Hvorfor du ikke spiser kyllingeklubber, og hvorfor du ikke skal stole på Big Data

Ligesom du måske tænker to gange over at spise kyllingekugler, når du først ser, hvordan de er lavet, vil du sandsynligvis tøve med at frivillige dine personlige oplysninger, når du først ser, hvordan de bruges og tjene penge..

Frihed er blevet et af verdens mest råvarer – og gennem årene har internettet eroderet det.

Vi lever i en verden, hvor vi konfronteres med 5.000 ord med vilkår og betingelser, når vi køber sneakers. Vigtige detaljer om, hvad virksomheder gør med vores data, begraves i masser af juridiske personer – hvilket får de fleste af os til at klikke “Jeg er enig” uden at tænke på konsekvenserne.

I andre tilfælde er virksomheder uacceptabelt uigennemsigtige over, hvordan vores data bruges. Dette er et stort problem, når virksomheder tilbyder deres tjenester “gratis” … forudsat at vi kan give vores e-mail-adresse, telefonnummer og et par andre detaljer.

En scene fra den nylige sci-fi-serie Maniac illustrerede perfekt, hvor verden er på vej hen. Et tegn får et valg – de kan enten betale for deres metrobillet eller få det gratis i bytte for nogle personlige oplysninger. Som du ville gætte, valgte de det stumpe sidstnævnte.

Det er dybest set det, vi laver hver dag – at give vores data til virksomheder, store og små, og ofre vores privatliv og frihed i processen.

Det er blevet så slemt, at enkelte stater har været nødt til at træde ind med regler og forskrifter, der er designet til at beskytte offentligheden, hvoraf mange ikke er opmærksomme på, hvad de tilmelder sig, når de sætter kryds i en tilsyneladende uskadelig boks på et websted.

Og det fortæller også, at tech-giganter er bekymrede for, at hanerne bliver lukket. Da Apple afslørede en ny funktion, der gør det muligt for brugerne at fravælge at få sporet deres aktivitet på tværs af apps og websteder, lancerede Facebook en voldsom PR-kampagne mod foranstaltningerne. Det sociale netværk sagde, at det talte for at beskytte de små virksomheder, der stoler på sin platform for målrettet reklame. Cynikere blandt jer vil se det som et fræk forsøg på at beskytte overskuddet fra et firma, der er anklaget for nogle af de mest snigende og indflydelsesrige datamining i historien.

Pandoras kasse er blevet åbnet

Tidevandet begynder at ændre sig – fordi vi har åbnet Pandoras æske – og verden begynder at have længe forsinkede diskussioner om det privatliv, vi har ret til online.

I mere end 10 år har vi oplevet rigelig økonomisk frihed takket være Bitcoin (BTC) og dets rivaler … men der er stadig en lang vej at gå i andre dele af vores samfund.

Sidste uge gik jeg i butikken og købte spontant noget fugtighedscreme, og da jeg kom hjem, foretog jeg en Google-søgning for at lære mere om produktet. I de næste syv dage blev jeg bombarderet med fugtighedsannoncer på Facebook.

Ligesom vores helbred, vores velbefindende og vores karriere er frihed et indre personligt ansvar, som vi har brug for til at overvåge, vedligeholde og beskytte – især i den digitale verden, hvor den alt for let kan sælges i bytte for adgang til gratis tjenester.

For at føle os fri og sikre i vores hjem stoler vi på privatlivets fred for vores ejerskab og pålideligheden af ​​vores venner og naboer. Regeringens love og boligforeningsregler garanterer dette. Men vi overdrager også vores økonomiske privatliv til institutioner – i forventning om at de vil blive holdt ansvarlige af tilsynsmyndigheder og centralbanker – og hele grunden til, at Bitcoin blev lanceret i 2009, var fordi vores forventninger ikke blev opfyldt.

Hvorfor blockchain er svaret

Hver moderne proof-of-stake blockchain tackler problemerne omkring digitalt privatliv og tillid på en unik måde, og i disse livlige samfund hjælper decentral styring med til at sikre, at standarder opretholdes, med skåremekanismer, der tjener som afskrækkende virkning for dem, der er fristet til arbejde mod et netværks bedste interesser.

Med PoS-blokeringer har brugerne fordel af informeret samtykke. De holdes løbende om forslag til forbedring og udvidelse af netværket og ideer til nye tjenester. Digital social konsensus betyder, at de kan læse debatter om fordele og ulemper forbundet med hvert forslag, komme til deres egne konklusioner og stemme i overensstemmelse hermed. Kan du ærligt forestille dig, at en tech-gigant gør dette?

Privatlivsproblemer kan løses ved at generere abstrakte netværksadresser, der ikke er permanent bundet til offentlige nøgler – eller ved hjælp af specielle proxysmarte kontrakter, der ligner VPN og Tor, men oven på blockchain.

Kan blockchain-teknologi løse nogle af de mest presserende privatlivs- og tillidsproblemer set i en generation? Det tror jeg gerne. Når teknologien er der, og transaktionerne er billige nok, vil forbrugerne være i stand til at træffe et valg – dele deres private data eller betale et mindre gebyr i stedet.

Vi er nødt til at lære barske erfaringer fra fortiden og træffe den rigtige beslutning denne gang. Jeg husker de første dage med e-mail, da spam-beskeder var et stort problem. Et gebyr for en mindre afsender blev betragtet som en måde at omgå dette problem på – men i sidste ende kom lignende Gmail ud på toppen. Nu er der ingen monetære omkostninger … vi betaler bare den lille pris for Google, der hoster al vores elektroniske korrespondance.

Proof-of-stake blockchains kan levere billige transaktioner, decentral styring, der regulerer netværkets regler, maksimal fortrolighed og ingen dataindsamlingspolitikker. Hver historie starter med tillid – og i blockchain-verdenen starter tilliden med netværket.

De synspunkter, tanker og meninger, der udtrykkes her, er forfatterens alene og afspejler eller repræsenterer ikke nødvendigvis Cointelegraphs synspunkter og meninger.

Vladimir Maslyakov er CTO for Thekey.space og tidligere CTO for Exante.eu. Han udviklede flere distribuerede finansielle systemer som IT-arkitekt. Han har været en blockchain-entusiast siden 2012 og er et indledende medlem af Free TON-samfundet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map