Hvad ligger foran krypto og blockchain i 2021? Eksperter svarer

Det ville være rimeligt at indrømme, at efter 2020 og alt, hvad det har sat os igennem, er det mest sandsynligt, at der er forudsigelser for det kommende år, at være et bind for øjnene. I mellemtiden er jeg sikker på, at menneskeheden har meget at lære af sine tidligere overtrædelser og vil komme videre ved at rette op på vores fejl og svagheder. Det er hvad vi altid gør. Utvivlsomt var COVID-19-udbruddet den største drivkraft for vores udvikling i år. Virkningerne af den igangværende globale pandemi på alle aspekter af vores liv vil danne vores fremtid, og der er nogle tendenser, vi startede sidste år, som sandsynligvis vil fortsætte i 2021.

COVID-19 har afsløret det dybe behov for løsninger inden for økonomisk effektivitet og gennemsigtighed og mest presserende inden for sundhedssektoren. Yderligere implementering af blockchain-løsninger vil styrke sundhedssystemerne, hvis ikke revolutionere dem, ved at hjælpe både læger og patienter globalt. På trods af løfter om at bevare borgernes private data under den globale pandemi i folkesundhedens navn har de blockchain-baserede løsninger, der lagrer COVID-19-data, rejst alvorlige bekymringer, da de slet ikke synes at være private. Selv om potentialet i sådanne nye teknologier er lovende, bør det være en prioritet for dem, der beskæftiger sig med denne branche, at afbalancere privatlivets fred med de relevante løsninger..

Relaterede: Hvordan har COVID-19-pandemien påvirket kryptorummet? Eksperter svarer

Ved at drive vores teknologiske udvikling ind i fremtiden har pandemien også haft en betydelig og ambitiøs indvirkning på den finansielle sektor. På den ene side har regeringer over hele verden gjort store fremskridt med udviklingen af ​​digitale bankers digitale valutaer i år. Da CBDC-implementeringer nærmer sig, er der med rette rejst alvorlige bekymringer om privatlivets fred inden for kryptosamfundet, da teknologien repræsenterer endnu et skridt mod et mere centraliseret finansielt system.

Relaterede: Påvirkede CBDC’er kryptorummet i 2020, og hvad er det næste i 2021? Eksperter svarer

På den anden side har folk søgt efter alternative – og decentraliserede – løsninger, hvilket førte til den hidtil usete stigning i den decentrale finansieringssektor, der var vidne til i år. Begge tendenser vil helt sikkert forblive centrale i det kommende år.

Relaterede: Var 2020 et ‘DeFi-år’, og hvad forventes der af sektoren i 2021? Eksperter svarer

Midt i den nye koronaviruspandemi begyndte globale regeringer at udskrive penge og skabte nye bekymringer om sundheden i den finansielle sektor og vendte folk mod alternative aktiver – kryptokurver. Som et resultat viste Bitcoin (BTC) sig som en afdækning mod inflation, mens dets position som et værdibutik blev styrket, i modsætning til i 2017.

Relateret: Bevist Bitcoin sig at være en pålidelig butik af værdi i 2020? Eksperter svarer

Seriøse institutionelle investorer, hedgefonde og andre sofistikerede finansielle aktører – som Grayscale Bitcoin Trust, MicroStrategy, Square og PayPal – blandt andre – kom ind i kryptorummet, og denne tendens vil sandsynligvis forblive i det kommende år. Med flere almindelige investorer og tjenesteudbydere, der tilslutter sig branchen, vil den virkelige nytte af digitale aktiver yderligere køre kryptovalutas masseoptagelse over hele verden, hvilket igen vil drive krypto-velgørenhed og filantropi.

Relaterede: Vil PayPal’s kryptointegration bringe krypto til masserne? Eksperter svarer

Med billige og skalerbare, tillidløse systemer forbedrer blockchain-teknologien effektiviteten i forsyningskæden på tværs af mange brancher fra bloddonationer til fødevarevirksomheder, og der vil helt sikkert være mere DLT-støttede brugssager implementeret over hele kloden. Nogle hævder endda, at enterprise blockchain er det næste skridt i den økonomiske arkitekturudvikling, og at ikke at tage dette skridt sammen med alle andre vil være en alvorlig fejl for store virksomheder i 2021.

