Hvorfor kryptovaluta er mere end en hæk mod amerikanske dollarinflation

I tider med international økonomisk krise trykker regeringer penge. Dette fører til inflation, og investorer efterfølgende stash deres investeringskapital i langsigtede, stabile investeringer. Historisk set har det betydet guld, men i den nuværende økonomiske krise er guld blevet forbundet med en anden langsigtet værdilager: Bitcoin (BTC).

Der er flere gode grunde til dette. USAs Federal Reserve håndterer krisen forfærdeligt og har reageret på stigende arbejdsløshedstal på samme måde som de altid gør: ved at trykke penge. Allerede har dollaren mistet 5% af sin værdi med forudsigelser om, at dette kun er begyndelsen. Valutaen forventes at kaste op til 20% i de næste par år, ifølge til analytikere hos Goldman.

Ved siden af ​​denne devaluering er der kommet en anden trussel mod investorerne: deflation. Da værdien af ​​dollaraktiver falder hurtigt og den værste, der endnu ikke kommer, ser investorer på Bitcoin som en afdækning mod deflation. Dette ser ud til at være den primære årsag til, at Bitcoin har bevaret sin værdi på trods af dystre nyheder i andre dele af økonomien.

Er disse investorer dog korrekte? Kan kryptokurrency fungere som en afdækning mod dollarens inflation? Lad os dykke ned i det.

Inflation og deflation

For krypto-investorer, der er vant til at håndtere daglige – eller endda timebaserede – markedsbevægelser, kan det nogle gange være let at glemme de makroniveautendenser, der driver vores økonomi. Inflation er en af ​​disse, og det er nyttigt at have en bred definition af udtrykket, før vi ser specifikt på kryptos rolle i at slå den.

I det væsentlige (og som du måske husker fra Economics 101), opstår inflation generelt på grund af et generelt fald i købekraften for fiat-penge. Mange ting kan forårsage dette tab af købekraft: udenlandske investorer strømmer ud af en bestemt valuta eller endda investorer angriber en valuta. Imidlertid er inflation ofte resultatet af en stigning i pengemængden, som når Fed ensidigt skaber milliarder af dollars og sender kontroller til millioner af amerikanere, for eksempel.

Deflation er det modsatte. I deflationsscenarier falder priserne, når fiat-valuta stiger i værdi i forhold til forskellige varer og tjenester. Igen kan der være forskellige årsager til dette, men det sker generelt på grund af tæt kontrolleret finanspolitik eller teknologisk innovation.

Den globale pandemi og inflation

Nøglepunktet i disse definitioner er, at inflation kun kan forekomme i fiat-valutaer – dvs. dem, der ikke er baseret på markedsværdien af ​​et materielt aktiv, men stort set på tillid til voksende bruttonationalprodukt. Siden Bretton Woods aftale i 1944 har sidstnævnte været grundlaget for den amerikanske dollars værdi.

At have en fiat-valuta giver regeringerne en stærk grad af frihed, når det kommer til udskrivning af penge, og angiveligt når det kommer til at kontrollere inflationen. Men når tilliden til regeringen er lav (som den er nu), kan offentlige udgiftsprogrammer føre til, at inflation hurtigt kommer ud af kontrol. I 1970’erne boomede guld, fordi investorer så det som en afdækning mod dollarens hurtige inflation.

Dette svarer til hvad der sker nu. Den globale COVID-19-pandemi har givet anledning til en massiv inflationær pengepolitik og aggressiv udvidelse af pengemængden, mens priserne på visse nøgleområder såsom madvarer fortsætter med at stige på grund af forsyningschok forårsaget af lockdowns.

I dette miljø er det ikke overraskende, at guld er det blomstrende. Der er trods alt kun et begrænset udbud af guld på jorden, og dets pris kan derfor ikke let påvirkes af regeringens politik. Nogle kryptovalutaer blomstrer dog også – tilsyneladende af samme grund. Milliardærinvestorer er derfor i kø at sammenligne Bitcoin med guld. 

Bitcoin: Et deflatorisk aktiv?

Årsagen til, at nogle former for kryptovaluta kan fungere som en afdækning mod inflation, er nøjagtig den samme grund, som guld kan: der er et begrænset udbud. Dette er noget, der ofte glemmes af mange, selv dem i kryptorummet, men det er værd at huske, at mange kryptokurver – og især Bitcoin – er bygget med en iboende grænse.

Begrænsningen på 21 millioner Bitcoin betyder, at der på et bestemt tidspunkt skal være færre Bitcoins i forhold til efterspørgslen efter dem, hvilket betyder, at målt i værdi skal prisen pr. Enhed stige, når udbuddet falder. Derudover er det faktum, at Bitcoin giver investorer mulighed for at begrænse deres eksponering for regering overvågning netværk betyder, at mange mennesker i denne tid med lav tillid til regeringen flytter deres investeringer væk fra den amerikanske dollar og mod krypto for at undgå inflation og regeringens tomfoolery. Med andre ord, sammenligning med guldinvesteringer fra tidligere kriser virker ret passende.

Men her er sagen: Det er ikke helt klart, at Bitcoin faktisk er et deflatorisk aktiv. Eller i det mindste endnu ikke. Selvom det teknisk set er rigtigt, at udbuddet af valuta er begrænset, er vi ikke i nærheden af ​​denne grænse, idet de fleste skøn lægger den sidste Bitcoin, der skal udvindes i 2140. Hvad dette betyder i praksis er, at Bitcoin ikke er i stand til at fungere som en fuldstændig stabil afdækning mod inflation i mindst 120 år til.

Fleksibilitet og stabilitet

Dette betyder naturligvis ikke så meget. En af de primære drivkræfter bag stigningen i Bitcoin har været kombinationen af ​​(relativ) stabilitet og (relativ) variation, som den giver. I denne sammenhæng er det opmuntrende, at investorer nu betragter krypto som en stabil sikring mod en oppustet amerikansk dollar, men at betragte krypto som blot en erstatning for guld ville være at gå glip af pointen: Kryptovaluta er langt mere end bare en afdækning.

Denne artikel indeholder ikke investeringsrådgivning eller anbefalinger. Hver investerings- og handelsbevægelse indebærer risiko, læsere bør foretage deres egen forskning, når de træffer en beslutning.

De synspunkter, tanker og meninger, der udtrykkes her, er forfatterens alene og afspejler eller repræsenterer ikke nødvendigvis Cointelegraphs synspunkter og meninger.

Jeff Baerwalde er freelance journalist. Han kan findes hængende i tegneseriebutikker, når han ikke konsulterer som miljøevangelist for sit firma, Earth One.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map