Kuka tarkkailee vartijoita? Salaus ei välttämättä ole yhtä luotettava kuin miltä näyttää

Blockchain-tekniikka on loistava, koska se leikkaa välittäjän pois, poistaa tarpeen luottaa kolmansiin osapuoliin ja antaa käyttäjille täyden valinnan heidän taloutensa tai varallisuutensa tosiasiallisesta omistuksesta. Blockchain-tekniikka on täyttänyt tämän lupauksen Bitcoinista (BTC) hajautettuun rahoitukseen jo jonkin aikaa – mutta kuinka luotettava salaus todella on?

Salausvaluutat luotiin luottamuksen puutteen vuoksi vanhaan finanssijärjestelmään, mutta kun salaus kehittyy ja muuttuu, tarvitaan enemmän luottamusta: kehittäjiin, kaivostyöläisiin, vaihto-operaattoreihin ja muihin verkko-osanottajiin. Jossakin määrin salaus muuttaa luottamuksen vastaanottajia pikemminkin kuin poistaa sen tarpeen.

DappRadarin johtava analyytikko Ilya Abugov kertoi Cointelegraphille: “On edelleen paljon keskitettyjä elementtejä, joissa käyttäjien on luotettava tiettyyn kokonaisuuteen tai kokonaisuuteen. Jopa delegoidun äänestyksen kaltaiset asiat luottavat siihen, että edustajat toimivat yhteisön edun mukaisesti. ” Joten alla on hahmotelma eri alueista ja esimerkeistä, joissa salaus ei ehkä täytä lupaustaan ​​”luotettavasta” tekniikasta.

Kehittäjät ja yritykset

Satoshi Nakamoto loi Bitcoinin salanimisenä kehittäjänä ja julkaisi sen niin sanotusti maailmaan. Nykyään Bitcoinia tukevat miljoonat käyttäjät, tuhannet kaivostyöläiset ja solmut ja paljon muuta. Jossain määrin, Bitcoin on lähinnä salauksen tarjoamaa “luotettavaa”, koska yhdelläkään yksiköllä ei ole “liikaa valtaa” ja koodia on tarkistettu ja käytetty lukemattomia kertoja.

On myös tuhansia erilaisia ​​kryptovaluuttaprojekteja. Salakirjoista alku kolikoista alkuperäisiin kolikkotarjouksiin ja hajautettuihin rahoitusprotokolliin on kaikenkokoisia ja muotoisia. Monimutkaiset älykkäät sopimukset ovat pelin nimi, ja tässä tapauksessa käyttäjien on luotettava sovelluksia luoviin kehittäjiin.

Virheelliset älykkäät sopimukset ovat johtaneet lukuisiin tappioihin, kuten The DAO: n hakkerointiin vuonna 2016 ja äskettäiseen hakkerointiin Andre Cronjen Eminence-projektissa. Käyttäjät voivat aina luottaa siihen, että tilintarkastajat tuovat heille enemmän turvallisuutta, mutta jälleen kerran vaaditaan luottamusta joko kehittäjiin tai tarkastajiin. Abugov kertoi Cointelegraphille:

“Kokeneet käyttäjät ja entiteetit voivat suorittaa kooditarkastuksia. Muuten käyttäjä vain ottaa riskin. Luottamus on puutteellinen termi tässä. Kehittäjä voi yrittää hyvässä uskossa, mutta silti kaipaa haavoittuvuuksia, jotka sitten hyödynnetään ja aiheuttavat käyttäjälle menetyksiä. “

Sama voi olla totta, kun koodiin tehdään päivityksiä tai muutoksia ja käyttäjät eivät voi olla täysin varmoja siitä, että päivitys ei johda virheeseen tai muuta projektia kokonaan. Aiemmin tämä on johtanut haarukoihin, kuten Bitcoin Cash (BCH), jonka tarkoituksena oli pitää SegWit poissa Bitcoinista, tai Ethereum Classic (ETC), joka luotiin protestina DAO: n hakkeroinnin ja sitä seuraavien haarukoiden jälkeen varastettujen hakemiseksi. varat.

Joten vaikka tarvitaan jonkin verran luottamusta, tämä voidaan jonkin verran kasvattaa luottamuksen kautta. Bitcoinia käytettäessä on varmuutta, että se vain toimii, koska yhteisö ja kehittäjät ovat vastaanottaneet koodin vertaisarvioinnin. Sama pätee muihin salausprojekteihin; Uudempien projektien tarkasteluun käytetty vaivaa ja aikaa on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin Bitcoinille.

On kuitenkin syytä harkita, että vaikka useimmat ihmiset eivät pysty tarkistamaan koodia itse, avoimen lähdekoodin salausprojektit tarjoavat tämän mahdollisuuden, koska niiden takana oleva tekniikka on täysin avointa. Jordan Lazaro Gustave, Aaven operatiivinen johtaja – DeFi-protokolla Ethereumilla – kertoi Cointelegraphille:

“Käyttäjien ja kehittäjien on luotettava koodereihin täysin ja jatkuvasti, kun on kyse kaikesta, johon he ovat vuorovaikutuksessa päivittäin. DeFi: n ero on kuitenkin se, että kaikki on auditoitavaa ja avointa lähdekoodia, ei kuten perinteinen talous. “

Vaihdot ja merkinnät

Väitetysti salauksen suurin keskittämiskohta on suosittu pörssi. Nämä muodostavat tärkeimmät menetelmät, joiden avulla ihmiset hankkivat ja vaihtavat kryptovaluuttoja, joten ne ovat tärkeä osa salausekosysteemiä. Ne muistuttavat kuitenkin pankkitoimintaa, jossa on luotettava pörssioperaattoreihin pitämään varojaan kaupankäynnin aikana. Lisäksi käyttäjien on luotettava vaihtoon henkilökohtaisiin asiakirjoihinsa ja tietoihinsa sen jälkeen, kun Tunnet asiakkaasi -vahvistusprosessi on saatu päätökseen.