Relaterede: Uforglemmelig: Hvordan blockchain fundamentalt vil ændre den menneskelige oplevelse

Sidst men ikke mindst er blockchains potentiale i vores bestræbelser på at bekæmpe klimaændringer og global opvarmning. Blockchain-teknologi, der styrer miljøet, vil være afgørende for fremtiden, fra bæredygtig digital finansiering og kulstofemissioner til miljøvenlig kryptomining og gennemsigtig brændstofforbrug. Da vi går ind i det tredje årti af det 21. århundrede, synes det at være en umulig opgave at nå FNs mål for bæredygtig udvikling uden blockchain..

Blockchain og crypto er ikke et universalmiddel og løser ikke alle vores problemer, men deres potentiale til at forbedre verden ville være uklogt at ignorere. Cointelegraph nåede ud til branchens ledere og bad om deres personlige forventninger til 2021 for at få noget indblik i det kommende år inden for krypto og blockchain.

Contents

Hvad vil 2021 medføre for udviklingen af ​​krypto- og blockchain-rummet?

Brian Behlendorf, administrerende direktør hos Hyperledger:

”Jeg har ingen magisk 8-kugle, når det kommer til forudsigelser i kryptokurrencyområdet, selvom jeg formoder, at volatilitet fortsat vil være dens definerende funktion. Brugen af ​​blockchain, distribueret hovedbog og smarte kontraktværktøjer vil fortsætte med at vokse, som de har gjort i 2020.

Strammere økonomiske tider, der sandsynligvis vil fortsætte i 2021, betyder lidt plads til proof-of-concept-projekter, men disse betingelser driver ofte også små og store virksomheder i retning af større samarbejde snarere end nul-sum markedsandelskampe – hvilket betyder mere konsortiaindsats, mere realistiske forventninger på afkast fra en sådan indsats og mindre hype og støj. Vi har allerede set nogle netværk som Food Trust pålideligt opnå stigende værdi gennem netværkseffekter.

Hvis din branche endnu ikke har et DLT-transaktionsnetværk i centrum for sine kerneforretningsprocesser, vil det være ved udgangen af ​​2021. Og hvor der er konkurrence, vil de blockchain-konsortier, hvis ledelse er mest åbne og netværk, der er nemmest at deltage i, fordel.”

Brian Brooks, fungerende myndighedskontroller af valutaen i USAs statskontor for valutakontrolløren:

”Kryptovaluta er at bankere, hvad internettet var for biblioteker. Ligesom internettet eksisterede i et årti før 1995, blev dets hurtige vedtagelse først muligt, efter at det blev tilgængeligt for alle, ikke kun programmører.

I 2021 forventer jeg at se begyndelsen på den samme overgang til kryptokurrency. Jeg tror, ​​vi nærmer os kritisk masse for meget mere allestedsnærværende accept af kryptokurrency som et værktøj for alle at bruge, ikke kun typer af Silicon-Valley. Denne accept er naturligvis ikke garanteret. Crypto-udviklere, udvekslingsoperatører og andre skal holde fokus på at tackle bekymringer om overholdelse af hvidvaskning af penge, afsløring og forebyggelse af svig og en lang række andre ting, der skal sættes i ro, hvis industrien skal operere i stor skala. ”

Charles Hoskinson, grundlægger og administrerende direktør for IOHK:

”Blockchain er på et kritisk tidspunkt. For at opfylde de høje løfter om teknologien og opnå en bred vedtagelse skal industrien lære at arbejde sammen. Dette er ikke et nyt koncept – i almindelige teknologivirksomheder arbejder sjældent i siloer. Vi forventer for eksempel ikke, at en Samsung-telefon kun fungerer med Samsung trådløse routere, og vi bør ikke forvente dette i krypto. Hvis vi fortsat tager den holdning, som en platform har brug for for at ‘vinde’, risikerer vi at skyde os selv i foden.

2021 bliver en afgørende test af dette. Hvis virksomheder kan prioritere at finde måder at interoperere på, idet de erkender, at branchen vil drage fordel af et rigt økosystem af partnere, der alle fungerer problemfrit sammen for slutbrugeren, er der intet, der forhindrer os i at have vores ‘bluetooth-øjeblik’ og erstatte de globale operativsystemer med løsninger, der er bedre og mere retfærdige for alle deltagere.

