Turvallinen tila: opas salauksen erityistalousalueille Kiinasta Sveitsiin

Viime viikolla venäläiset viranomaiset paljastivat suunnitelmat rakentaa suuri finanssikeskus Kaukoidän saarelle, joka palvelisi muun muassa kryptovaluuttoja.

Erityisesti salauksen erityisten talousvyöhykkeiden luominen on ollut pysyvä idea sekä Venäjällä – vastaavia ehdotuksia on aiemmin tehty Krimistä, alueesta, johon Venäjä väittää, että muusta maailmasta. Tässä on luettelo maista, jotka ovat perustaneet erityisiä keskuksia kryptovaluutoille ja lohkoketjuille maaperäänsä.

Salauksen erityiset talousvyöhykkeet

Bolshoi Ussuriyskiyn offshore-salausalue ja vastaavat käsitteet Venäjällä

Uutinen siitä, että salausvaluutan offshore-kohde saattaa näkyä Bolshoi Ussuriysky -saarella, paljastettiin Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa, joka on vuosittainen Venäjän taloussektorin yritystapahtuma..

Idean mainitsi Kaukoidän sijoitus- ja vientiviraston johtaja Leonid Petukhov haastattelussa. Petukhovin mukaan saaresta voi tulla offshore-kohde kryptovaluutoille, krypto-pörsseille ja valuuttamarkkinoille. Hän kertoi TASS, venäläinen tiedotusväline:

”Haluamme tehdä sinne suuren finanssikeskuksen. Vertauksellisesti sanottuna siihen liittyisivät kryptovaluutat, kryptovaluutanvaihdot, puutavarakauppa-alustat – kuten kotimaiset offshore-hyvässä mielessä. Mitä teimme Kaliningradissa. “

Petukhov viittasi todennäköisesti Kaliningradin alueella sijaitsevaan Oktyabrsky-saareen, joka yhdessä Vladivostokin Russky-saaren kanssa tuli offshore-talousalueilla heinäkuussa 2018. Näihin klustereihin rekisteröityneet ulkomaiset yritykset vapautetaan tietyistä maksuista – esimerkiksi heidän ei tarvitse maksaa veroja osingon muodossa saaduista voitoista. Kumpikaan näistä vyöhykkeistä ei kuitenkaan tällä hetkellä sisällä kryptovaluuttaan liittyviä etuja.

Bolshoy Ussuriysky on sedimenttisaari Ussuri- ja Amur-jokien yhtymäkohdassa ja sijaitsee aivan Venäjän ja Kiinan välisellä rajalla. Se oli ollut pitkään kiistanalainen alue yli vuosisadan ajan, mutta vuonna 2004 saari jaettiin virallisesti Venäjän ja Kiinan kesken, ja puolet Bolshoi Ussuriyskystä (170 neliökilometriä) siirrettiin Kiinan lainkäyttövaltaan..

Meduzan mukaan, Latviassa toimivan verkkolehden Bolshoy Ussuriysky -yhtiön Venäjän omistama osa on enimmäkseen hylätty viime vuosina, varsinkin vuoden 2013 tulvan jälkeen, ja siitä puuttuu monia välttämättömiä infrastruktuureja, kuten päällystettyjä teitä. Lisäksi raportissa mainitaan, että 2000-luvun puolivälistä lähtien on esitetty “ainakin tusina erilaista ehdotusta Venäjän puolen Bolshoy Ussuriysky -saaren kehittämiseksi”, joista yhtäkään ei ole pantu täytäntöön.

Samaan aikaan salauksen ja lohkoketjun hyväksyminen Venäjällä on ollut huomattavan sekavaa.

Virkamiehet ovat viime vuosina pyrkineet hahmottelemaan erityistä salausta valuuttakurssimuutoksille, vaikka presidentti Vladimir Putin oli aiemmin ilmoittanut määräajan heinäkuulle 2018. Kesäkuun 2019 alussa maan parlamentti ilmoitti harkitsevansa sakkojen määräämistä salauksen louhinnalle kuukauden lopulla, kun Sberbank, Venäjän suurin pankki, ilmoitti virallisesti luopuvansa suunnitelmastaan ​​kehittää salaukseen liittyviä palveluita.

Bolshoi Ussuriysky -saarta koskeva idea ei kuitenkaan ole uusi Venäjälle. Viime vuonna Krimin niemimaan viranomaiset harkitsivat lohkon ketjun perustamista salausinvestointirahaston muodossa houkutellakseen lisää teknologiayrityksiä alueelle..

