Blockchain levittää viiniköynnöksensä väärennettyjen viinien ja väkevien alkoholijuomien poistamiseksi

Viinin keräilijöille alkuperä on kaikki. Koska jopa 20% maapallolla liikkuvasta viinistä pidetään väärennöksenä, on tuskin yllättävää. Menneinä päivinä väärän burgundin nuuskaaminen vaati hyvää nenää ja silmää yksityiskohtiin. Blockchain-tekniikan ansiosta ongelma on ratkaistu juuri sen juuressa – tai pitäisikö sen olla viiniköynnöksessä?

Sommeljeet, viinimiehet, keräilijät ja muut punaisen tavaran tuntijat tekevät paljon työtä todentamaan aitouden. Pienin ero voi olla suurin punainen lippu pullon painosta tuotantovuoden poikkeavuuksien tarkkailuun aina pullon lasin, korkin leiman ja etikettiliiman tarkastukseen asti. Mutta jotenkin joka vuosi tuhannet pullot väärennettyä viiniä liukastuvat verkkoon.

Tämä johtuu siitä, että myös viinin väärentäjät tekevät paljon töitä. Upean uuden viinipullon valmistaminen, joka on naamioitu 60-vuotiaaksi vuosikymmeneksi, ei ole helppoa. Kyse ei ole aina pullon esteettisyydestä; maku on yhtä tärkeä, ellei enemmän, tärkeä. Petosyritysten on tiedetty luomaan jokaisen nuotin käyttämällä hybridiseosta viinejä, jotka matkivat alkuperäisen makua – kuten nykyajan alkemistit, jotka luovat kultaa.

Koska joillekin kulta on pohjimmiltaan hienoa viiniä – ja mitä väärennöksiä voi tulla. Viimeisen 16 vuoden aikana burgundin 150 indeksi, joka seuraa aktiivisimpien vuosikertojen hintoja, on ollut noussut lähes 450%.

Useat suositut hienot viini-indeksit on piirretty vierekkäin

Vuosien 2016 ja 2018 välillä tapahtui huipentunut hienoviinien renessanssi keskellä epävarmuutta Brexitistä ja Donald Trumpin puheenjohtajakaudesta, minkä vuoksi jotkut asiantuntijat spekuloivat, että sijoittajat käyttivät viiniä arvovarastona tällaisina aikoina, toisin kuin kulta. Viinin rinnakkaisuudet kullan kanssa eivät pääty tähän. Varallisuusluokana hienot viinit, samanlaisia ​​kuin jalometallit, ovat erittäin niukat, ja niistä tulee yhä niukempia aina, kun joku päättää, että heidän 300 000 dollarin pullonsa 1947 Cheval Blanc on valmis halailemaan.

Toiset ovat tehneet analogian – kenties hieman kyynisemmin – että vintage-viinit muistuttavat enemmän 2000-luvun teknistä nousua, jossa ".com" loppuliite voi liittää yritykseen ylimääräisen nollasarjan. Vastaavasti vanhaan Hermitage-tarra, joka on kiinnitetty mihin tahansa vanhaan pulloon, voi olla 10000 dollaria ylöspäin. Tosiaan, sitä tapahtuu liian usein viiniteollisuudessa.

Väärentäjien torjunta

Vaikka todelliset arviot ovat niukat ilmeisistä syistä, väärennettyjen viinien uskotaan olevan monen miljardin dollarin ongelma. Sour Grapes, vuonna 2016 julkaistu dokumentti, kertoo tuottavien väärennettyjen viinipetosten tekijän Rudy Kurniawanin noususta ja dramaattisesta pudotuksesta, joka oli avainasemassa väärennettyjen viinimarkkinoiden – ja niiden mojojen hintalappujen – luomisessa. Mutta vaikka se on merkittävä tapaus, se on vain yksi monista väärennösten mailassa.

Eikä se rajoitu vain hienoon viiniin. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston vuoden 2018 raportti löytää että pelkästään Euroopassa menetetään noin 2,7 miljardia euroa (3 miljardia Yhdysvaltain dollaria) vuodessa väärennetyn viinin ja väkevien alkoholijuomien takia.