Vi kunne se, at blockchain blev vedtaget i en hidtil uset skala i udviklingslandene i 2021. For udviklingslande holdes det tempo, hvormed de kan vokse, ofte tilbage af mangel på grundlæggende infrastruktur. Dette kunne dog begynde at virke til deres fordel. De fleksible kapaciteter i blockchain betyder, at den kan skaleres for at tage højde for hele befolkningen uden behov for eksisterende infrastruktur. Efter et kofangerår til blockchain-udvikling er teknologien endelig moden nok til at få dem der.

Dette kunne ikke kun give udviklingslandene mulighed for at vokse i et meget hurtigere tempo, men betyder også, at de ikke er behæftet med de udfordringer, som de udviklede lande står over for med en revision af eksisterende arvssystemer. ”

Da Hongfei, grundlægger af Neo, grundlægger og administrerende direktør for Onchain:

”Fremadrettet tror jeg, at 2021 kunne være året, hvor blockchain virkelig bliver mainstream. Bitcoin beviste allerede sin værdi for almindelige investorer i 2020, mens DeFi-projekter bekræftede blockchains transformationskraft. Desuden afslørede COVID-19-pandemien de forskellige revner i nutidens globale system og det presserende behov for flere blockchain-drevne løsninger for at overvinde nuværende begrænsninger.

Når jeg går ind i 2021, kan jeg ikke se nogen af ​​disse førnævnte tendenser bremse – hvis noget, vil de kun fortsætte med at accelerere, da almindelige institutioner i stigende grad omfavner blockchain-teknologi. ”

Denelle Dixon, administrerende direktør og administrerende direktør for Stellar Development Foundation:

”Mens 2020 var langt fra det år, som de fleste af os forventede, tror jeg, det var et vigtigt år for blockchain og digitale valutaer. Det viste, at den positive indvirkning blockchain kan have for at levere betalinger hurtigere og mere effektivt. Det satte et stærkt fundament for det kommende år.

I 2021 tror jeg, at vi vil se mere vedtagelse af blockchain-teknologi, når vi arbejder på at skabe forbrugervenlige og forbundne produkter. For os i Stellar Development Foundation gør vi det ved at arbejde på at udvide vores base af ankre – organisationer, der udsteder fiat-tokens og leverer økonomiske on-and-off ramper – for at gøre det, så blockchain-teknologi ses som nyttig, alsidig og skalerbar. Disse ankre vil bedre understøtte de mest almindelige brugssager, vi ser for næste år, B2B grænseoverskridende betalinger og C2C grænseoverskridende pengeoverførsler og tilskynde yderligere applikationer til at komme på markedet. ”

Elissa Shevinsky, tidligere produktchef hos Brave, tidligere redaktør for Lean Out:

”Jeg tror, ​​de velfinansierede spillere vil fortsætte med at udføre og fortsætte kryptovirksomheden. Bitcoin vil fortsat være nyhedsværdig. Jeg tror, ​​vi vil se mere virksomhedsmæssige og mindre uafhængige ting på grund af den måde, hvorpå finansiering fordeles lige nu.

Jeg tror, ​​at 2021 vil være en forlængelse af 2020 på mange måder i modsætning til et år, hvor vi ser en dramatisk ændring. 2021 vil se en masse optimisme, da folk får vaccinen, og livet begynder at føle sig mere ‘normalt’.

Jeg ser stigende mistillid til regeringer og manglende tillid til, hvordan lande håndterer finansielle politikker og grundlæggende funktioner. Vidste du, at den nylige cyberangreb (ved hjælp af SolarWinds, Microsoft osv.) Inkluderede et brud på det amerikanske finansministerium? Vil du investere i den amerikanske dollar? Det er hvad du laver, når du gemmer dollars på din opsparingskonto. Alt dette gør mig bullish på krypto. ”

Emin Gün Sirer, administrerende direktør for AvaLabs, professor ved Cornell University, meddirektør for IC3:

”I 2021 vil DeFi blive et tværkædet økosystem, hvor brugere finder og forfølger afkastmuligheder med de samme aktiver på tværs af flere kæder via broer. Vi vil også se, at mange brugssager startes for første gang, da udviklere udforsker netværk, der er i stand til sekundær finalitet og meget mere økonomiske gebyrer end det, de i øjeblikket arbejder med.