Klusteri sijoittuisi Krimin ja sen suurimman kaupungin Sevastopolin erityistalousalueille (SEZ) paikallisen virkamiehen mukaan. hahmoteltu konseptista marraskuussa 2018. Klusteria ei ole päivitetty julkisesti.

Sveitsi

Zug, sveitsiläinen pieni kaupunki, jossa asuu 30000 asukasta, asuu yhdelle vanhimmista ja tunnetuimmista kryptovaluutta- ja blockchain-yhtiöiden keskuksista, ja sitä kutsutaan yleisesti nimellä “Crypto Valley”. Vaikka tälle ei ole virallista vahvistusta, termin oletettavasti keksi Ethereumin (ETH) perustaja Mihai Alisie, joka työskenteli projektin parissa muun Ethereum-tiimin kanssa.

Polku Zugista tulla salauslaaksoksi alkoi vuonna 2016, kun kunta sallittu asukkaat maksamaan palkkansa bitcoinilla. “Bitcoinin kanssa lähetämme viestin: Me Zugissa haluamme päästä eteenpäin tulevaisuuden tekniikoiden edessä," paikallinen pormestari Dolfi Müller kertoi Saksalainen uutistoimisto DW tuolloin.

Toisin kuin muissa tässä luettelossa mainituissa paikoissa, muutos oli vain symbolinen – maksut rajoitettiin jopa 200 Sveitsin frangin (201 dollarin) vastaavaan osaan – eikä sinänsä ehdotettu erityisen talousalueen luomista. Siitä huolimatta se kiinnitti useiden fintech-yritysten huomion, jotka päättivät asettua Zugiin ja naapurimaiden Baariin sen käyttöönoton aikaan. Tehokkaan veropolitiikan uskotaan myös olevan tärkeä tekijä.

Joulukuussa 2018 Zug sijoittui Euroopan nopeimmin kasvavaan teknologiayhteisöön perustuen vertailuun tekniikkaan liittyvien tapaamistapahtumien osallistujien vuotuiseen kasvuun Euroopan kaupunkia kohden. IFZ Fintech -tutkimuksen 2018 mukaan, yli puolet uusista Sveitsissä sijaitsevista fintech-yrityksistä vuonna 2017 toimi lohkoketjussa ja salausalueessa. Suurimman osan näistä yrityksistä on perustettu Zugiin.

Paikallisten virkamiesten yleinen asenne blockchainiin näyttää positiiviselta. Maaliskuussa 2019 Sveitsin liittoneuvosto oli aloittanut neuvottelujakson liittovaltion lain mukauttamisesta lohkoketjun kehittämiseen, jonka piti päättyä kesäkuussa. Kuulemisen tavoitteena oli parantaa oikeusvarmuutta blockchain-sovelluksissa, jotta rakennettaisiin perusta sääntelykehykselle Sveitsin teollisuudelle, erityisesti rahoitusalalla.

Päiviä neuvottelujakson alkamisen jälkeen Sveitsin valaliiton presidentti Ueli Maurer korosti, että blockchain-sektorin sääntelyn on oltava nopeaa ja selkeää. Symbolisesti Maurer teki huomautuksensa Crypto Valley -huippukokouksessa Zugissa.

Filippiinit

Filippiinit näyttävät olevan Aasiassa olevan salakeskittymän kilpailun kärjessä, kun he ovat paljastaneet alueen tähän mennessä yksityiskohtaisimman suunnitelman.

Vuonna 2018 Cagayan Special Economic Zone – valtion omistama yritys, joka on vastuussa Pohjois-Filippiineillä sijaitsevan 54000 hehtaarin suuruisen Cagayan Special Economic Zone and Freeport (CSEZFP) -kehityksen kehittämisestä – ilmoitti aikovansa perustaa fintech-keskuksen tavoitteen saavuttamiseksi. luoda aasialainen “Piilaakso”.

Keskuksen, joka tunnetaan myös nimellä Crypto Valley of Asia (CVA), kehittää Cagayan Economic Zone Authority (CEZA) yhteistyössä yksityisen omaisuuden kehittäjän Northern Star Gamingin kanssa & Resorts Inc. CVA: n perimmäinen tavoite on kannustaa paikallista taloutta ja antaa useamman filippiiniläisen jatkaa uraa tekniikassa.

Tarkemmin sanottuna paikallisten yritysten odotetaan tuottavan työpaikkoja vastineeksi saamastaan ​​verohelpotuksesta. CEZA vaatii myös yrityksiä sijoittamaan vähintään miljoona dollaria kahden vuoden aikana ja maksamaan jopa 100 000 dollaria lisenssimaksuja.

