Paljon odotetut keskuspankin digitaaliset valuutat herättävät yksityisyyden huolenaiheita

Keskuspankin digitaaliset valuutat eli CBDC: t ovat olleet yhä suositumpia aiheita kryptoympäristössä ja koko rahoitusmaailmassa, varsinkin kun COVID-19-kriisi on alkanut. Yhdysvalloissa yleisen sähköisen maksujärjestelmän tarve elvytystarkastuksia varten antoi aiheen digitaalisen dollarin luomiseen ja sen käyttöönottoon.

Vaikka Yhdysvaltain hallituksen jäsenet pyrkivät luomaan CBDC: n pandemian takana, se ei pääty tähän. Kansainvälisen järjestelypankin äskettäinen raportti on myös paljastanut, että CBDC: n kehitystä voi kiihdyttää koronaviruksen vaikutus vähittäismaksuihin, joissa käteismaksut ovat laskeneet jyrkästi viruksen leviämisen vuoksi.

CBDC: t ovat kuitenkin olleet töissä jo vuosia joissakin maissa, koska lainsäätäjien silmissä on monia muita etuja, jotka kannattavat niiden käyttöönottoa. Itse asiassa Kiinan hallitus on työskennellyt digitaalisen yuanin parissa vuodesta 2015 lähtien, ja vain vähän yksityiskohtia projektista on tiedossa.

Lyhyesti sanottuna, CBDC: t ovat pohjimmiltaan digitaalinen versio maan fiat-valuutasta. Vaikka tämä on jo olemassa käytännössä kaikissa kansallisissa valuutoissa pankkitilien muodossa, CBDC: n pääajatuksena on, että kaikki tapahtumia ja saldoja koskevat tiedot keskitettäisiin yhteen tai useampaan valtion ylläpitämään tietokantaan tai valtakirjoihin. Tästä on useita etuja, mutta se herättää myös huolta, varsinkin kun on kyse kansalaisten taloudellisesta yksityisyydestä.

Viimeaikaiset liikkeet CBDC: n ympäri

Kiina on ylivoimaisesti johtava CBDC-maissa, jopa enemmän kuin Yhdysvallat, jonka ponnistelut ovat toteutuneet vasta COVID-19-pandemian alkaessa. Viime aikoina Kiinan kansantasavallan Na­kansallinen laskuri­sil varten So­cial Se­cu­rity ilmoitti digitaalisen yuanin backend-arkkitehtuurikehityksen valmistumisesta. Jopa suuret paikalliset yritykset, kuten DiDi-ratsastussovellus, näyttävät liittyvän digitaaliseen yuan-verkkoon.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa koronaviruksen ja jatkuvasti kasvavan “digitaalisen aseiden kilpailun” seuraukset Kiinan kanssa ovat johtaneet siihen, että CBDC: t ovat ottaneet keskeisen roolin viime kuussa senaatin pankkikomiteassa. Komitea kutsui todistajiksi salausteollisuuden asiantuntijoita, kuten Paxoksen toimitusjohtaja Charles Cascarilla ja jopa CFTC: n entinen puheenjohtaja Chris Giancarlo..

Vaikka Kiina ja Yhdysvallat ovat ottaneet valtavirran, useat muut maat kehittävät parhaillaan omia CBDC: itään ja kokeilevat erilaisia ​​tekniikoita. Esimerkiksi Japanin keskuspankki on äskettäin ilmoittanut aloittavansa oman digitaalisen jenin CBDC: n.

CBDC: susi lampaan vaatteissa

Vaikka jotkut saattavat nähdä viimeaikaisen kasvun CBDC: n ympärillä positiivisena merkkinä Bitcoinille (BTC) ja digitaalisille hyödykkeille kokonaisuudessaan, mikä vahvistaa edelleen blockchain-tekniikan pätevyyden, toiset uskovat kilpailevansa kryptovaluuttojen kanssa samalla kun poistavat perustamisen eettiset asiat: taloudellinen yksityisyys ja suvereniteetti rakennettu vertaisoperaatiojärjestelmän päälle.

