Kontantfri fremtid fremover? Utopisk digital drøm med dystopisk ulighed

I Sverige er kontanter i omløb repræsenterer kun 1% af landets bruttonationalprodukt, og nogle eksperter forudsiger, at nationen vil blive “helt kontantfri” inden 2023. I Kinas største byer over 90% af befolkningen brug WeChat Pay og Alipay som deres primære betalingsmetode, med kontanter et fjernt sekund. 

Det ser ud til, at overgangen til en verden uden pengesedler og metalmønter er uundgåelig, men denne uge mindede en undersøgelse os om, at rapporter om hårde kontants død kan være meget overdrevne. Undersøgelsen fra Genesis Mining, med titlen “Opfattelse og forståelse af penge 2020”, rapporterer, at 60% af amerikanerne er imod idéen om, at papirpenge erstattes med kun digitale penge. "Amerikanerne er ikke bevidste om at skille sig ud med deres papirpenge permanent, ”kommenterede Genesis-administrerende direktør Marco Streng.

Hvordan redegør man for dette resultat, hvis marchen til et kontantløst globalt samfund (dvs. hvor kontanter ikke er et almindeligt accepteret betalingsmiddel) er ubønhørligt, som nogle – inklusive Jonas Hedman, professor ved Institut for Digitalisering ved Copenhagen Business School – har stillet?

”Der er flere grunde til dette,” sagde Hedman til Cointelegraph, herunder “manglende tillid til centralregeringen og en dårlig betalingsinfrastruktur på nationalt plan [i USA]” Richard Holden, professor i økonomi ved University of New South Wales , fortalte Cointelegraph: “‘Greenback’ er ikonisk på en måde, som andre valutaer – måske med undtagelse af det britiske pund – ikke er.”

Kontanter kan blive i et stykke tid

Men måske er De Forenede Stater ikke bare en outlier, og der er alvorlige grunde til, at “kontantløshed” måske ikke brister ud natten over. En eneste dollar kun kunne opfattes “som en indtrængen i privatlivets fred og individuelle frihedsrettigheder,” sagde Vinay Prabhakar, vicepræsident for produktmarkedsføring hos Volante Technologies – en udbyder af finansielle løsninger – til Cointelegraph.

Et kontantfrit samfund kan også diskriminere de fattige, da Vlad Totia, en betalingsanalytiker hos analyse- og konsulentfirmaet GlobalData, sagde til Cointelegraph: ”Et digitalt samfund kræver, at folk i det mindste har adgang til en enhed og en internetforbindelse for at kunne styre deres personlig økonomi. ” Men mange i USA og andre lande har stadig ikke denne adgang, så eliminering af kontante risici fratager yderligere samfundets mindst velhavende medlemmer – hvilket forværrer indkomstuligheden.

Der kan også være psykologiske barrierer, bemærkede Holden: ”Folk har brugt kontanter i lang tid, og det har krævet en tankegangskift at bevæge sig helt væk fra kontanter. Men mange unge kan bogstaveligt talt ikke forestille sig en verdens præ-iPhone. ”

Verdens avancerede økonomier ville have stor fordel af at gå kontantfri, fortsatte Holden. Digitale betalingsordninger kunne begrænse skatteunddragelse og reducere ulovlige transaktioner, der ofte finder sted ved hjælp af kontanter. Holden bemærkede: “Kontanter er klodset på mange måder: det er langsomt under transaktioner, og håndtering af kontanter er tidskrævende og involverer en dyre forsikring for virksomheder.”

Anvendelighed af kontanter

Hedman har udført forskning for at vise, at Sverige er på vej til at blive verdens første kontantløse samfund inden marts 2023 – men denne forskning blev udført inden coronaviruspandemien. Er hans tidslinje ændret? “Cashless vil komme meget tidligere,” sagde Hedman til Cointelegraph. “Kontantbruget er faldet betydeligt under Corona.”

Totia var enig i, at COVID-19 har givet et løft til den kontantløse tendens. ”Lockdowns, midlertidig lukning af virksomheder, folk der ikke går ud af deres hjem, bestiller dagligvarer derhjemme. […] Alle disse aspekter har skubbet folk til at bruge netbank og betalingsmetoder mere, fordi du ganske enkelt ikke kan bruge kontanter meget i disse tider. “

Der er også et hygiejnisk aspekt. En undersøgelse fra 2017, hvor forskere testede $ 1 regninger, der havde cirkuleret i New York City konkluderede at “penge potentielt kan formidle interpersonel overførsel af mikrober.” Folk vil ikke røre regninger, der har cirkuleret gennem mange hænder under en coronaviruspandemi, bemærkede Totia og tilføjede:

”Den største bump i brugere har dog været mennesker, der enten var for tilbageholdende, komfortable, gamle eller for vant til at betale kontant. Disse nye er grundlæggende blevet tvunget til at bruge en mere bekvem og nem metode til at betale […] og de fleste vil sandsynligvis fortsætte med at bruge disse tjenester, når COVID-19 er gået. ”

“Kontanter kan let gå tabt”

Prabhakar fortalte Cointelegraph, at digitale betalinger er iboende mere sikre end kontanter, som kan gå tabt og forfalskes – og inddrivelse er næsten umulig: ”De fleste digitale transaktioner tilbyder forskellige niveauer af sikkerhed og tilbagevendelighed, f.eks. evnen til at bestride et kreditkortgebyr, som kontanter ikke kan konkurrere med. ”

Der er også spørgsmålet om sporbarhed: Mainstream kontantløse transaktioner indeholder vigtige oplysninger om betalingsdeltagerne, herunder hvad der blev købt, og hvornår transaktionen fandt sted. ”Dette gør hvidvaskning af penge og skatteundgåelse meget sværere,” tilføjede Prabhakar.

Digitale betalinger er muligvis mere miljøvenlige. ”Kontant- og metalmønter bruger dyrebare naturressourcer, hvoraf nogle ikke kan fornyes og kun genbruges op til et punkt: blandt andet papir, kobber, zink, nikkel,” sagde Prabhakar. ”Faktisk overstiger produktionsomkostningerne i to valører – nikkel og øre – deres pålydende værdi. Til sammenligning har digitale transaktioner ingen miljøpåvirkning. ”

Digitale betalingsforsvarere gør også sagen, at tid er penge, så hurtigere betalinger bør øge den samlede økonomiske aktivitet. Ifølge Totia: ”Kontantfri, mobil- eller QR-kodebetaling er meget hurtigere end at betale kontant. For din gennemsnitlige kaffebar eller gademadvogn er tiden afgørende i myldretiden, når du betjener lange køer af kunder. At spare et par sekunder for hver kunde resulterer i mere salg i slutningen af ​​dagen. Anvend dette på alle små og mellemstore virksomheder i et bestemt land, og du har mere økonomisk aktivitet. ”

Hedmans undersøgelse af 750 svenske detailhandlere fundet at når kontante transaktioner er mindre end 7% af de samlede betalingstransaktioner, er omkostningerne til at styre kontanter højere end noget overskud, der er opnået ved kontant salg. “Når dette sker, bør en økonomisk rationel detailledelse stoppe med at acceptere kontanter.”

En omstændighed “moden til dystopisk udnyttelse”?

Men helt sikkert er der også ulemper. ”Mange af ulemperne eller farerne ved kontantløse betalinger stammer fra den samme kilde som deres fordele,” bemærkede Prabhakar. Sporbarhed kan gøre det vanskeligere for kriminelle at udføre deres handel, men det kan også være sårende for ærlige borgere, der har gode grunde til at holde transaktioner private, sagde han:

”Ved at betale for visse typer medicin – prævention [piller], siger – kontant, kan betaleren være sikker på, at mens deres apotek eller læge kender til købet, gør deres kreditkortselskab eller mobiltelefonudbyder det ikke. En centralt kontrolleret digital valuta ville betyde, at regeringen havde adgang til enhver transaktion foretaget af alle i landet, en situation moden til dystopisk udnyttelse. ”

Selvom en digital pengeøkonomi kan reducere bedrageri samlet set, kan det på kort sigt indføre nye svindelrisici, der kan forårsage udbredt nød. ”Indtil størstedelen af ​​de mennesker, der bruger en ny teknologi, lærer rebene om, hvordan den fungerer, vil svindlere målrette mod disse punkter med mindst modstand, der følger med en ny app eller enhed,” sagde Totia. “Bedrageri vil ikke nødvendigvis være mere almindeligt eller mindre almindeligt, det vil være anderledes og på kort sigt.”

Vil kontantløshed virkelig afskrække kriminalitet?

Mange accepterer påstanden påstanden om, at et kontantfrit samfund ville være mindre kriminelt. Friedrich Schneider, emeritusprofessor ved Østrigs Johannes Kepler Universitet, har gennemført omfattende undersøgelser af dette spørgsmål. Hans fund har vist, at anonyme kontanter gør skatteunddragelse lettere, især for dem, der ikke har råd til at flytte midler til udlandet, men det er ikke hovedårsagen til skatteunddragelse, og det er derfor usandsynligt, at det elimineres.

