Decentral identitet: Hvordan Microsoft (og andre) planlægger at give brugerne mulighed for at eje og kontrollere personlige data

Microsoft, en af ​​verdens største softwareproducenter efter indtægter, er i øjeblikket på en blockchain-stribe. Denne gang præsenterede Microsoft en stor blockchain-relateret plan: et decentraliseret identitetsnetværk (DID) bygget oven på bitcoin-netværket, som potentielt kan give brugere over hele internettet mulighed for at tage kontrol over deres personlige data og indhold.

Tidligere i maj 2019 annoncerede den amerikanske teknologigigant sin helt nye Azure Blockchain Service sammen med Azure Blockchain Development Kit til Ethereum blockchain. Det gik også sammen med Starbucks for at præsentere den første brugssag til sin teknologi – sporing af kaffeproduktion, fra gård hele vejen til papirkopper.

Decentral identitet: fra at hjælpe flygtninge til at bekæmpe datacentralisering

Initiativet kunne spores tilbage til sommeren 2017, hvor Microsoft samarbejdede med Accenture og Avanade at oprette et blockchain-drevet databasesystem, der gør det muligt for flere parter at dele adgang til de samme data med et “ekstremt højt niveau” af fortrolighed og sikkerhed.

Prototypen – der kører på Microsoft Azure, tech-selskabets skyplatform – blev præsenteret som support ID2020. Gruppen er et nonprofit, offentligt-privat partnerskab, der har sat sig for at håndtere identitetsrelaterede udfordringer, der plager over 1,1 milliarder mennesker over hele verden. Disse mennesker kommer især fra mindre privilegerede sociale baggrunde, og manglen på dokumenter udelukker dem fra at deltage i det kulturelle, politiske, økonomiske og sociale liv.

Begrebet digital identitet er blevet bredt diskuteret som nøglen til at løse disse problemer. F.eks. Har FN foreslået at bruge den til at hjælpe flygtninge, der udgør en væsentlig del af den papirløse befolkning. “Vi ønsker, at enhver flygtning skal have en unik digital identitet,” Filippo Grandi, FN’s højkommissær for flygtninge, erklæret i oktober 2017. “Dette vil øge ansvarligheden og lette tovejskommunikation mellem flygtninge og tjenesteudbydere. Det vil også hjælpe med at forhindre og reducere statsløshed. ”

Omkring samme tid præsenterede Microsoft sin prototype, der havde til formål at indsnævre identitetsgabet, mens den tekniske juggernaut også blev et stiftende medlem af Decentralized Identity Foundation (DIF). Derefter fortsatte virksomheden sin forskning om, hvordan en digital identitet kan decentraliseres, og gavner derfor ikke kun dem, der ikke har en officielt anerkendt identitet, men også gennemsnitlige internetbrugere – hvilket betyder praktisk talt alle.

Spol frem til februar 2018 og Microsoft afsløret flere detaljer vedrørende sin planlagte baserede distribuerede ledteknologi (DLT). Specifikt rapporterede virksomheden, at blockchain-teknologi tillader hosting af decentrale id’er (DID) oven på de distribuerede hovedbøger, og dermed kan give brugerne mere kontrol over deres personlige data i modsætning til at få det fjernbehandlet af “utallige apps og tjenester.” Ankur Patel, hovedprogramleder hos Microsoft Identity Division, skrev på det tidspunkt:

”Da databrud og identitetstyveri bliver mere sofistikerede og hyppige, har brugerne brug for en måde at tage ejerskab af deres identitet på. Efter at have undersøgt decentraliserede lagersystemer, konsensusprotokoller, blockchains og en række nye standarder, mener vi blockchain-teknologi og protokoller er velegnet til at muliggøre decentraliserede ID’er. […] Vi har brug for et sikkert krypteret digitalt hub (ID Hubs), der kan interagere med brugerens data og samtidig respektere brugernes fortrolighed og kontrol. “

Nu har Microsoft gjort det forelagde et nyt og et endnu mere konkret koncept: et DID-netværk bygget oven på bitcoin-blockchain. Med titlen Identity Overlay Network (ION) er infrastrukturen efter sigende blevet udviklet i samarbejde med andre DIF-medlemmer til at rumme “titusindvis af operationer pr. Sekund.”

