Tokeniseret kunst: NFT’er male lys fremtid for kunstnere, blockchain tech

Den 23. september annoncerede auktionshusgiganten Christies planer om at sælge sit første ikke-fungible token, eller NFT, på en auktion. Dette var kun en uge efter det rekordindstillede $ 100.000 salg på auktion af et digitalt kunstværk, der også brugte et blockchain-baseret token til at optjene samlerens nye ejerskabsrettigheder.

I mellemtiden er Anthony Pompliano, Morgan Creek Digital medstifter og partner, skrev den 21. september: "Jeg tror personligt, at den digitale kunstmarkedsværdi vil vokse til at blive større end den fysiske kunstmarkedsværdi. Dette kan lyde latterligt i dag. ” 

Det er klart, at det digitale kunstmarked opvarmes. Duncan Cock Foster, medstifter af det digitale galleri Nifty Gateway, fortalte Cointelegraph: ”Den digitale kunstbevægelse vokser i et utroligt hurtigt tempo. Mængden af ​​vækst, vi ser, har overrasket alle involverede, tror jeg. ” 

Meget af dette kan sandsynligvis tilskrives coronaviruspandemien, der har begrænset rejser og lukket kunstmuseer. “Digital kunst giver folk mulighed for at engagere sig i kunst fra deres hjem, på deres computere, på deres telefoner og nemt sende billeder / videoer frem og tilbage, hvilket gør digital kunst specielt velegnet til denne tid i historien,” Blake Finucane, medforfatter af et positionspapir om NFT-baseret kunst med titlen “Crypto art: A decentralized view,” fortalte Cointelegraph. Men noget andet kan ske. Et af de historiske problemer med digital kunst har været, at det “i det væsentlige er umuligt at tjene penge”, sagde Finucane og tilføjede:

”Hvis der kun findes noget i digital form – dvs. et gif, et meme, et digitalt billede, en digital video – er det let at blot skærmbilleder, kopiere eller indsætte det eller replikere det. Værdien af ​​et digitalt kunstværk mindskes, når det kommer til at sælge det kommercielt, fordi det er så let at kopiere – og vanskeligt at spore, hvad der faktisk er det originale kunstværk. “

Men på den anden side, hvis et digitalt kunstværk tokeniseres, kan originalen altid spores tilbage via token, “hvilket gør det meget lettere at samle kommerciel værdi, fordi nogen faktisk kan ‘eje’ originalen,” sagde hun.

“Det er yderst vigtigt for digital kunst,” sagde Giovanni Colavizza, adjunkt i digitale humaniora ved universitetet i Amsterdam, til Cointelegraph og tilføjede, at tokenisering “giver os mulighed for at udveksle og skabe værdi ud fra kunstformer, som tidligere var problematiske.”

Den 18. september, NonFungible.com, et websted, der sporer NFT-salgsdata, rapporteret et rekordhøjt niveau inden for kunstrelateret NFT-volumen ($ 162.385), og der blev fulgt den 22. september af den næsthøjeste daglige total nogensinde opnået ($ 123.205). Opgangen siden juni i salg af amerikanske dollars af blockchain-baseret digital kunst har været bemærkelsesværdig.

Digital kunst + blockchain = kryptokunst

Digital kunst har eksisteret i årtier. Kunstnere begyndte eksperimentere med computere tilbage i 1950’erne og 1960’erne, men det er først for nylig, at digital kunst er blevet tokeniseret på en blockchain-platform. For eksempel blev Ethereums ikke-svampelige token, ERC-721 – som bruges af mange digitale gallerier – ikke udviklet og rullet ud indtil begyndelsen af ​​2018.

Den traditionelle kunstverden afviser ofte elektronisk kunst og spørger: Hvorfor frembringe digital kunst, når der kan laves kopier af den? – forklarede Vladislav Ginzburg, CEO hos Blockparty. Imidlertid, "Jeg kan bruge [NFT] -teknologi til at bevise, at jeg har det originale digitale aktiv." Ginzburg sammenlignede digital kunst med e-bøger, som ligesom digital kunst eksisterede i årtier uden meget interesse, indtil læseapparater som fænge og iPad opstod. "Digital kunst har sit Kindle- og iPad-øjeblik lige nu," han sagde mens jeg talte på kunstfestivalen CADAF Online.