CBDC: n perustamisesta on kuitenkin useita huolenaiheita. Jotkut niistä pyörivät tietojen ja pääsyn turvallisuuden ja keskittämisen ympärille, mutta pääasia on yksityisyys. Monet viittaavat siihen, että CBDC: t ovat demonetisaation alku, mikä on itse pyrkimys poistaa jäljitettävyys finanssialalla. Tone Vays huomauttaa, että CBDC: t voivat olla ensimmäinen askel kohti demonetisaatiota ja tarjota samalla mitään etuja, joita salanimet, kuten Bitcoin, tekevät. Hän kertoi Cointelegraphille:

“Nämä uudet digitaaliset dollarit ovat edelleen takavarikoivia, ja ne silti sensuroidaan, jos pankit haluavat niiden olevan, joten mikään ei muutu. Kyse on käteisen poistamisesta, ja mitä nopeammin se tapahtuu, sitä nopeammin Bitcoin ampuu kuuhun. “

Yksityisyyden suhteen se ei pääty demonisointiin. Edellä mainitut “turvallisuus ja keskittäminen” huolenaiheet kattavat myös yksityisyyden, kun niitä analysoidaan tarkemmin. Kun tiedot keskitetään, niihin pääsee helposti käsiksi, mikä tarkoittaa, että hallitus tai jopa rikolliset voivat kohdistaa käyttäjien taloudelliset tiedot. Tietysti muut riskit, kuten varkaus, ovat edelleen pelissä.

Taloudellisen yksityisyyden loppu?

Lisää “orwellilaisia” huolenaiheita syntyy, kun Kiinan kaltaiset maat, jotka käyttävät joukkotarkkailuteknologiaa väestössä, luovat CBDC: itä. Jotkut pelkäävät, että digitaalisesta juanista ja jopa muista CBDC: stä voi tulla osa jotakin sosiaalista pisteytysjärjestelmää, kuten nykyisin Kiinassa. CBDC: t voivat toimia myös rangaistusmekanismina, jossa käyttäjiä estetään tekemästä kauppaa, jos hallitus katsoo niin.

Digitaaliseen yksityisyyteen liittyvät huolenaiheet jatkuvat kasvaa Vuonna 2020 CBDC: t näyttävät aiheuttavan vakavan uhan, koska ne saattavat merkitä paperivaluutan häviämistä. Tämän vuoksi kryptovaluutat voivat olla ainoa vaihtoehto taloudellisen nimettömyyden saavuttamiseksi, ja silloinkin digitaalisia resursseja, kuten Bitcoin, voidaan seurata menestyksekkäästi useiden salauksen rikosteknisten yritysten tarjoamilla työkaluilla.

Lisäksi tietosuojakeskeiset salausvaluutat, kuten Monero (XMR), Zcash (ZEC) ja muut, voivat olla ainoat vaihtoehdot, mutta täytyy miettiä, ovatko ne laillisia tulevaisuudessa, koska heitä on syytetty rahanpesun helpottamisesta ja muut taloudelliset rikokset. Lisäksi tällaiset salauksen rikostekniset yritykset saattavat pian löytää tavan jäljittää jopa nimettömimmät kolikot.

Ovatko CBDC: t sen arvoisia?

Vaikka CBDC: t alkavat näyttää pikemminkin väistämättömältä tulevaisuudelta kuin vain uutuudelta, niillä ei ehkä ole yhtä suurta vaikutusta kuin jotkut salausalalla pelkäävät. Ensinnäkin ne eivät välttämättä eliminoi käteistä ja ole olemassa rinnakkain paperivaluutan kanssa, ainakin lähitulevaisuudessa.

Asiantuntijat uskovat lisäksi, että heillä on vaikeuksia syrjäyttää vakiotuotteita. Tuoreen mukaan raportti CryptoCompare, Tether (USDT) edustaa edelleen 69% Bitcoinin ja takaisin Bitcoinin välisestä kokonaismäärävaihdosta. Siksi minkä tahansa CBDC: n on vaikea kyseenalaistaa tämä määräävä asema.

On epäselvää, voittavatko vakiintuneet rahat CBDC: t pitkällä aikavälillä vai ovatko yksityisyyden kolikot edes olemassa, mutta Kiinan veteraanien sijoituspankkiirin ja Pekingissä sijaitsevan Sino Global Capitalin toimitusjohtajan Matthew Grahamin mukaan digitaalinen yuan pyrkii syrjäyttää dollarin eikä Bitcoinia tai kryptovaluuttoja, ja sama voi olla totta muissa maissa.

Lisäksi monet uskovat myös, että CBDC: t eivät todellakaan korjaa tämän päivän rahajärjestelmän kaikkein kiireellisimpiä ja merkityksellisimpiä ongelmia, ja vaikka niin olisikin, CBDC: t kärsivät silti teknisistä vaikeuksista ja puutteista, joista vakavimpia ovat nykyään niiden puute yhteentoimivuuden kanssa muut CBDC: t tai muut elektroniset maksujärjestelmät.

On epäselvää, milloin CBDC: t todella nousevat ja missä määrin, mutta jos ne pannaan voimakkaasti täytäntöön, on mahdollista, että kansalaiset menettävät vielä yhden joukon taloudellisia vapauksia ja yksityisyyttä mukavuuden vuoksi – kuva on liian tuttu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map