbank at forstå, hvor dens valuta er, og hvem der ejer den. I dag, som det ser ud, er det næsten umuligt, ”sagde han til Cointelegraph.

Relateret: To versioner af Digital Dollar dukker op som udbydere, men sandsynligvis ikke snart

Renaudin henviste derefter til en foreløbig version af den amerikanske regerings koronavirus-stimulusregning – en version, der indeholdt et forslag til en digital dollar og sagde, at fiat-valuta ikke er skalerbar:

”Den amerikanske regering lever et logistisk mareridt for at kunne sende kontroller til millioner af amerikanere som en del af deres COVID-19-stimuleringsplan. Med programmatiske penge, såsom CBDC, bliver det meget ligetil at sende penge til og indsamle dem fra en stor mængde mennesker på én gang. ”

Renaudin advarede imidlertid om, at overgangen til digitaliseret fiat ikke er uden sine faldgruber. Et CBDC kan påvirke privatlivets fred, hvis det implementeres uden passende bestemmelser, hvilket giver regeringerne mulighed for at snuse på deres borgeres økonomiske anliggender efter eget valg. Renaudin kaldte løsningen for et tveægget sværd: “De giver mere kontrol til deres udstedere, der kan overvåge transaktioner, saldi, debet- og kreditkonti – potentielt efter eget valg.”

Er blockchain svaret?

Da det lover at forynge det skrantende banksystem, kan en udeladelse af blockchain vise sig uklog, ifølge Pascal Gauthier, administrerende direktør for hardwarepungefabrikanten Ledger. Gauthier gav også udtryk for fortrolighedshensyn til Cointelegraph og bemærkede, at ethvert nyt system skal bevare anonymitet, og at blockchain kunne være en måde at lette det:

”Der er ingen fordel, hvis det forbliver en simpel digital valuta. Selvom der er to hovedfordele, hvis den kører på en offentlig blockchain, den ene for borgerne, vil de eje deres private nøgler, så de bliver deres egne bankfolk, den anden for regeringer, der kan programmere den offentlige blockchain til at spore pengene i orden for at kontrollere, om det er sendt og brugt korrekt, men det skal forblive anonymt. ”


Bank of France er ikke i sig selv imod blockchain, den ønsker blot at forblive upartisk over for de tilgængelige typer teknologier. Alex Baitlin, grundlægger af depotporteføljespecialisten Trustology, forklarede imidlertid for Cointelegraph, at mens der findes en lang række teknologiske stand-ins, er blockchain stadig det bedste valg:

”Hvis Banque de France udelukkende var fokuseret på pengeoverførsler, kunne der benyttes alternativ teknologi som hashgraph. Men dette er ikke tilfældet, det er specifikt for interbankafvikling, hvilket antyder behovet for uforanderlighed af optegnelser, gennemsigtighed og realtid. I dette tilfælde bliver blockchain således bedre pasform her. ”

På trods af tidlige designs til en CBDC-pilot forblev Sveriges centralbank tilbageholdende med at implementere en blockchain, hvilket tyder på, at den ikke var hærdet nok. Det var indtil for nylig. Den såkaldte e-krona – Sveriges Riksbanks CBDC-test – er godt i gang. Projektet udnytter distribueret ledgerteknologi, hvilket er synonymt med blockchain, ifølge banken.

DLT kunne meget vel anvendes inden for Frankrigs egen CBDC-test. Mens de markerer et positivt skridt mod implementering af decentraliseret teknologi, mener mange dog, at DLT blegner i sammenligning med blockchain. “Det er som æbler og appelsiner,” sagde David Walsen, grundlægger af den europæisk baserede handelsplatform Hedgetrade, til Cointelegraph og tilføjede, at “En CBDC som e-krona vil have strenge tilladelser og krav til at deltage.”

En digital euro og dens betydning for Bitcoin

Der har været planer om en digital euro i nogle måneder. Den franske centralbank bekræftede målene for en engros-CBDC tilbage i november 2019. Nu, med initiativer i gang i Sverige og snart, Frankrig, bliver rammen endelig samlet. Ifølge Nelson skal der dog ske meget mere test, før en digital euro materialiserer sig, og selv da vil den sandsynligvis ikke falde i offentlighedens hænder:

”Centralbankers eksperimenter med CBDC’er vil accelerere i år og næste år. Resultaterne analyseres omhyggeligt, inden der træffes en beslutning. En engros-CBDC vil sandsynligvis dukke op før en version, der er tilgængelig for offentligheden. ”

Men Gauthier antyder, at det ikke er klogt for Den Europæiske Centralbank at forblive inaktiv for længe. Han mener, at traditionelle finanser i kølvandet på initiativer fra den private sektor som Facebooks Vægt skal handle hurtigt og siger: “Centralbanker og traditionel finansiering skal tilpasse sig nye teknologier for at forblive relevante for forbrugerne.” Gauthier tilføjede også, at “CBDC’er er centralbankens reaktion på Vægten og mere generelt på truslen om private kryptopenge.”

Hvilket stiller et spørgsmål om det modsatte: Hvordan vil kryptokurver klare sig, når en digital euro er indført? Ifølge Renaudin vil indførelsen af ​​en digital euro indlede en mere pålidelig kryptoinfrastruktur, der i øjeblikket ikke er forbundet til andre systemer:

”Tegnebøger og on-chain-transaktioner er stadig klodset, og meget få ikke-krypto-virksomheder har en it-infrastruktur, der bruger disse teknologier. Det er en anden historie, når de først har tilpasset sig en digital euro, hvilket naturligvis øger enkeltpersoners og virksomheders mulighed for at få adgang til Bitcoin og kryptokurver. “

For Nelson kan Bitcoin (BTC) imidlertid først miste noget af sin appel, når en detailhandel eller syntetisk CBDC kommer ind på scenen, mens en engros-CBDC sandsynligvis ikke har nogen indflydelse på Bitcoin:

”Et generelt formål eller syntetisk CBDC kan føre til reduceret efterspørgsel efter Bitcoin, men selv det er tvivlsomt. Bitcoin er i øjeblikket mere en alternativ aktivklasse, der primært bruges af spekulanter. En digital euro vil ikke konkurrere med det. ”

Tværtimod foreslår Walsen, at mens CBDC’er kan udgøre en vis trussel mod kryptovalutaer, vil Bitcoins iboende egenskaber ved privatlivets fred og sikkerhed trumfe enhver digital fiat. Han tilføjede, at “veletablerede kryptokurver har en start og tilbyder mere i vejen for privatlivets fred, sikkerhed og økonomisk frihed.”

Samlet set markerer Frankrigs CBDC-test et relativt vigtigt skridt fremad for traditionel finansiering. Men hvis der skal indføres en digitaliseret fiat, skal centralbanker prioritere grundlæggende bestemmelser såsom privatliv – ellers vil de, der er opmærksomme på disse spørgsmål, henvende sig til krypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map