Meningsfuld decentralisering – målt ved antallet af fulde noder, der deltager i konsensus – og styring på kæden vil komme tættere på forkant, da brugere og nyere deltagere i krypto bliver mere opmærksomme på, hvor centraliseret mange blockchains er, og den risiko, der introducerer.

Endelig vil vi se institutioner og virksomheder begynde at bevæge sig ud over bare at købe kryptovalutaer som en investering, og også opbygge reelle applikationer og infrastruktur på platforme, der kan opfylde deres præstationskrav og tilpasses deres data og overholdelsesmandater.

Heath Tarbert, formand og administrerende direktør for United States Commodity Futures Trading Commission:

”Digitalisering af markederne er en makrotendens. Naturligvis er digitale aktiver en del af det. Digitale aktiver og deres underliggende teknologi skubber konventionelle grænser. Jeg vil komme med en relativt sikker forudsigelse, nemlig at dette fortsat vil være et levende og aktivt rum.

Digitale aktiver og især den underliggende blockchain-teknologi har et stort løfte for vores økonomi og for globale markeder generelt.

Innovation i dette rum skal fortsætte med at trives. Den finansielle sektor inden for mine forældres generation – eller endda fra jeg voksede op – er ikke, hvad den er i dag. Og jeg forventer ikke, at dagens skal være det samme som for mine børnebørn. Markederne skal fortsætte med at udvikle sig. Vi har set på første hånd, hvordan disse markeder – og især disse teknologier – ikke har geografiske grænser. Det er vigtigt for tilsynsmyndighederne at udvikle koordinerede principbaserede tilgange til denne stadigt skiftende industri. ”

Irene Gao, Antminer salgsdirektør i NCSA-regionen hos Bitmain:

”Den nuværende bull run er forskellig fra 2017. I modsætning til tidligere år skifter vi fra detailspekulation til mainstream-markedsintegration. Vi har allerede set øget interesse fra både finansielle institutioner og tilsynsmyndigheder, og dette fortsætter først i 2021.

Planlagte minedrift, der er forsinket af COVID-19-pandemien, genoptages sandsynligvis, især i USA. Som sådan vil vi sandsynligvis se større mangfoldighed i Bitcoin-minedrift næste år, da amerikanske minearbejdere udvider deres aktiviteter. Vi har forbedret effektiviteten af ​​vores fabrik i Malaysia til at imødekomme flere af vores oversøiske kunder og har forbedret samarbejdet med vores kunder for yderligere at hjælpe med den kontinuerlige udvidelse af deres minedrift..

Vi er sikre på at bevæge os hen imod 2021. Vi forbedrer vores tjenester til vores kunder. For nylig udvidede vi garantien på vores Antminer 19-serie fra seks til 12 måneder og er begyndt at samarbejde med flere lokale partnere fra forskellige regioner for at tilbyde bedre support globalt. ”

Jean-Marie Mognetti, CEO hos CoinShares:

”I løbet af 2020 udviste Bitcoin lignende mønstre som dem, der blev set i 2013 og 2017. Prisbevægelser og handelsvolumener viser også, at handel, især Bitcoin-handel, har en slags kinetisk energi. Hvis denne tendens fortsætter, er det muligt, at vi vil se Bitcoin efter et parabolsk træk i 2021.

Vi vil sandsynligvis se en fortsat stigning i antallet af institutionelle investorer og virksomheder, der tilføjer Bitcoin og digitale aktivinvesteringskøretøjer til deres porteføljer. Dette vil resultere i, at nogle Bitcoin-investeringsmidler, som CoinShares ‘ETP og Grayscales Bitcoin Trust, fortsætter med at erhverve mere Bitcoin, end der kan udvindes dagligt – et tempo, der sandsynligvis vil accelerere i det nye år. Jeg tror, ​​vi er ved at se en gentagelse af 2017 eller 2013’s tendenser i 2021, omend på en meget mere struktureret, mindre følelsesmæssig måde, medmindre der opstår en seks sigma-begivenhed, der afbryder markedets kinetiske momentum. “

Jimmy Song, instruktør ved programmering af Blockchain:

”Kæmpe tyremarked og mange flere institutionelle investorer. Jeg tror ikke, at noget fra blockchain-rummet vil have nogen indflydelse overhovedet, ligesom de sidste seks år. Crypto vil stort set være til nye investorer, der vil lære, at alt andet end Bitcoin virkelig er en fidus. ”

Joseph Lubin, medstifter af Ethereum, grundlægger af ConsenSys:

”Jeg tror, ​​at DeFi bliver mere relevant for normale mennesker, og teknologien, der bruges til at interagere med den, bliver endnu mere brugervenlig.

