Hvad er lynnetværk, og hvordan det fungerer

Da Bitcoin først blev foreslået af Satoshi Nakamoto i 2008, den allerførste offentlighed kommentar på systemet lavet af James A. Donald indeholdt følgende linje: ”den måde, jeg forstår dit forslag på, ser det ikke ud til at skaleres til den krævede størrelse”. Ti år senere er skalerbarhed stadig det største problem for Bitcoin såvel som andre veteran-cryptocurrency-systemer.

Hvad betyder præcis skalerbarhed? Nå, gennem hele sin eksistens har Bitcoin kun været i stand til at behandle omkring 7 transaktioner pr. Sekund. Selvom dette var nok helt i starten, har systemet været overbelastet i et par år nu. Som et resultat tager det lang tid at behandle transaktioner, og transaktionsgebyrer er uforholdsmæssige.

Hvis Bitcoin nogensinde bliver et fuldt udbygget alternativ til nuværende betalingssystemer, skal det naturligvis være i stand til at konkurrere med dem. Fra nu af er det ikke engang tæt. For at forstå situationens størrelse skal du blot sammenligne Bitcoins minus 7-transaktioner pr. Sekund til Visas gennemsnit på 24.000 og dets maksimale kapacitet på omkring 50.000 transaktioner pr. Sekund.

Transaktioner pr. Sekund - Visa, Bitcoin og Bitcoin Cash

I årenes løb kom Bitcoins samfund med forskellige forslag til, hvordan man forbedrer Bitcoins skalerbarhed, men en samlet rungende konsensus er endnu ikke nået. Derfor har vi i øjeblikket flere Bitcoin-lignende netværk, der forgrener sig fra den oprindelige. Der er dog en foreslået løsning, der i øjeblikket testes, der måske bare fungerer. Det hedder Lightning Network.

Hvad er Lightning Network??

På et eller andet tidspunkt i historien var afsendelse af et telegram den hurtigste og mest effektive måde at kommunikere på lang afstand. For at gøre det var du nødt til at gå til dit lokale postkontor, udfylde en formular og betale for din besked baseret på hvor mange breve den indeholdt. Derefter blev beskeden telegraferet til det nærmeste telegrafkontor til transmission til den fjerne ende. En postbud ville derefter levere telegrammet til dets destination.

Dybest set var der mange mennesker involveret i at sende en simpel kort besked, og du var nødt til at betale en hel del penge for det. Det er stort set den aktuelle tilstand for Bitcoin-netværket. I denne analogi er Lightning Network i det væsentlige som at have en person, du vil tale med, ved hurtigopkald: du skal bare trykke på ‘1’, og din vens telefon ringer allerede.

Kaptajn Jack Sparrow bruger Lightning Network-teknologi

For at sige det simpelt har ideen bag Bitcoin Lightning Network muligvis lød sådan noget: Vi behøver virkelig ikke at registrere hver eneste transaktion på blockchain.

I stedet tilføjer Lightning Network endnu et lag til Bitcoins blockchain og giver brugerne mulighed for at oprette betalingskanaler mellem to parter på det ekstra lag. Disse kanaler kan eksistere så længe det kræves, og fordi de er oprettet mellem to personer, vil transaktionerne næsten være øjeblikkelige, og gebyrerne vil være ekstremt lave eller endda ikke-eksisterende.

Hvordan virker det?

Indtast Danny og Jon. De arbejder muligvis sammen, de kan være slægtninge eller et par, pointen er, at de har brug for at sende penge til hinanden temmelig ofte, hurtigt og med minimale gebyrer. Således oprettede de en kanal på Lightning Network.

For det første skal de oprette en multifunktions tegnebog, som er en tegnebog, som de begge kan få adgang til med deres respektive private nøgler. Derefter deponerer de begge en vis mængde Bitcoin – for eksempel 3 BTC hver – i den tegnebog.