I det væsentlige lader ION brugerne få kontrol over deres egne data via styring af deres Public Key Infrastructure (PKI). “I dag er de mest almindelige digitale identifikatorer, vi bruger, e-mail-adresser og brugernavne, der leveres til os af apps, tjenester og organisationer,” Daniel Buchner, senior programleder hos Microsoft Identity Division, forklaret:

”Dette sætter identitetsudbydere på et kontrolsted mellem os og enhver digital interaktion i vores liv. Vores mål er at skabe et decentraliseret identitetsøkosystem, hvor millioner af organisationer, milliarder af mennesker og utallige enheder sikkert kan interagere over et interoperabelt system bygget på standarder og open source-komponenter. ”

Med andre ord giver en DID brugerne mulighed for at kontrollere deres egne data og indhold – inklusive loginoplysninger og fotos, hvilket i øjeblikket ikke er muligt på de fleste sociale medieplatforme, der gemmer sådanne data på deres private, centraliserede servere. Derfor kan nogle platforme være ret skeptiske over for begrebet DID. Ifølge en CoinDesk-rapport, Facebook, som angiveligt var blevet inviteret til at deltage i Microsofts DID-projekt, har afvist tilbuddet og “fortsatte i stedet for at følge dets historiske tilgang til brugerdata”, som involverer indtægtsgenerering, ifølge forskellige pressemeddelelser.

Desuden skal DID’er være immune over for hacking og datalækager, siger Charlie Smith, en analytiker hos kapitalforvaltningsfirmaet Blockforce Capital. ”Risikoen forbundet med sikkerhedsbrud og hacks kunne i vid udstrækning reduceres, når man overvejer, at offentlige blockchains stort set er decentraliserede,” sagde han udelukkende til Cointelegraph. “I øjeblikket kontrollerer store platforme store mængder personlige data og er mistænkt for centraliserede angreb, hvor dårlige aktører kan få adgang til følsomme oplysninger.” Ifølge Smith kunne bitcoin-netværket, som aldrig er blevet hacket (i det mindste i konventionel forstand) fungere som en effektiv offentlig blockchain til at holde private data.


Desuden fortsatte analytikeren, at offentlige blockchains kan spore brugere, der ønsker at få adgang til deres data, mens de holder dem sikre:

”En anden fordel stammer fra, at offentlige blockchains kan fungere som hovedbøger. Offentlige blockchains, som bitcoin og ethereum, har omfattende optegnelser over hver transaktion, der har fundet sted på hvert respektive netværk og på samme tid, kan ikke ændres. En blockchain kunne dog let implementeres for at spore, hvem der har adgang til personlige oplysninger, og hvornår. I begge scenarier finder en transaktion af en slags sted sted. Den underliggende teknologi behøver ikke at ændre sig, kun implementeringen. “

Bitcoins bane: Hvorfor skalerbarhed ikke er et problem for Microsoft – og andre DID-netværk

Især skulle tech-selskabet overvinde bitcoins berygtede skalerbarhedsproblem for at gøre infrastrukturen klar til masseforbrug.

I blogindlægget, Microsoft forklaret at “de mest robuste, decentraliserede, offentlige blockchains” fungerer med kun snesevis af transaktioner pr. sekund, hvilket er “ikke i nærheden af ​​det volumen, en verden fuld af DID’er ville kræve.” Da virksomheden tilstræbte at arve attributterne for decentralisering – og dermed bruge langsommere, men tidsprøvede blockchains – måtte den løse problemet med gennemstrømning. Som et resultat sikrer Microsofts nye løsning angiveligt, at så mange som “titusinder af operationer” pr. Sekund kan opnås. Det gentager konceptet med Lightning Network, som tilføjer endnu et lag til bitcoin-blockchain og udfører store mængder transaktioner uden for kæden og dermed tynger hovednetværket.

”Kritikere har altid været hurtige til at sammenligne Bitcoin-netværks transaktionsbehandlingsevner med Visa eller Paypal,” sagde Smith til Cointelegraph. ”Først da lynnetværket blev oprettet, blev disse argumenter langt mindre gyldige. ION-netværket vil stå over for meget lignende kritik og bliver nødt til at sikkerhedskopiere sine høje forventninger med resultater. ”

Microsoft planlægger også at samarbejde med open source-bidragydere, så ION offentligt kan lancere på bitcoin mainnet “i de kommende måneder” – i mellemtiden koden er allerede blevet offentliggjort på GitHub for alle at gennemgå.