Det samme gælder for kriminalitet og skyggeøkonomien. Ved at køre simuleringer, Schneider fundet at hvis kontanter blev fuldstændigt elimineret, ville skyggeøkonomien kun blive reduceret med 20,1% Med hensyn til hans forskning fortalte Schneider Cointelegraph: ”Det vigtigste videnskabelige resultat er, at kontanter IKKE er grunden til, at folk arbejder i skyggenøkonomien og / eller begår forbrydelser. ”

Bernardo Batiz-Lazo, professor i fintech-historie og global handel ved Northumbria University, fortalte Cointelegraph, at det er usandsynligt, om det at gå kontantfri kunne reducere forbrydelser som hvidvaskning af penge.

”Som det har vist sig i Indien, er det naivt at tro, at korruption og hvidvaskning af penge vil ende med digitale midler. Hvis der er noget, der er i libertariansk stil kryptovalutaer som Bitcoin, er mere modtagelige for disse aktiviteter. ”

Pummeling samfundets mest sårbare?

Måske er en mere bekymrende bekymring, at et kontantløst samfund måske er et mindre retfærdigt samfund. Martin Chorzempa, en stipendiat ved Peterson Institute for International Economics, fortalte Cointelegraph: "De ældre, udokumenterede og andre mere sårbare medlemmer af samfundet ville stå over for enorme udfordringer, hvis papirpenge blev helt elimineret, som Sverige har opdaget. ” I mellemtiden mener Totia, at risikoen for, at lavere klasser bliver økonomisk udstødt, er “den eneste stærke ulempe, jeg ser” ved at eliminere kontanter.

Batiz-Lazo bemærkede at ”COVID-19-pandemien måske har øget efterspørgslen efter kontanter fra mennesker i de laveste indkomstlag og dem, der bor i landdistrikterne,” og han ser fare i “forsøg på at skynde den britiske økonomi til kun at stole på kontaktløse og digitale betalinger. ” Prabhakar er bekymret for, at et kontantfrit samfund kan forværre indkomstuligheden og skade socioøkonomisk dårligt stillede mindretal, arbejdere i serviceindustrien – som ofte betales kontant – og andre, der “hverken har adgang til banksystemet eller de teknologiske værktøjer til fuldt ud at deltage i en kontantfri økonomi.”

Vil Sverige føre marchen?

Bevægelsen mod afskaffelse af papirpenge ser stadig ud til at accelereres, ligesom spekulationer om hvilket land først vil opnå det. Totia sagde: “Sverige har en masse politiske politikker, der fokuserer på at flytte landet til at være kontantfri, og det kan måske bare gøre det til det første.” Imidlertid bemærkede han også, at Finland også har en chance, især når man overvejer at have en mindre befolkning. Totias top tre, i rækkefølge, er Finland, Sverige og Kina:

”Kina er mere kompliceret på grund af det faktum, at det har 1,4 milliarder mennesker. Imidlertid er betalinger med QR-koder ekstremt populære, selv i mere afsidesliggende landdistrikter. Andre stærke kandidater til at gå kontantløs inden for de næste år er Sydkorea, Norge og måske Storbritannien. ”

”Kina eller Sverige synes at være de mest sandsynlige alternativer til mig,” mente Holden. “Hvis Singapore ville gøre det, tror jeg, de kunne trække det meget hurtigt i betragtning af deres avancerede betalingssystem, relativt lille størrelse og stærk centralregering.” I mellemtiden mener Prabhakar, at: “I Asien er Sydkorea en konkurrent med en smartphoneindtrængning på 95% og verdens hurtigste bredbånd, der letter vedtagelsen af ​​digitale betalinger.”

Regeringsstøtte kan være nødvendig

Alt i alt stopper enhver global bevægelse for at afskaffe papirpenge med start og stop. COVID-19 har fremskyndet processen og skabt mange nye digitale betalingsbrugere. Alligevel kan det være nødvendigt med statslig indgriben eller støtte i form af subsidier for at håndtere de uligheder, som et kontantfrit samfund kan medføre. ”Der er en stor risiko for, at folk, der ikke er teknologisk kyndige eller simpelthen ikke har midlerne til at købe og vedligeholde en smartphone, stort set holdes uden for den aktive økonomi,” ifølge Totia.

Cointelegraph spurgte Hedman, om han stadig mener, at global kontantløshed er uundgåelig, som han erklærede inden pandemien begyndte. ”Ja over tid er det uundgåeligt,” svarede han, “men i sammenhænge, ​​hvor du ikke stoler på regeringen, vil der altid være situationer for decentrale løsninger – kontanter. Men grundlæggende vil det være et valg for forbrugerne, om de skal betale kontant eller ej. ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map