Oletettu syyllisyys: Taloudelliset vahtikoirat näkevät salauksen oletuksena laittomana

Viime aikoina rahoitusalan sääntelyviranomaiset ympäri maailmaa ovat olleet yhä huolestuneempia kryptovaluutan roolista rahanpesussa ja erilaisten laittomien toimintojen rahoittamisessa. Vuoden 2020 kahden ensimmäisen kuukauden aikana monet hallitukset ryhtyivät näihin huolenaiheisiin ja ottivat käyttöön erilaisia ​​oikeudellisia toimenpiteitä, jotka on suunniteltu vahvistamaan puolustustaan ​​taloudellisen tietoverkkorikollisuuden torjunnalle, jonka väitetään helpottaneen digitaalisen rahan käytöstä.

Venäjältä on tullut viimeisin tärkeimmistä lainkäyttöalueista, joka on siirtynyt tähän suuntaan, kun Venäjän keskuspankki julkisti viime viikolla tarkistetun indikaattorijoukon, jolla rahoituslaitoksia kehotetaan tunnistamaan epäilyttävät liiketoimet, jotka saattavat liittyä rahanpesuun. Digitaalisten omaisuuserien vaihtoon vaikuttavan ennennäkemättömän tiukalla lähestymistavalla yksi uusista säännöistä määrää kaikkien salausvaluuttaan liittyvien tapahtumien merkitsemisen epäilyttäviksi.

Onko syyllisyysolettamusten esittäminen nyt ohjaamassa uutta rajoittavien toimenpiteiden aaltoa, jonka rahoitusviranomaiset ovat valmiita asettamaan?

Signaali ja melu

Tarkemmin tarkasteltuna Venäjän keskuspankin uusi direktiivi näyttää vähemmän pelottavalta kuin alun perin kuulostaa. Asiakirja on vain joukko kehotuksia, joita liikepankeilla on noudatettava tarkkaillessaan asiakkaiden toimintaa epäilyttävän toiminnan varalta. Noin 100 erän luettelo ei ole tyhjentävä, koska rahoituslaitoksilla on tilaa sisällyttää uusia erityistilanteisiinsa liittyviä.

Pohjimmiltaan luettelossa luetellaan riskitekijät, joihin pankit voivat luottaa päättäessään keskeyttääkö outoa käyttäytymistä sisältävät tilit tai – erityisen vakavissa tapauksissa – lopettaa palvelun. Ei ole mitään viitteitä siitä, että mikä tahansa digitaaliseen rahaan liittyvä operaatio johtaisi tilin keskeyttämiseen tai lainvalvontaviranomaisten saattamiseen tutkittavaksi.

Aiheeseen liittyvä: Salaus pysyy sääntelemättömänä Venäjällä – paljon puhetta, mutta ei toimintaa

Mittari osoittaa venäläisten keskuspankkiirien myöntäneen, että salausvaluuttatoimista tulee yhä enemmän osa vähittäispankkien päivittäistä toimintaa. Yhdessä uutisten kanssa siitä, että keskuspankki on saattanut päätökseen blockchain-tokenisaatioprojektinsa ja esittämällä siihen liittyviä ehdotuksia digitaalisia omaisuuseriä koskevan lain muuttamiseksi, kehitys viittaa siihen, että Venäjän rahaviranomainen ei ole suorastaan ​​vastustanut blockchain-pohjaisia ​​innovaatioita, mutta pyrkii suunnittelemaan politiikkaa useita digitaalisia omaisuusluokkia.

Vaikka uuden rahanpesudirektiivin taustalla on ilmeisesti laaja epäilys hajautetuista kryptovaluutoista, kuten Bitcoin, tokenisaatioprojekti osoittaa keskuspankin kiinnostuksen valvoa uuden tyyppisten digitaalisten omaisuuserien luomista ja niiden laillista integraatiota.

FATF-vuorovesi

Vaikka Venäjän viranomaisten äskettäin kodifioitu epäilys kaikista salaustoimista ei välttämättä johda lisääntyneeseen valvontatoimintaan finanssivalvojien toimesta, monet muut hallitusten äskettäin hyväksymät tai ilmoittamat toimenpiteet.

Kannustus kansakunnille Ukrainasta Japaniin samanaikaisesti antaa uusia salaukseen keskittyviä rahanpesun estämistä koskevia sääntöjä tulee kesällä 2019 julkaistusta Financial Action Task Force -operaation ohjeista. Siinä vaaditaan hallitustenvälisen järjestön 39 jäsentä päivittämään kansalliset lait niin, että ” virtuaalisen omaisuuden palvelujen tarjoajat ”saatetaan samanlaisiin tietojen julkistamisstandardeihin kuin perinteisille rahoituslaitoksille 12 kuukauden kuluessa.

FATF-direktiivit tarjoavat joitain yleisiä ohjeita siitä, miten digitaalinen raha sisällytetään rahanpesua koskevaan lainsäädäntöön, mutta jättävät riittävästi tilaa kansallisvaltioille muokata tiettyjä toimenpiteitä tarpeen mukaan. Suosittu lähestymistapa on lisätä valvontaa salaustapahtumiin, joiden arvo ylittää asetetun kynnyksen.