“Kunstverdenen har ønsket sig en måde at indsamle digital kunst på, og NFT’er er en billed perfekt løsning på dette problem,” sagde Cock Foster og tilføjede, at alle skulle skelne mellem digital kunst og kryptokunst, sidstnævnte er den tokeniserede eller blockchain-aktiverede version af den tidligere. Ifølge ovennævnte “Crypto art” positionspapir, som Colavizza også var medforfatter til, teorien går noget som dette:

”Når et digitalt aktiv fra en kunstner føjes til et digitalt galleri, genereres et token af ​​en smart kontrakt og deponeres i kunstnerens tegnebog. Tokenet er permanent knyttet til illustrationen og er et unikt, enestående aktiv, der repræsenterer ejerskab og ægthed af det underliggende kunstværk. Når det er skabt, starter kunstværket sit liv på den givne blockchain, hvor en fan eller samler kan købe det, og hvor det efterfølgende kan udveksles, handles eller holdes af samlere som enhver anden sjælden artefakt. ”

Vil kunstnere omfavne kryptoverse?

Sikkert nok forbliver forhindringer. Det kan uden tvivl være en udfordring at overbevise almindelige kunstnere om at bruge NFT’er, en esoterisk teknologi. Cock Foster mente: ”Vi havde meget mere problemer med at rekruttere almindelige kunstnere til rummet for seks måneder siden. Det er ikke så svært længere. ” 

I mellemtiden ser kunstnere et marked, der ser ud til at sprænge over – som med de $ 100.000, der er betalt for “Right Place & Right Time, ”et digitalt kunstværk baseret på Bitcoins (BTC) svingende prishandling, eller $ 55.555 $, der blev betalt på Nifty Gateway i juli for kunstner Trevor Jones ‘digitale kunstværk” Picassos Bull “.

Desuden er “NFT’er et utroligt nyt kreativt medium,” sagde Cock Foster. ”Kunstnere er i stand til at gøre ting i NFT-mediet, der ikke er i stand til at gøre med fysisk kunst. Dette er den primære årsag til, at de er interesserede. ”

Sekundært salg er også en fristelse. Hvis en samler køber et digitalt kunstværk på Asynchronous Art, får kunstneren en provision på dette salg (f.eks. 10%). Men hvis samleren sælger kunstværket to år senere, tjener kunstneren også 20% provision for det sekundære salg. Dette sker automatisk – det er skrevet i softwaren – og er et af de “revolutionerende” aspekter af blockchain-aktiveret digital kunst, fortalte Conlan Rios, grundlægger og administrerende direktør for Async Art, til Cointelegraph. Sådant salg var ”umuligt, før blockchain-teknologien kom”, bekræftede Finucane.

En anden nyhed med digital kunst er salg af lag, sagde Rios, hvor samlere kan købe “lag” separat – afledte værker lavet af mesterværket, der ofte tilbyder en ejer programmeringsmuligheder såsom at ændre kunstens farver, rotation eller endda dens “tilstand. ” Dette repræsenterer en helt ny indtægtsstrøm.

Et kontraintuitivt koncept 

”Den største barriere for vækst er, at folk har svært ved at forstå, hvad en NFT er,” sagde Cock Foster til Cointelegraph. Det er et kontraintuitivt koncept, som folk har problemer med at få deres tanker rundt, men “Når folk først forstår, hvad en NFT er, og hvorfor konceptet er så stærkt, bliver de hurtigt besat.”

Alligevel fortalte Rios Cointelegraph, at “Du kan ikke bare tilslutte dit kreditkort”, når du køber et tokeniseret kunstværk. Du skal først oprette en digital tegnebog for at holde NFT, og du bør vide noget om gasafgifter og lignende: “Det er sandsynligvis den største forhindring.” Colavizza var enig: ”Du skal bruge en masse tid og kræfter på at vide, hvordan du navigerer i kryptokunst. Dette skaber en adgangsbarriere. ”

“Mange mennesker er stadig skræmt af blockchain-teknologi,” sagde Finucane og fortalte Cointelegraph, at de største udfordringer drejer sig om “autentificering / validering af værker, inden de overføres til blockchain.” Hun tilføjede:

“NFT’er er især nyttige for kunstnere, der arbejder i rent digital form. Mange kunstnere er måske ikke sikre på, hvordan det passer ind i deres praksis, hvis de arbejder i fysiske medier som maleri, skulptur osv.” 