Kuten CEZA: n toimitusjohtaja Raul L. Lambino esitti virallinen lehdistötiedote:

“CEZA on tyytyväinen Aasian Crypto Valleyin käynnistämiseen kriittisenä infrastruktuurina, joka houkuttelee lisää ulkomaisia ​​sijoittajia ja globaaleja fintech-toimijoita CEZA: han ja Filippiineille. Filippiinistä voi tulla yksi suurimmista offshore-kohteista Fintechiin ja blockchainiin liittyvään työhön. “

Aasiakeskeinen englanninkielinen julkaisu Nikkei Review kuvaa CVA “100 miljoonan dollarin blockchain-keskuksena, jonka tavoitteena on jäljitellä Zugia Sveitsissä”. Tiedotusvälineiden mukaan Cagayan Economic Zone Authority on jo varmistanut vähintään 25 teknologiayrityksen osallistumisen, kun taas keskukseen kuuluu Internet-datakeskus, itsensä ylläpitävä sähköntuotannon infrastruktuuri ja "blockchain-akatemia" koulutuslaitos.

CEZA on jo alkanut myöntää väliaikaisia ​​lisenssejä salausvaluutanvaihtoille ja muille salaukseen liittyville yrityksille talousalueella.

Aiheeseen liittyvä tarina: Yhdistyneestä kuningaskunnasta Malesiaan: Kuinka maat ovat luokittaneet salauksen eri puolilla maailmaa

Mitä tulee muuhun maahan, hallitus näyttää pitävän tarkkaa salausta valuutoissa. Tämän vuoden helmikuussa Filippiinit esittivät uudet säännöt, jotka koskevat apuohjelmien ja suojaustunnusten myöntämistä ja hankintaa.

Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) – maan keskuspankki – on vaatinut kotimaisia ​​salauspörssejä rekisteröitymään rahansiirto- ja siirtoyrityksiksi ja panemaan täytäntöön erityisiä suojatoimia – rahanpesun torjunta (AML), terrorismin rahoituksen torjunta (CFT), riskit hallinto ja kuluttajansuoja – helmikuusta 2017 lähtien.

Kesäkuussa 2019 BSP varoitti kryptovaluuttojen mahdollisesta käytöstä terrorismin rahoituksessa ja korosti, että ne seuraavat edelleen tarkkaan niiden käyttöä maassa.

Georgia

Vuonna 2014 Georgian hallitus, Neuvostoliiton jälkeinen tasavalta, joka sijaitsee Kaukasuksen alueella, tarjosi etuuskohtelua Bitfurylle, suurelle kryptovaluutan kaivosmyymälälle, jonka pääkonttori on tällä hetkellä Alankomaissa. Erityisesti kohti New York Times -raportti, Georgian hallitus myi 45 hehtaaria vain $ 1 Bitfurylle, jotta yritys voisi perustaa toimintansa. Lisäksi entiselle pääministerille kuulunut sijoitusrahasto myönsi startupille myös 10 miljoonan dollarin lainan.

Kun Bitfury perusti myymälän, Georgia loi “vapaat talousvyöhykkeet”, joissa kaivostoimintaa ja sähköä ei veroteta. Tämän seurauksena maan sähkönkulutus asukasta kohden on kasvanut nopeimmin koko Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa vuodesta 2009 lähtien, ja 10-15 prosenttia sähköstä on kohdistettu nimenomaan krypto-kaivoksiin. Maailmanpankin raportti.

Bitfury on rakentanut kaksi laitosta Georgian vapaalle talousvyöhykkeelle: 20 megawatin datakeskus Goriin ja 40 megawatin kaivoslaitos Tbilisiin. Viimeksi mainitun päivittäinen liikevaihto oli 250 000–400 000 dollaria toukokuusta 2018 lähtien. Jossakin vaiheessa maatila myytiin Bitfuryn kiinalaiselle sidosryhmälle, mutta muutamassa kuukaudessa kaivosmyymälä osti sen takaisin.

Sääntelyn kannalta Georgian kryptovaluutoille ei ole tällä hetkellä erityistä kehystä.

Hallitus on kuitenkin nojautunut kohti yleistä blockchain-ystävällistä, matalan sääntelyn asemaa, kuten Cointelegraph aiemmin ilmoitti. Vuonna 2017 Georgiasta tuli ensimmäinen kansakunta, joka otti käyttöön hajautetun kirjanpitotekniikan valtionhallintotietojen turvaamiseksi ja vahvistamiseksi.