Ukrainan presidentin vuoden 2019 lopulla allekirjoittamassa laissa säädetään, että maksupalveluntarjoajien on pyydettävä yksityiskohtaisia ​​tietoja varojen alkuperästä ja määräpaikasta käsitellessään salausmaksuja yli 1300 dollaria. Epäilyttäviksi katsotuista on ilmoitettava Ukrainan valtion talousvalvontaviranomaiselle.

Aiheeseen liittyviä: Hallitukset alkavat levittää FATF: n matkustussääntöä ympäri maailmaa

Muut lainkäyttöalueet tekevät digitaalisen rahan seurannasta etuoikeuden veroviranomaisille. Agencia Estatal de Administración Tributaria, Espanjan hallitus, joka on vastuussa verojen keräämisestä, ilmoitti tammikuun lopun lehdistötiedotteessa, että kryptovaluuttatilan valvonta on yksi sen vuoden painopisteistä. Sen lisäksi, että asiakirjassa kutsutaan digitaalisia valuuttoja veroriskin lähteeksi, asiakirjassa mainittiin rahanpesu merkittävänä salaukseen liittyvänä uhkana. Viranomainen näyttää olevan erityisen huolestunut pimeästä verkosta kuin salakirjoituksesta, jota salausvaluutta helpottaa.

Jotkut FATF-suuntaviivojen täytäntöönpanon esimerkit osoittavat kuitenkin, että on mahdollista kunnioittaa digitaalisia valuuttoja samalla kun suunnitellaan melko hyvänlaatuinen sääntelykehys, joka ei automaattisesti syrji käyttäjiä ja palveluntarjoajia. Ensiluokkainen esimerkki olisi Singapore. Huolimatta uudesta maksupalvelulakista, jota kehitetään tavalliseen tapaan lähtökohta salausliiketoimiin liittyy luonnostaan ​​suurempia rahanpesuriskejä, ja monet salausalalla ovat luonnehtineet syntynyttä tuotetta joustavaksi ja tulevaisuuteen suuntautuvaksi.

Hawkish-signaalit Atlantin toiselta puolelta

FATF-standardien täytäntöönpanon lisäksi vaikutusvaltaisten globaalien toimijoiden pelkällä suhtautumisella kryptovaluutta-alueen poliisitoimintaan voi olla merkittävä vaikutus politiikkaan sekä luomalla ennakkotapausta kotimaassa että muokkaamalla kansainvälisten rahoitusjärjestöjen valtavirran mielipiteitä..

Tässä yhteydessä Yhdysvaltain valtiovarainministeriön äskettäin lähettämät signaalit viittaavat hallituksen aikomukseen suhtautua vakavasti AML-salauksen sääntelyyn ja täytäntöönpanoon. Finanssirikosten valvontaverkoston varajohtaja Jamal El-Hindi puhui muutama viikko sitten SIFMA: n 20. rahanpesun ja finanssirikollisuuden vastaisessa konferenssissa., sanoi:

“Tuomitsemme nousevia rahoituslaitoksia sen perusteella, tekevätkö ne järjestelmänsä joustavaksi ja raportoivatko siitä rahanpesun, terrorismin rahoituksen, sanktioiden kiertämisen, ihmis- ja huumekaupan sekä muun laittoman toiminnan.”

Lisäksi Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Sigal Mandelker, joka samassa konferenssissa pidetyn puheen aikana, valitti kriittisten valuuttojen maailmanlaajuisen rahanpesun estämisen puute ja kehotti tehostamaan kansainvälistä yhteistyötä

“Virtuaalivaluutan tarjoajien AML / CFT-sääntelyn puute maailmanlaajuisesti pahentaa suuresti virtuaalivaluutan laittomia rahoitusriskejä. Tällä hetkellä olemme Japanin ja Australian ohella yksi ainoista suurimmista maista maailmassa, jotka säätelevät näitä toimintoja rahanpesun, rahanpesun ja terrorismin torjunnassa. “

Vaikuttaa siltä, ​​että Yhdysvaltojen finanssiviranomaiset ovat päättäneet sijoittaa lisäresursseja tietoverkkorikollisuuden torjuntaan ja edistävät vastaavia toimia kansainvälisesti. Kryptovaluutta, kuten tapahtuu, on tavallinen epäilty.

Tietysti on tervetullutta kehitystä kaikille, jos digitaalisen omaisuuden sektorin lisääntynyt valvonta johtaa todellisten rikollisten syytteeseen asettamiseen ja varastettujen varojen takaisinperintään. On kuitenkin myös mahdollista, että suhteettomat toimenpiteet voivat asettaa tarpeettoman taakan laillisille salausyrityksille ja tavallisille käyttäjille tuottamatta vastaavia voittoja tehokkaassa rikollisuuden torjunnassa.

Jotkut arviot viittaavat siihen, että laittomien kryptovaluuttatoimintojen osuus on erittäin pieni, kun taas salaus itsessään ei ole teknisesti mukavin rahanpesuväline rajoitetun likviditeetin vuoksi. Paljon pelätyt darknet-markkinat viimeisimmän mukaan raportti analyysiyhtiö Chainalysis, ovat edelleen vastuussa alle kymmenesosasta kaikesta salaustoiminnasta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map