Jeg forudsiger også stadig, at de dele af Web 3.0 – decentral lagring, båndbredde og værdi – vil blive yderligere integreret med hinanden. Vi brugte et år på at samarbejde på en bro mellem Filecoin og Ethereum gennem Codefi DeFi Bridge, og Infuras IPFS-tjeneste overførte mere end 300 TB data alene i år. Web 3.0 viser potentiale til at skabe mere åbent indhold, muligheden for at udgive, deltage, oprette, køre e-handel, kommunikation, video osv..

Vi deltager også tæt i skaleringen af ​​Ethereum, begge med vores forskningsbidrag til Eth2, vores klientteam Teku, Codefi Staking og Infuras Beacon Chain API. Fletning af Eth1 og Eth2 kan ske i 2021, og vi ser frem til et mere fleksibelt og skalerbart afviklingslag for planeten.

I begyndelsen af ​​1990’erne kunne du ikke købe noget lovligt på internettet – vi ser nu den samme demokratisering i den finansielle sektor. Vi har erstattet bankbøger og opkald til børsmæglere med online-grænseflader. Distributionen af ​​finansielle tjenester, der er tilgængelige for alle selv, er en stor bedrift, og vi tror, ​​at dette fortsætter med at tage fart i 2021. Jeg føler, at det 21. århundrede lige er ved at starte i 2021. ”

Mance Harmon, medstifter og administrerende direktør for Hedera Hashgraph og Swirlds Inc .:

”I 2021 vil krydset mellem tre tendenser – tokenisering, DeFi og forretningslogik, der flytter til lag to – bane vejen for virksomhedsoptagelse af offentlige DLT-netværk. Disse tendenser kombineret med hårde erfaringer fra forsøg på private netværksimplementeringer har fået virksomheder til at være modtagelige for offentlige DLT-netværk på måder, de ikke tidligere var.

I dag er digitale tokens designet til økonomisk aktivitet inden for forsyningskæderne, ikke kun som en måde for startups at rejse kapital på. Kombinationen af ​​tokenisering, fiat-backede stablecoins og DeFi – den underliggende teknologi, ikke den kortsigtede hype – vil gøre traditionelle finansieringsoperationer hurtigere og billigere og fundamentalt ændre de eksisterende processer til indkøbsordrefinansiering og opnå lån til driftskapital, indkøb af forsikring, sikring af lagerfinansiering og fakturering.

Og virksomheder er klar over, at de kan få deres applikationer til at udføre forretningslogik i lag-to-netværk og blot bruge lag et til konsensus og voldgift. Denne tilgang kombinerer fordelene ved offentlige netværk (distribueret tillid) med fordelene ved private netværk (lave omkostninger, skalerbarhed, fortrolighed og overholdelse af lovgivning).

Skæringspunktet mellem disse tendenser vil danne grundlaget for virksomhederne at bruge DLT i rutinemæssige forretningstransaktioner, hvilket fører til en betydelig acceleration i virksomhedens adoption i 2021.

Mathew Yarger, leder af mobilitet og bilindustri ved Iota Foundation:

”2021 bliver et år med hybrid DLT’er, interoperabilitet og virkelige integrationer. Vi vil se det som et stort overgangsår for DLT-rummet. Gå videre fra den defekte tankegang ved “DLT er kur” til den realistiske forståelse af, at DLT er et værktøj, ligesom kunstig intelligens og cloud-tjenester.

Vi bør se en voksende forståelse for, at nogle DLT’er er gode til nogle ting, mens andre er gode til andre ting, og de kan kombineres på interessante måder til interessante løsninger. Andre store temaer at være opmærksom på inkluderer: interoperabilitet mellem tilladte og tilladelsesløse DLT’er til forretningsapplikationer, forbindelse af IoT-fokuserede DLT’er til cloud-hostede DLT-miljøer, verifikation af nøgleindsigt ved hjælp af DLT til forbrugervendte løsninger og test af mere sikre arkitekturer i virkelige miljøer overvejende inden for sundhedsvæsen, energi, mobilitet og forsyningskædeløsninger, hvor økosystemerne er stærkt fragmenterede eller stærkt regulerede.

