Koronavirusten seurantasovellukset käyttävät erilaisia ​​lähestymistapoja ihmisten turvassa

Etelä-Afrikan Kapkaupungin yliopiston tutkijaryhmä kehittää blockchain-pohjaista sovellusta, jonka avulla käyttäjät voivat tarkistaa oman COVID-19-tilansa. Covi-ID-nimistä alusta on edelleen kehitteillä, mutta sen tarkoituksena on vastata lukuisiin maailmanlaajuisen koronaviruspandemian aiheuttamiin kiireellisiin huolenaiheisiin. Sen kehittää joukko tutkijoita ja ohjelmistokehittäjiä Kapkaupungissa, ja sen tarkoituksena on käynnistää 21. huhtikuuta.

Sovelluksen tarkoituksena on parantaa tartunnan saaneiden potilaiden kontaktien jäljittämistä, kun taas alustan käyttäjät voivat tarjota todennetun COVID-19-tilan. Lisäksi sovellus palkitsee ihmisiä vastuullisesta käyttäytymisestä, kuten kotona pysymisestä lukitusjaksojen aikana. Covi-ID rakennetaan luvalliseen lohkoketjualustaan ​​Sovriniin, joka on itsenäinen itsenäinen identiteettiverkosto. Ensisijainen tavoite on antaa käyttäjille omistusoikeus tietoihinsa ja tarjota samalla tarkkoja tietoja COVID-19-infektiopisteistä ekosysteemin osallistujille.

Tämä eteläafrikkalainen projekti ei ole ensimmäinen, jossa tutkitaan mobiilisovelluksen käyttöä kontaktien jäljityksen parantamiseksi. Kiinan ja Singaporen kaltaiset maat, joihin COVID-19-pandemia kärsi alun perin, otti käyttöön omat jäljitysalustat, kun taas useat Euroopan maat ovat myös kehittäneet yhteentoimivia sovelluksia. Covi-ID -sovellus eroaa myös näistä erilaisista projekteista yksityisyyden keskitetyssä lähestymistavassaan, joka käyttää SSI- ja blockchain-tekniikkaa.

Kuinka se toimii?

Kehittäjille ensimmäinen puheluportti loi tilin, joka vahvistaa käyttäjän COVID-19-tilan. Potentiaalisilla käyttäjillä on kaksi tapaa luoda Covi-ID-tili. Ensimmäinen vaihtoehto on säilytyslompakko, jonka toimittaa yksi kumppaneista kaupallisista yrityksistä, joihin kuuluvat paikalliset eteläafrikkalaiset pankit sekä valtion ja terveyslaitokset. Toinen vaihtoehto on täysin itsenäinen identiteettilompakkoratkaisu, jota Covi-ID kehittää. Molemmat vaihtoehdot lupaavat turvata käyttäjien tiedot. Jälkimmäinen vaihtoehto tallentaa kaikki käyttäjien tiedot puhelimeensa, mikä tarkoittaa, että henkilökohtaiset tiedot eivät koskaan jätä laitetta fyysisesti.

Myös Etelä-Afrikan elämän luonne on otettava huomioon, koska suuri osa väestöstä ei välttämättä pääse älypuhelimeen. Tällöin potentiaaliset käyttäjät voivat silti olla yhteydessä alustaan ​​luomalla yhden huoltotileistä yhdelle Covi-ID: n kaupallisista kumppaneista..

Prosessi edellyttää kuvan ottamista käyttäjän henkilöllisyyden todistamiseksi sekä koko nimen ja puhelinnumeron antamista – joka voi olla ystävä tai sukulainen, jos käyttäjillä ei ole omaa numeroa. Jokaiselle käyttäjälle annetaan QR-koodi, joka voidaan tulostaa tai mahdollisesti antaa kortille, joka on samanlainen kuin pankkikortti. Viranomaiset voivat sitten skannata tämän QR-koodin todistamaan käyttäjän COVID-19-tilan.

Nämä kaupalliset kumppanit tallentavat käyttäjien tiedot säilytyslokeroihin samalla tavalla kuin kryptovaluutan pörssi tallentaa käyttäjän omistamat valuutat. Aina kun heidän QR-koodinsa skannataan, esimerkiksi kun he menevät supermarkettiin, tapahtuma kirjataan heidän lompakkoonsa. Käyttäjille voidaan sitten kertoa, jos he mahdollisesti joutuvat kosketuksiin COVID-19-positiivisen käyttäjän kanssa kyseisessä supermarketissa sinä päivänä. Käyttäjien on annettava puhelinnumerot, jotta ne ovat helposti tavoitettavissa tässä tapauksessa.

Jos käyttäjistä tulee oireita, he voivat mennä testauskeskukseen tai mennä lääkäriin. Lääkäri skannasi QR-koodinsa ja vahvisti henkilöllisyytensä vangin lompakon tarjoajalle annetulla valokuvalla. Kun testitulokset on vahvistettu, ne kirjataan käyttäjien Covi-ID-tilille. Kun käyttäjä on toipunut COVID-19: stä tai saanut rokotuksen – kun se on lopulta saatavilla – hänelle annetaan vihreä tila sovelluksessa eikä se aiheuta enää terveysuhkaa yleisölle.