Elena Zavelev, grundlægger og administrerende direktør for CADAF og New Art Academy, fortalte Cointelegraph, at “Den globale digitalisering, der skete under COVID, skabte muligheder for de digitale kunstnere, der ikke var tilgængelige før.” Desuden har populariteten af ​​blockchain-teknologi bragt håb om, at når den bliver mere bredt accepteret inden for det traditionelle kunstsamfund, vil den øge indtægtsgenerering af muligheder for digital kunst. Men indtil videre:

”Dets vedtagelse er fortsat anekdotisk. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis ny teknologi om nogen tid vil være lettere at bruge end blockchain til det almindelige kunstsamfund og erstatte det som et bedre værktøj. ”

Crypto-kunst har stadig brug for at udvikle et økosystem mere som det, der findes i traditionel kunst, også med museer, udstillinger, kuratorer, auktionshuse og messer, tilføjede Colavizza. ”Den sociale mekanik, der skaber anerkendelse, prestige og dermed værdi, er der ikke endnu, hvilket er både en mulighed og en udfordring for samlere og kunstnere.”

Så er der spørgsmålet om skalerbarhed: Kan blockchains virkelig håndtere alle de data, der flyder deres vej? Rios driver gallerivirksomheden på Ethereum nu ved hjælp af ERC-721-tokens, men han er “blockchain agnostiker.” Ethereum er ”holdbart, men dyrt og langsomt,” fortalte han Cointelegraph. Platformens mangler, som høje gaspriser, kan være berettigede for kunstnere, der skaber værker i evighederne – platformen vil sandsynligvis eksistere i årtier – men nyere kunstnere foretrækker måske at prøve ikke-svampelige tokens på billigere platforme, der fungerer godt. 

Så stor som fysisk kunst?

Kunne blockchain-aktiveret digital kunst overgå fysisk kunst i markedsværdi en dag, som Pompliano foreslog? Ikke mange er parat til at gå så langt – endnu. Finucane fortalte Cointelegraph: “Jeg vil ikke sige, at det nogensinde vil være” stort “som traditionel kunst, men jeg tror, ​​det vil have en fremtrædende plads i kunstgallerier og kunsthistoriklasser sammen med traditionel kunst.” 

Cock Foster tilføjede: “Jeg kan ikke se, at dette spiser i salg af fysisk kunst på kort sigt.” Kunst er ikke et nulsumsspil. “NFT’er vokser ved at øge mængden af ​​kunst, der sælges i verden, ikke ved at stjæle købere fra den fysiske kunstverden,” sagde han og tilføjede:

”De største modtagere af dette er digitale kunstnere, der aldrig kunne sælge deres illustrationer inden opfindelsen af ​​NFT-teknologi. En af kunstnerne på vores platform købte netop et hus ved hjælp af provenuet fra hans Nifty Gateway-salg. Blockchain-teknologien giver flere kunstnere end nogensinde chancen for at leve gennem deres kunst. ”

Pompliano bemærkede også, at der er ting, der kan gøres med digital kunst, der ikke kan opnås inden for den fysiske kunst: “Hvert stykke kan inkorporere kompleks bevægelse og bevægelse. […] En enkelt skærm på en mur kan periodisk cykle gennem forskellige kunstværker i den forudbestemte retning af boligejer eller kunstsamler. ” Digital kunst er også immun over for fysisk skade, fordi den lever i æteren. Dyr kunstforsikringsdækning kan høre fortiden til. 

Colavizza fortalte Cointelegraph, at interessen for digital kunst helt sikkert accelererer i 2020, men det kan bare være begyndelsen. ”Så snart Tate [museet] eller et lignende sted holder en udstilling med digital / kryptokunst – noget der kan ske ganske snart – vil ting virkelig ske.”

Kort fortalt har digital kunst generelt og blockchainbaseret kunst helt sikkert fået trækkraft i COVIDs tid. Museer er lukkede – hvordan kan man ellers se kunst? Men for at digital kunst skal springe ud på lang sigt, skal den finde en måde at belønne kunstnere, gallerister og andre på. De har brug for at tjene penge på deres slid.

Det er her, blockchain-teknologi og NFT’er ændrer spillet: De leverer et varigt bevis på, at et kunstværk er unikt, så det kan sælges og videresælges igen og igen. Og hver gang det sker, tjener kunstneren. Det er skrevet i koden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map