Tarpeetonta sanoa, että on ollut useita tapauksia, joissa käyttäjät eivät mieluummin olisi luottaneet vaihtoon – esimerkiksi surullisen Mt. Gox romahti, mikä aiheutti satoja miljoonia dollareita tappioita. Siitä lähtien pörsseissä ja projekteissa on myös tapahtunut lukemattomia hakkerointeja ja poistumishuijauksia.

Liittyvät: Onneton DeFi-protokolla? Henkilökohtainen otos bZX: n myrskyisästä vuodesta

Vaikka ihmisten on luotettava vaihtoon, tämä luottamus on vähentynyt, kun yhteisö seuraa jatkuvasti lompakoita pitääkseen silmällä epäilyttävää toimintaa. Sama koskee salausekosysteemin muita osia, mukaan lukien tokenisaatio. Esimerkiksi kääritty Bitcoin (WBTC) edellyttää, että käyttäjä luottaa tunnuksen lyömisestä vastaaviin henkilöihin ja BTC: n säilyttäjään..

Vaikka suurin osa pörssin edustajista uskoo, että hajautetut pörssit eivät ohita keskitettyjä pörssejä lähitulevaisuudessa, “Uniswapilla on jo enemmän päivittäistä määrää kuin useimmilla keskitetyillä pörsseillä”, Gustave kertoo..

Vaikka tämä on yksi salauksen keskittämisen pääkysymyksistä, se on myös vaikeasti käsitelty. Hajautetun vaihdon avulla käyttäjät voivat käydä salakirjoituksia vapaasti ilman tarvetta luottaa keskitettyyn osapuoleen pitämään varojaan ja pitää yksityisyytensä ennallaan. Kryptovaluutan muuntamiseksi fiatiksi ja päinvastoin käyttäjien on kuitenkin aina luotettava keskitettyyn osapuoleen vastaanottamaan tai maksamaan fiat-valuuttoja.

Sääntely ja hallitukset

Joten luottamus vaaditaan, kun ollaan tekemisissä sekä älykkäiden sopimusten että kryptosfäärin keskitettyjen osien, kuten vaihdon, kanssa. Salauskäyttäjien on kuitenkin oltava tietoisia sääntelystä ja siitä, miten se voi vaikuttaa heidän kokemuksiinsa kryptovaluutoista. Vaikka teoriassa salausta voi käyttää kuka tahansa, missä tahansa, eri maissa on useita rajoituksia, jotka voivat estää käyttäjiä käyttämästä salausta vapaasti.

Tämä tarkoittaa sitä, että sääntelyvirastoihin on oltava tietty luottamus, kun investoidaan salaukseen. Vaikka hallitukset voivat vain edelleen sallia salauksen, se voi muuttua sydämenlyönnissä. Esimerkiksi yksityisyyden suojakolikot ovat olleet viime aikoina tulipalossa, ja pörssit poistavat ne ennaltaehkäisevästi varmistaakseen noudattamisen.

Liittyvät: Dash väittää virheellisen luokittelun, kun ShapeShift poistaa yksityisyyden kolikot

Viime aikoina Ison-Britannian finanssivalvonta, Financial Conduct Authority, kielsi kryptovaluuttajohdannaiset vähittäiskaupan käyttäjille, mikä tarkoittaa, että joko kaupankäynti on lopetettava, tai on käytettävä hajautettua pörssiä. Vaikka tämä voi olla mahdollinen tapa kiertää FCA: n kielto Isossa-Britanniassa ja muissa mahdollisesti seuraavissa säännöksissä, näyttää siltä, ​​että ellei vaihtoa löydetä tapa valvoa KYC: n ja rahanpesun vastaista politiikkaa, ne voidaan silti poistaa yhdellä tavalla tai toinen. Adam Cochran, Cinneamhain Venturesin kumppani, twiittasi asiassa vedoten Yhdysvaltojen viimeaikaisen BitMex-oikeusjutun luomaan ennakkotapaukseen:

“DAO tai ei DAO: ta, huomaat, että kehittäjät, joilla on järjestelmänvalvojan avaimet, käyttäjät, jotka luovat käyttöliittymiä, yritykset, jotka palkkaavat henkilöitä työskentelemään protokollan parissa, ja muut, jotka mahdollistavat sopimuksen tai hyötyvät siitä, ovat BSA: n vastaisia. Tämä voi johtaa verkkotunnusten takavarikointiin ja palvelinten isännöimiseen, käyttöliittymien sulkemiseen ja kehittäjien pidättämiseen. “

Onko salaus luotettava?

Lyhyesti sanottuna näyttää siltä, ​​että vastaus on “ei”. Kryptovaluutat vaativat tietynasteisen luottamuksen joko ihmisiin, jotka luovat ja ylläpitävät krypto-valuuttaverkkoja, ramppien päällä ja ulkopuolella oleville operaattoreille tai jopa kriittisten valuuttojen laillisuutta valvoville sääntelyviranomaisille.

Ne vaativat kuitenkin paljon vähemmän luottamusta kuin mikään muu vaihtoehto, ja tekevät niin vaarantamatta turvallisuutta ja tehokkuutta. Mikä tärkeintä, Bitcoinin käyttäjien ei tarvitse luottaa kenenkään säästöihin. Heillä on täysi omistusoikeus omaisuuteen, jonka tiedetään olevan paisuttamaton tahdon mukaan, ja se on salauksen suurin arvoarvo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map