Bitcoin multifunktions tegnebog

Fra da af kan de udføre ubegrænsede transaktioner mellem dem to. I det væsentlige er disse transaktioner omfordeling af de midler, der er gemt i den delte tegnebog. For eksempel, hvis Danny vil sende 1 BTC til Jon, skal hun overføre ejendomsretten til dette beløb til ham. Derefter bruger de to deres private nøgler til at underskrive en opdateret balance.

Den faktiske fordeling af midler sker, når kanalen lukkes. Algoritmen bruger den senest underskrevne balance til at bestemme, hvem der får hvad. Hvis Danny og Jon ville beslutte at lukke kanalen efter den ene transaktion, får Danny 2 BTC og Jon vil modtage 4 BTC.

En pige bruger Lightning Network-teknologi

Først efter at kanalen er lukket, udsendes oplysningerne om den indledende og endelige saldo til Bitcoin-blockchain. Den måde, Lightning Network fungerer på, er, at det gør det muligt for brugere at foretage adskillige transaktioner uden for den vigtigste blockchain og derefter registrere dem som en enkelt.

Det mest spændende her er, at når teknologien er bredt anvendt, behøver du ikke engang engang at oprette en dedikeret kanal til at sende midler til en bestemt person. I stedet vil du være i stand til at sende betaling til nogen ved hjælp af kanaler med mennesker, som du allerede er forbundet med. Systemet finder automatisk den korteste rute.

Sådan kan Lightning Network i sidste ende give et svar på den uendelige debat om at købe en kop kaffe til Bitcoins. Ved udseendet af det kan det bare fungere gennem netværket af Lightning-kanaler, da det næsten er et køb, der ikke medfører gebyrer.

Sikkerhed. Det er dog værd at bemærke, at konceptet med Lightning Network betyder, at systemet fungerer oven på blockchain, men faktisk ikke har sin sikkerhed bag sig. Således er det meget sandsynligt, at det mest vil blive brugt til små eller endda relativt mikroskopiske transaktioner. Større overførsler, der kræver decentral sikkerhed, vil sandsynligvis stadig ske på det oprindelige lag.

Sikker Bitcoin tegnebog

Endelig er et andet fascinerende træk ved Lightning Network, der testes i øjeblikket, atomkryds-swaps, som er overførsler af tokens mellem forskellige blokkæder. Kort sagt, det er en måde at bytte enhver given kryptokurrency til en anden uden at bruge kryptokurrencyudvekslinger.

I sidste ende kan denne teknologi muligvis gøre usikre centraliserede kryptokursudvekslinger såvel som besværet forbundet med handel med dem forældede. Den første test for udveksling af tokens mellem Bitcoin og Litecoin-testblokchains har allerede vist sig at være en succes.

Hvem udviklede det?

Lightning Network blev først beskrevet i en hvidbog af Joseph Poon og Thaddeus Dryja i 2015 – den aktuelle version af hvidbogen kan findes her. Der er i øjeblikket tre hold, der samlet udfører det meste af arbejdet med udviklingen af ​​Lightning Network: Blockstream, Lightning Labs og ACINQ med input fra andre medlemmer af Bitcoin-samfundet.

Hver af de ovennævnte startups arbejder på deres egen implementering af Lightning Network Protocol skrevet på forskellige programmeringssprog.

Blockstream-logo

Blockstream fungerer på LN-version i C.

Lightning Labs logo

Lightning Labs udvikler en Lightning Network Daemon (lnd) skrevet i Golang.

ACINQ logo

ACINQ er ansvarlig for en Scala-implementering.

Derudover er der andre implementeringer i øjeblikket under udvikling. Den fulde liste er tilgængelig her. Endelig er det vigtigt at nævne, at de seneste tests har bevist, at de tre store implementeringer er fuldt interoperable, hvilket betyder, at de problemfrit kan arbejde sammen.

Hvor, hvornår og hvorfor vil det blive brugt?