Der er mange pragmatiske og spændende ting, der vil trænge igennem teknologien, der påvirker traditionelle teknologivirksomheder, idet de viser stærke forpligtelser i DLT-rummet og skubber deres teknologier på nye og interessante måder. ”

Mike Belshe, administrerende direktør hos BitGo:

”Vi tror, ​​at 2021 vil være året, hvor institutionelle investorer accepterer og er enige i Bitcoin-afhandlingen: at aktivets knaphed er altafgørende for den langsigtede værdi. Som sådan forventer vi, at 2021 bliver et meget stærkt år for BitGo og branchen som helhed. En kombination af faktorer som følge af den globale COVID-19-pandemi, tilstrømningen af ​​institutionelle investeringer og tyrefægtningen af ​​Bitcoin vil fortsat fremskynde væksten og tiltrække nye investorer på både detail- og institutionel side i det nye år.

På længere sigt ser vi også et enormt potentiale, da pengernes fremtid afhænger af en gennemsigtig og omkostningseffektiv måde at drive forretning på tværs af grænser samt hjælpe mennesker over hele kloden med større adgang og frihed til at skabe økonomisk sikkerhed. Vi føler stærkt, at vi fortsætter med at fremskynde væksten i 2021 og tiltrække nye investorer på både detail- og institutionel side. ”

Paul Brody, hovedleder og global innovationsleder inden for blockchain-teknologi i Ernst & Ung:

“Vedtagelse af Ethereum-mainnet af virksomhedskunder og tidlig brug af privatlivsaktiveret DeFi af virksomhedsbrugere. Hurtig modning af DeFi-sikkerheds- og revisionsværktøjer. Tidlig vedtagelse af decentrale forretningsapplikationer ud over finansiering. Et skift fra DApps til ZApps – applikationer uden viden, der udfører det samme arbejde, men understøtter brugernes privatliv. De første lovgivningsmæssige rammer, der specifikt dækker fiat-valuta-bundne stablecoins og deres anvendelse i forbruger- og forretningsapplikationer. ”

Roger Ver, bestyrelsesformand på Bitcoin.com:

”Næsten hvert år har været bedre end året før. Jeg tror ikke, det vil ændre sig i 2021. “

Samson Mow, Chief Strategy Officer hos Blockstream:

”I 2021 vil vi se Bitcoin vinde utrolige gevinster, efterhånden som flere og flere institutionelle spillere springer ind. Vi vil dog også se en tidevandsbølge af shitcoinery skyde over detailmarkedet, når svindlere prøver at køre på Bitcoins aura til berige sig selv. ”

Scott Freeman, medstifter og partner hos JST Capital:

”Vi tror, ​​at mange af disse eksisterende tendenser omkring institutionalisering vil fortsætte og forventer at se meget vækst, især inden for decentraliseret kredit og decentraliseret derivatudbud i løbet af de næste 12-18 måneder.

Vi tror, ​​at investorer vil begynde at se på krypto lidt anderledes, da folk ser Bitcoin mere som en værdibutik og begynder at se på nytteværdien af ​​andre mønter. Dette kan føre til en reduceret sammenhæng mellem traditionelle kryptoaktiver og større investeringsmuligheder. ”

Vinny Lingham, CEO hos Civic:

”Dette år var en opvarmning til næste år. I 2021 ser vi decentral opbevaring, decentraliseret finansiering og ikke-politiske valutaer komme i gang.

Mine valg til de bedste kunstnere er Bitcoin, Ether og Filecoin. Ethereums skaleringsproblemer skal dog løses næste år, hvis vi forventer at se fortsat succes i 2022. ”

Disse citater er redigeret og kondenseret.

De synspunkter, tanker og meninger, der udtrykkes her, er forfatterne alene og afspejler eller repræsenterer ikke nødvendigvis Cointelegraphs synspunkter og meninger.

Denne artikel indeholder ikke investeringsrådgivning eller anbefalinger. Enhver investerings- og handelsbevægelse indebærer risiko, og læsere bør foretage deres egen forskning, når de træffer en beslutning.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map