Laittomien alkoholijuomien markkinat ovat mahdollisesti suuremmat ongelma, terveydellisiä komplikaatioita ja kuolemia, jotka johtuvat vääristä gineistä, vodkoista ja viskeistä, jotka on sidottu akkuhapolla ja jopa metanolilla – myrkyllisellä kemikaalilla, jota käytetään jäätymisenestossa. Yritykset torjua viinapetokset eivät ole olleet ilman ansioita.

Puhuessaan Cointelegraphille Marton Ven, TE-Foodin – maatilalta pöydälle tapahtuvan ruoan jäljitettävyysratkaisuyrityksen – markkinointijohtaja, selitti, että väkevien alkoholien molekyylianalyysi Raman-spektroskopiana tunnetun järjestelmän avulla voi paljastaa väärennöksiä. Ven lisäsi kuitenkin varoituksen siitä, että tämän prosessin käyttöönotto laajemmassa mittakaavassa olisi sekä kallista että tehotonta. Sama koskee keskitettyjä tietokantoja, joita jo käytetään viinin jäljittämiseen. Keskitettyihin tietokantoihin liittyvien ongelmien takia korruptio- ja kumoukselliset mahdollisuudet ovat suhteellisen laajat.

Moderni ratkaisu vintage-ongelmaan

Onneksi blockchain-vahvistus on saattanut hävittää väärennetyn viinin ongelman lopullisesti. Blockchain-ekosysteemin Nemin uusin osa-alue, Symbol, on blockchain-ratkaisu, joka on tarkoitettu petosten torjuntaan – erityisesti hienojen viinien alalla. Symboli varmistaa ja seuraa suurta määrää tapahtumia sekunnissa, mikä mahdollistaa raaka-aineiden ja niiden lopputuotteiden tehokkaan jäljittämisen. Viinirypäleestä pulloon matkasta lopulliseen määränpäähän kaikki Symbolin kautta seuratut tallennetaan muuttumattomaan lohkoketjuun, mikä varmistaa aitouden kaikissa vaiheissa.

Kertakäyttöiset älykkäät sopimukset takaavat tietojen yksityisyyden ja edellyttävät kuitenkin aitouden vahvistamista ennen maksun vapauttamista ja kannustavat toimitusketjun välittäjiä tarkistamaan aitouden itsenäisesti. Lähestymistapaa voidaan samalla tavoin laajentaa vähittäiskauppiaiden ja asiakkaiden välillä sulkemalla jäljellä olevat aukot toimitusketjussa.

Nem Venturesin toimitusjohtaja Dave Hodgson kertoi Cointelegraphille, että tekemällä muistiinpanoja reitti- tai tuotetiedoista; viinipullon, laatikon, laatikon tai lavan seuranta; sarjanumeron seuranta; ja niin edelleen, viini muuttuu käytännössä peukaloinniksi. Hodgsonin mukaan Symbolin soveltamisala voisi kuitenkin kaivaa entisestään – aivan kirjaimellisesti:

"On myös mahdollista ekstrapoloida tämä edelleen (korkeamman arvolipeän saamiseksi, todennäköisemmin), että seurantaratkaisussa on IoT-anturi, jolla voidaan tallentaa asioita, kuten lämpötila, kosteuspitoisuus tai koteloiden / astioiden GPS-sijainti. Lisäksi maaperässä voi olla IoT-antureita PH-tasapainon, kemikaalien, torjunta-aineiden käytön ja kypsyyden havaitsemiseksi.."

Symboli ei ole ensimmäinen, joka valjastaa blockchainin viinintarkastuksessa. Itse asiassa markkinoilla on lukemattomia blockchain-pohjaisia ​​ratkaisuja, joista jokainen tarjoaa pieniä vaihteluita viimeiseen. Ratkaisu blockchain-käynnistys WeCan vie viinin todentamisen toimitusketjun ulkopuolelle, laajentaen sen yksityisiin huutokauppoihin ja ostajiin.

Akin to Symbol, WeCan tallentaa kaikki viinitiedot, tuottajista alkuperäisiin viinitarjoajiin ja jopa edellisiin omistajiinsa, ja vie ne lohkoketjuun. Skannattava QR-koodi paljastaa tiedot, jotka menevät jopa osto- ja hintahistoriaan. WeCanin markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Camille Ernoult kertoi Cointelegraphille:

"Alkoholipetokset ovat todellinen ongelma teollisuudessa, ja yli 20% myydyistä pulloista on väärennettyjä. Blockchain voisi auttaa tässä asiassa jäljittämällä koko arvoketjun tuotannosta myyntiin. Tämä tarkoittaisi, että ketjun jokaisen toimijan tulisi syöttää tiedot, jotka olisivat sitten muuttumattomia, aikaleimattuja ja turvallisesti rekisteröityjä blockchain-alustalle."