Det ser ud til, at kryptokurrency-samfundet ivrigt forventer lanceringen af ​​Lightning Network. Oprindeligt blev det designet specielt til Bitcoin, men teknologien udvikles i øjeblikket til en række andre kryptovalutaer, såsom Stellar, Litecoin, Zcash, Ether og Ripple.

Real Bitcoin er faktisk allerede blevet sendt og næsten altid modtaget ved hjælp af Blockstreams, Lightning Labs ‘og ACINQ’s implementeringer, hvilket viser, at alle disse tre er interoperable. Desuden er den første version af lyn specifikationer der beskriver netværksreglerne er blevet offentliggjort.

Disse specifikationer er et stort skridt fremad for netværket, da de kan bruges af udviklere af applikationer og implementeringen af ​​Lightning Network på andre programmeringssprog..

Netværket er dog stadig meget i sin barndom. Der er endnu ingen software, som afslappede brugere af netværket kan foretage transaktioner med. Desuden er de nuværende implementeringer stadig ret buggy. Lightning Network-udviklere har opfordret brugerne til at lære om netværket ved hjælp af Bitcoins testnet og ikke sende rigtige penge.

Lynnetværksimplementeringer er ret buggy

Udviklerne råder også brugerne til at forblive tålmodige, da netværkets kode er meget kompleks og kræver streng test. For at blive fuldt ud adopteret af Bitcoin-samfundet skal Lightning Network bevise, at det er sikkert og brugbart. Med det og mange andre faktorer i tankerne forudsiger eksperter, at et fuldt fungerende lynnetværk kan være fra flere måneder til et par år væk.

Med hensyn til grunden til, at netværket vil blive brugt, er svaret simpelt: skalerbarhed. Hvis netværket rent faktisk vil give en løsning på Bitcoins hovedproblem, vil det sandsynligvis blive vedtaget af andre kryptovalutaer.

Hvis det sker, er der en mulighed for at udvikle atomkryds-teknologi på tværs af kæden yderligere, hvilket markerer et første skridt i retning af at opbygge virkelig decentraliserede kryptokursudvekslinger..

Bitcoin Lightning Network

Fordele

Som det blev nævnt før, tager Lightning Network kun sine allerførste skridt. Det er stadig meget under udvikling, og om det rent faktisk fungerer, som udviklerne forestiller sig, at det stadig skal ses. Hvis det gør det, er her nogle af de vigtigste fordele ved Lightning Network, du kan drage fordel af:

Transaktionshastighed. Når netværket er live, behøver du ikke vente på flere bekræftelser af hver transaktion, du prøver at foretage. Transaktionerne vil være næsten øjeblikkelige, uanset hvor travlt netværket er. Hvis dette sker, vil kryptovalutamarkedet tage store skridt mod at kunne konkurrere med traditionelle betalingssystemer som Visa, MasterCard og PayPal.

Transaktionsgebyrer. Da transaktionerne faktisk finder sted inden for Lightning Network-kanalerne og uden for blockchain, skal du kun betale de mindste gebyrer, hvis nogen overhovedet. Dette er en af ​​de største fordele ved Lightning Network, da dette fuldt ud gør det muligt for Bitcoin at blive brugt som en betalingsform i butikker, caféer, barer og så videre.

Bitcoin transaktionsgebyrer og en lufthavn

Skalerbarhed. The Lightning Network siges at være i stand til at tage transaktionerne pr. Sekund af Bitcoin og andre kryptovalutaer til hidtil usete højder på mindst 1 million transaktioner pr. Sekund.

Atombytter på tværs af kæder. De første tests af cross-blockchain-transaktioner fungerede, og det er alt sammen meget spændende. Så længe de to blockchains deler den samme kryptografiske hash-funktion (og de fleste store gør), vil brugerne være i stand til at sende penge fra en kæde til en anden uden at skulle stole på en tredjepartsmægler, såsom en udveksling. Denne teknologi har et virkelig revolutionerende potentiale.