Kaikki tämä mahdollistaa Covi-ID: n toisen toteutuksen, joka on todentaminen. Tästä tulee todennäköisesti välttämätöntä, kun maat yrittävät hillitä mahdollisten virustaudien leviämistä tulevaisuudessa. Jos käyttäjät yrittävät päästä mihin tahansa tilaan, jossa on toteutettu terveystarkastus, he esittävät QR-koodinsa joko älypuhelimen sovelluksen tai paperiversion kautta. Tämän jälkeen käyttäjät suostuvat antamaan vain luku -oikeuden heidän COVID-19-tilaansa.

Vihreä tila tarkoittaa, että käyttäjät ovat joko toipuneet viruksesta tai saaneet rokotuksen tulevaisuudessa. Keltainen tila osoittaisi, että käyttäjät ovat COVID-19-negatiivisia, mutta eivät ole koskaan saaneet tartuntaa eivätkä ole rokottaneet – tämä edellyttäisi tiettyjä seulontakäytäntöjä. Punainen tila osoittaisi, että käyttäjällä on tällä hetkellä COVID-19 ja että hänet on erotettava välittömästi yleisöstä.

Blockchain-tekniikka yksityisyyden varmistamiseksi on etusijalla

Projektin pääpaino on varmistaa, että käyttäjien tiedot pysyvät suojattuina, samalla kun ne tarjoavat tärkeitä tietoja, jotka parantavat kontaktien jäljittämistä ja luovat työkalun, jonka avulla yhteiskunta voi palata vähitellen normaaliin. Sovelluksen kehittäjät hyödyntävät käyttäjien sijaintitietoja, mutta sen sijaan, että nämä keskitetyt palvelimet tai laitokset tallentaisivat näitä arvokkaita tietoja, käyttäjillä on hallussaan todelliset sijaintitiedot.

Tämä on pohjimmiltaan erilainen tapa, jolla käyttäjien tiedot yleensä virtaavat. Sovellus lähettää mahdolliset tartuntakohteet käyttäjän lompakkoon, joka tarkistaa sitten, ovatko käyttäjän tallentamat sijaintihistoria päällekkäisiä. Tällä tavalla Covi-ID pystyy suorittamaan samanlaisia ​​toimintoja kuin seuranta- ja jäljitysjärjestelmä, joka tallentaa tietoja keskustietokantaan. Kapkaupungin yliopiston apulaisprofessori Co-Pierre Georg on projektin johtava jäsen. Georg kertoi Cointelegraphille, että hanketta kehitetään avoimen lähdekoodin hajautetulla SSI-alustalla Sovrin:

”Rakennamme itsehallinnollista identiteettiä käyttäen ja erityisesti tällä hetkellä Sovrinin pääkirjaan. Mutta sovelluksemme on lopulta alustan agnostinen, ja noudatamme kaikkia SSI-yhteisön parhaillaan kehittämiä standardeja tämän yhteentoimivuuden varmistamiseksi. ”

Georg sanoi, että tiimi haluaa rakentaa avoimen lähdekoodin järjestelmän, joka lopulta mahdollistaa “häiritsevän innovaation”, ja lisäsi myös: “Joten meillä on avoimen lähdekoodin versio sovelluksesta ja lopulta myös vapauslompakoista, joita parhaillaan rakennetaan valkoisten etikettien ratkaisuina kumppaniorganisaatioille, kuten yrityksille, voittoa tavoittelemattomille organisaatioille tai julkisyhteisöille. “

Georg sanoi, että lopullisena tavoitteena on, että suuri osa Etelä-Afrikan väestöstä käyttää SSI-sovellusta. Kunnianhimoisen julkaisupäivän vuoksi useimmat käyttäjät käyttävät kuitenkin aluksi vapauslompakkoa. Hän kuvaili sitä hybridiratkaisuksi, joka siirtyy vähitellen kohti täysin hajautettua järjestelmää. Georg lisäsi, että vapausrangaistuksiin voi luottaa:

”Ensinnäkin meillä on jo tiukka yksityisyyden suoja-asetus Etelä-Afrikassa. Ja koska työskentelemme vakiintuneiden liikekumppaneiden kanssa, noudattamatta jättämisestä aiheutuvat kustannukset olisivat merkittävät. Toiseksi, avoin järjestelmämme kannustaa vapausrangaistusten välistä kilpailua. Koska yksityisyys on järjestelmän arkaluontoisin osa, uskomme, että näemme kilpailun huipulle, jossa paras vapauslompakko lopulta voittaa eniten käyttäjiä. “

Georg uskoo myös, että QR-koodien käyttö mahdollistaa laajan käytön, koska ne voidaan skannata puhelinkameroilla, jotka ovat kaikkialla Afrikan maissa. Lisäksi projekti tarjoaa avoimen lähdekoodin sovelluksen kaikille, joiden on tarkistettava käyttäjän COVID-19-tila:

”Suurin osa todentajista on taksinkuljettajia tai vartijoita, ja melkein kaikilla heillä on myös älypuhelimet. Erottaa meidät kuitenkin se, että emme vaadi kaikilta käyttäjiltä myös älypuhelinta. Tämä tekee järjestelmästä kattavamman kuin olemassa olevat ja täysin hajautetut ratkaisut. “

Eurooppalaiset hakemukset otetaan käyttöön huhtikuun puoliväliin mennessä

Vaikka Covi-ID -sovellus toivoo tarjoavansa ratkaisun, joka sopii ensisijaisesti Etelä-Afrikan ympäristöön, useat Euroopan maat kehittävät seuranta-sovelluksia, jotka aikovat jakaa seurantatietoja. Aloite, jota kutsutaan yleiseurooppalaiseksi yksityisyyden suojaamiseksi läheisyyden jäljittämiseksi, oli ehdotettu pyrittäessä keräämään tietoja ja sopimusten jäljittämistä useiden sovellusten kautta, jotka ovat käynnissä koko mantereella. Tämä mahdollistaisi useiden kehitteillä olevien sovellusten vuorovaikutuksen keskenään kontaktien jäljityksen tehokkuuden parantamiseksi – ratkaiseva osa COVID-19: n leviämisen hillitsemisessä.

Tällaisten hankkeiden ympärillä on tietysti kiireellisiä yksityisyyden huolenaiheita, mutta se on myös ollut raportoitu PEPP-PT-ohjelma tarjoaa käyttäjilleen sekä keskitettyjä että hajautettuja vaihtoehtoja. Sovellus käyttää Bluetooth-tekniikkaa nimettömästi tallentamatta käyttäjien sijaintitietoja.

Monet kehitteillä olevista sovelluksista seuraavat Bluetooth-tekniikkaa käyttäjien läheisyyden seuraamiseen suhteessa heidän COVID-19-tilaansa. Käyttäjille, jotka ovat joutuneet kosketuksiin henkilön kanssa, jonka myöhemmin vahvistetaan saaneen tartunnan, jonka Bluetooth-läheisyys tunnistaa, ilmoitettaisiin sitten heidän sovelluksistaan..

Lisäksi Venäjän viranomaiset ovat ilmoitti että he käynnistävät oman seurantasovelluksen potilaille, joilla on positiivinen COVID-19-testi Moskovassa huhtikuun alussa. Kaupunki on ollut määräämättömässä lukitussa 30. maaliskuuta lähtien. Seurantahakemus annetaan ihmisille, joilla on todettu positiivinen tauti ja jotka on käsketty eristämään itsensä kotona. On ilmoitettu, että sovellus pyytää pääsyä käyttäjien puheluihin, sijaintiin ja kameraan sekä verkkotietoihin pyrkien seuraamaan ja varmistamaan, että sairaat potilaat eivät poistu kodeistaan ​​tartunnan aikana..

Kiina myös vapautettu sovelluksen helmikuussa, jonka avulla käyttäjät voivat tarkistaa, ovatko he joutuneet kosketuksiin henkilön kanssa, joka on mahdollisesti saanut COVID-19-tartunnan. New York Times raportoitu että sovellus jakaa käyttäjien sijaintitiedot keskitetylle palvelimelle aina, kun heidän viivakoodinsa skannataan tarkistuspisteessä joko julkisen liikenteen keskittimissä tai muilla tukiaseman valvomilla alueilla.

Singapore on toinen maa, jolla on vapautettu ja käytti yhteystietojen jäljityssovellusta, joka käyttää Bluetooth-tekniikkaa. TraceTogether -sovellus valvoo käyttäjän läheisyyttä muihin Bluetooth-tekniikkaa käyttäviin ihmisiin ja käyttää aikaleimoja yhteystietohistoriaan. Jos käyttäjät sopivat COVID-19: n kanssa, he voivat antaa sovelluksen tunnistaa ihmiset, joiden kanssa he ovat olleet tekemisissä. Tiedot tallennetaan paikallisesti käyttäjien puhelimiin ja poistetaan 21 päivän kuluttua. Alustan mukaan käyttäjien sijainteja ja kontakteja ei seurata missään vaiheessa.

Samaan aikaan toinen ryhmä eurooppalaisia ​​tutkijoita on ollut työskentelee omalla hajautetulla alustalla kontaktien jäljittämiseen – nimeltään Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing.

Hankkeen valkoinen kirja on ollut julkaistu GitHubissa ja on toinen Bluetooth-pohjainen läheisyyden jäljityssovellus, joka keskittyy ensisijaisesti yksityisyyden suojaan. Sovellus aikoo antaa varoituksia käyttäjille, jotka ovat olleet läheisessä yhteydessä henkilöön, jonka epäillään saaneen COVID-19-tartunnan, luopumatta henkilöllisyydestä tai sijaintitiedoista.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map