Jopa yksi neljästä suuresta tilintarkastusyrityksestä, Ernst & Nuori, on hyppää lohkoketjun vahvistuspeliin. Tattoo-viinialusta, joka palvelee suoraan hotelleja, ravintoloita ja kahviloita, myy viinejä suoraan viinitarhalta lukuun ottamatta yksityisten markkinoiden häiriöitä. Jokainen pullo on "tatuoitu" (tästä nimi) omalla QR-koodillaan, jossa on yksityiskohtaiset tiedot, kuten rypälelajike, viljelyssä käytettävät lannoitetyypit ja jopa toimituslogistiikka.

Kun verifiointi on vielä yksi askel, Tattoo yhdistää jäljitettävyyden tokenointiin. Ostajat voivat ostaa ja myyjät voivat liittää tuotteitaan alustalle Ethereumin ei-kiinteän ERC-721-token-standardin mukaisten tunnusten kautta.

Blockchain ei voi estää kaikkia

Vaikka näillä ratkaisuilla voidaan puuttua kauppiaiden ja vähittäiskauppiaiden väliseen väärentämiseen, yksityisillä markkinoilla on vain vähän tapaa lopettaa uudelleentäyttö. Ernoultin mukaan tuskin mitään blockchainia voi tehdä tässä suhteessa. "Yksi puuttuva pala blockchainille viinintarkastuksessa on toinen toimija, joka varmistaa pullon ja varmistaa, että sitä ei ole avattu ja korvattu muulla," hän sanoi.

Ven on käytännönläheinen ja huomauttaa, ettei mikään jäljitettävyysjärjestelmä ole virheetön. “En tiedä mistään turvajärjestelmästä, jota ei voida kumota," hän selitti. Blockchain-pohjaisen jäljitettävyyden tavoitteena on tehdä väärennöksistä vaikeampi ja kalliimpi, jotta se olisi vähemmän kannattavaa eikä lopulta riskin arvoinen.

Vastaavasti, vaikka Nem’s Hodgson myöntää, että estoketju ei ole ihmelääke väärennösten torjumiseksi, verifikaatio ainakin helpottaa asiaa: "Aina on olemassa tapoja horjuttaa varmennusjärjestelmiä. Vaikka lohkoketju ei ole hopeakuularatkaisu viinipetoksiin, se vähentää dramaattisesti sen esiintymisen todennäköisyyttä."

Alastair Johnson, itsehallintoisten maksujen ja tunnistusalustan Nuggetsin perustaja ja toimitusjohtaja, ehdotti kuitenkin vaihtoehtoa: pakollinen Know Your Customer -keskeinen sovellus, joka otettiin käyttöön yksityisissä ostoksissa, vaihe, jossa epäilemättä eniten väärennettyjä täyttöjä tapahtuu esteettä. Johnson sanoi:

"Kauppiaiden, välittäjien ja kuluttajien vakiintuneiden henkilöllisyyksien kautta, joilla on ainutlaatuisiin etiketteihin ja sinetteihin sidottu lohkoketju, sekä ei-vaihdettavissa olevia merkkejä, sinulla voi olla muuttumaton alkuperätieto, joka ei voi osoittautua vain ostopaikassa, vaan avaamispaikassa."

Kun KYC-vahvistettu asiakastunnus yhdistetään blockchainin muuttumattomaan pääkirjaan, väärentäjällä ei ole pelkästään kaappaamisen riskiä, ​​vaan myöhemmät jälleenmyyjät voivat vahingoittaa mainetta. Mutta valitettavasti lohkoketjua ei ollut olemassa noin 8000 vuotta sitten, kun viini on uskoi on luotu ensin. Jos näin olisi, väärentämistä ei ehkä olisi koskaan noussut esiin. Silti nykyaikaisten käytäntöjen ja blockchain-vahvistustekniikoiden käytön kasvaessa on edelleen toivo, että väärentämismäärät vähentävät.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map