Sikkerhed og anonymitet. Langt størstedelen af ​​kryptokurver derude er ikke helt anonyme. Overgangene kan stadig spores fra en tegnebog til en anden. Når det kommer til Lightning Network, sker de fleste af transaktionerne dog uden for den vigtigste blockchain, så al micropayment foretaget via Lightning-kanaler vil være næsten umulig at spore.

Ulemper

Ikke fuldt operationel. Måske er den største ulempe ved Lightning Network i øjeblikket det faktum, at det endnu ikke er fuldt operationelt, så der er ingen måde at hævde fuldt ud, hvor godt det faktisk er. Desuden ser konceptet godt ud på papir, men endnu er det umuligt at finde ud af, om det vil se så godt ud, når det først er realiseret.

Kanalernes kompleksitet. Lightning Network er begrebet som en slags kanal af kanaler, der, når de først er etableret, teoretisk skulle give mulighed for problemfri transaktioner. Der fortælles imidlertid ikke, hvad der vil ske, hvis betalingen bliver nødt til at tage en for indviklet rute. Sikkert, hvis din transaktion skal gennemgå snesevis af mellemliggende kanaler, vil gebyrene tilføjes.

Kanalhætter. En anden ulempe ved netværket er, at kanalerne i den nuværende version er begrænset. Det vil sige, at mængden af ​​Bitcoins, der er gemt i tegnebogen af ​​de to brugere, når de opretter en kanal, er det maksimale beløb for midler i den kanal. Denne opsætning skaber en situation, hvor nogle brugere muligvis skal vælge mellem at have likviditet inden for Lightning Network-kanaler og have likviditet uden for dem på den vigtigste blockchain. Dette er langt fra ideelt, især for dem med ret begrænsede ressourcer.

Nav. Derudover har der været bekymringer over dannelse af ‘hubs’ – en slags noder med meget kapital, som størstedelen af ​​transaktionerne vil gennemgå. Mange Bitcoin-entusiaster ser dette som yderligere centralisering af netværket. Men det er usandsynligt, at sådanne knudepunkter vil være i stand til at opnå nogen væsentlig fortjeneste ved transaktionsgebyrer.

Igen er det værd at påpege, at både fordele og ulemper ved Lightning Network, der er nævnt ovenfor, i øjeblikket er meget spekulative.

Skal jeg bruge Lightning Network?

Faktisk, hvis du ikke er en avanceret bruger, kan du ikke bruge Lightning Network endnu. Så det bedste – hvis ikke det eneste, du kan gøre lige nu, er at vente og se, om lynnetværket lever op til hype, om det rent faktisk kan fungere og beskrives, og om det er sikkert.

Husk, at Lightning Network ikke er det eneste skaleringsforslag derude, og det er på ingen måde en ubestridt leder i det løb, hvor Bitcoin Cash (BCH) er dens vigtigste rival. Debatten mellem BCH-adepterne og Lightning-tilhængerne er hård, og der er ingen ende i syne. Det kan være, at et af disse forslag kommer ud på toppen, de kan potentielt eksistere sammen, eller der kan være en helt anden løsning.

Bitcoin og Bitcoin Cash går på en sti

The Lightning Network lyder spændende. Hvis det faktisk leverer, skal du overveje, hvad du rent faktisk bruger dine Bitcoins til. Hvis du bruger tokens som en langsigtet investering og intet andet, har du muligvis ikke engang brug for Lightning Network, da det i øjeblikket ikke virker helt sikkert at overlade det til at håndtere store overførsler.

Men hvis du ser Bitcoin som en alternativ betalingsform, er Lightning Network, forudsat at det lever op til forventningerne, afgørende for dig. Øjeblikkelige mikrobetalinger, øget anonymitet, næsten ikke-eksisterende gebyrer – det ser virkelig ud til at tilbyde løsninger på de fleste af Bitcoins problemer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map