Kiina

Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti huhtikuussa 2017 suunnitelmistaan rakentaa Xiongan erityisenä talousvyöhykkeenä. Erityisesti blockchain esiteltiin yhtenä suunnitelman kulmakivistä – sitä käytettäisiin yhteisöpalveluissa, valtion asioissa ja liike-elämässä, kuten virkamiehet ilmoittivat.

Suunnitelmasta puuttuu kuitenkin bitcoin ja muut kryptovaluutat. Tämä selittyy Kiinan hallituksen yleisellä trendillä, joka on viime vuosina torjunut digitaalista omaisuutta, mutta helpottanut ja kannustanut niiden taustalla olevan tekniikan kasvua.

Etelä-Kiinan Morning Post raportit että kaupunkikehitysprojekti “ohjaa” noin 6,7 miljoonaa ihmistä ja saattaa tuoda 2,4 biljoonaa yuania (348 miljardia dollaria) seuraavan vuosikymmenen aikana.

Tässä vaiheessa Xionganin paikallinen hallitus on jo tehnyt yhteistyötä lukuisten kiinalaisten teknologiayritysten – kuten Tencentin, Ant Financialin ja Qihoo 360: n – kanssa kannustaakseen blockchain-yrityksiä tulemaan kaupunkiin. Erityisesti ulkomaisia ​​yrityksiä on otettu yhteyttä. Kiinan Xiongan New Area -hallitus allekirjoitti heinäkuussa 2018 yhteisymmärryspöytäkirjan New Yorkissa toimivan blockchain-yrityksen ConsenSysin kanssa blockchain-tekniikan tuomiseksi “älykaupunkiin”. ConsenSysin perustaja Joseph Lubin sanoi tuolloin:

“Yhtenä ensimmäisistä suurista hankkeistamme Kiinan kansantasavallassa olemme innoissaan voidessamme auttaa määrittelemään monia” käyttötapauksia “, jotka voisivat hyötyä ethereum-tekniikan mahdollistamasta luottamuksen infrastruktuurista.”

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä on mennyt pidemmälle kuin mikään muu Neuvostoliiton jälkeinen tasavalta ja perustanut oman täysin toimivan version Piilaaksosta tarjotakseen tulla “tekniseksi maaksi”.

Digitaalisen talouden kehittämisestä annetun asetuksen allekirjoittamisen seurauksena Valkovenäjän hallitus laillisti tosiasiallisesti yritykset, jotka käsittelivät lohkoketjua tai mitä tahansa muuta kryptovaluuttoihin liittyvää toimintaa ja siirtivät ne erityiseen taloudelliseen keskukseen nimeltä High-Tech Park (HTP)..

Tarkemmin sanottuna asetuksen mukaan kaivostoimintaa ja vaihtoa ei käsitellä "liiketoiminta" Valko-Venäjällä, eikä niitä veroteta. Mukaan Asetuksen lauseke 2.2, 21. joulukuuta 2017, nro 8:

“Luonnollisilla henkilöillä on oikeus hallita rahakkeita ja, ottaen huomioon tässä asetuksessa vahvistetut erityispiirteet, suorittaa seuraavat toimet: kaivostoiminta, rahakkeiden varastointi virtuaalilompakkoihin, rahakkeiden vaihto muihin rahakkeisiin, niiden hankinta, vieraantuminen Valkovenäjän ruplaan valuuttaa, sähköistä rahaa sekä lahjoittaa ja periä rahakkeita. “

Lisäksi kryptovaluuttaoperaatioiden tulojen ilmoittaminen julistettiin valinnaiseksi 1. tammikuuta 2023 saakka.

Kuitenkin, kuten Cointelegraph kertoi viime vuonna, Valkovenäjän kokeilu osoittautui ainakin alkuvaiheessa melko heikosta. Muutaman kuukauden kuluttua uudesta asetuksesta maaliskuussa 2018 “käytännössä kukaan Valkovenäjän tasavallan alueella ei ole vielä harjoittanut salauksen vaihtoa tai ns. ICO: n toimintaa” sen mukaan, mitä Valkovenäjän Blockchain Associationin neuvoa-antava toimikunta kertoi Cointelegraphille tuolloin, mikä viittaa siihen, että HTP: llä ei ollut suurta kysyntää.

Lisäksi on edelleen epäselvää, miten Valko-Venäjä toimisi muun muassa ICO-lupien ja kriittisten valuuttasaldojen tarkastamisen kanssa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map