Den amerikanske teknologigigans plan er ikke det eneste DID-initiativ derude. Microsofts allierede fra DIF-samfundet ser også ud til at arbejde på deres egne decentrale dataløsninger.

“Som en del af DIF gennemgår vi regelmæssigt og giver feedback til hinandens DID-metoder for at sikre, at de er interoperable,” kommenterede Pelle Braendgaard, medstifter af ConsenSys ‘Self Sovereign Identity (SSI) -løsning uPort udelukkende til Cointelegraph. ”Hos ConsenSys har vi udviklet flere DID-metoder. Vores primære metode er kendt som Ethr-DID.”

Ifølge Braendgaard, selvom både Ethr-DID og SideTree – den blockchain agnostiske protokol, der bruges af Microsoft til ION – er “meget skalerbar”, er der nogle forskelle mellem de to. Specifikt argumenterede han for, at SideTree DID’er “skal oprettes af en centraliseret server, der i øjeblikket hostes af Microsoft.”

På spørgsmålet om, hvorvidt ION kan betragtes som et fuldt decentraliseret projekt, argumenterede Smith for, at det er “diskutabelt, men alle de vigtigste fordele ved et decentralt netværk er til stede.” Især specificerede han, at “to hovedkomponenter i ION-netværket gør det stærkt decentraliseret”:

“Systemet er indstillet, så ingen person eller enhed kan kontrollere brugernes identificerende information, og infrastrukturen for den offentlige nøgle er decentraliseret. Dette betyder, at de private og offentlige nøgleparringer ikke administreres af en central myndighed, hvilket i det væsentlige giver hver bruger sikker adgang til deres identificerende data. Selvom Microsoft har stået foran dette projekt, har de dannet det på en måde, der gør det muligt for enkeltpersoner at forblive ansvarlige for deres information. ”

Ifølge Braendgaard er SideTree DIDs kun anvendelige uden for kæden i traditionelle applikationer, mens nogle andre DID’er – inklusive dens egne – er fuldt anvendelige både på blockchains og Layer 2-protokoller..

Andre større virksomheder, der forfølger DID-løsninger, inkluderer det globale online betalingsfirma PayPal, som for nylig har investeret i Cambridge Blockchain opstart. Også et DIF-medlem, Cambridge Blockchain, udnytter efter sigende blockchain for at give brugerne mere kontrol over deres digitale identiteter.

“Vi forestiller os en fremtid, hvor brugerne har meget mere direkte kontrol over deres personlige data, og vi tror også på åbne, interoperable arkitekturer,” startede CEO, Matthew Commons, fortalte Forbes.

Der er også Telegram, en krypteret messenger, der er meget populær blandt kryptosamfundet. Sidste år udgav det et personligt identifikationsværktøj kaldet Telegram Passport, som angiveligt krypterer brugerens personlige ID-oplysninger og giver dem mulighed for sikkert at dele deres data med tredjeparter som “finansieringsorganisationer, ICO’er osv.”

I henhold til meddelelsen gemmes brugernes ID-data i øjeblikket i Telegram-skyen, men “i fremtiden vil alle Telegram-pasdata flytte til en decentral sky.” Det kunne faktisk hjælpe messenger med at øge dets dataværktøjs sikkerhed – kun få dage efter, at Telegram Passport blev annonceret, rapporterede kryptografisk software- og tjenesteudvikler Virgil Security, at det er sårbart over for brutale styrkeangreb..

Bliver Microsofts løsning den bedste løsning?

Microsofts DID-relaterede planer synes at være meget ambitiøse. Specifikt sigter virksomheden mod at skabe et økosystem, hvor “milliarder af mennesker og utallige enheder sikkert kan interagere over et interoperabelt system bygget på standarder og open source-komponenter.”

Så hvad er chancerne for, at vi ser dette blive sandt?

“Jeg kan se, hvordan ION-netværket potentielt kunne fjerne den kontrol, som apps og platforme har over digitale identifikatorer, og jeg tror, ​​at det endda kunne blive et verdensomspændende fænomen,” sagde Blockforces Smith til Cointelegraph. “For at dette kan ske, skal den teknologi, der driver netværket, imidlertid konsekvent bevise, at det med succes kan skaleres.”

Når Microsoft formår at vise, at dets netværk kan håndtere tusindvis af transaktioner og operere i industriel skala, kan dataindustrien blive forstyrret. Dette betyder, at store sociale medieplatforme muligvis bliver nødt til at tilpasse sig de nye regler og stoppe med at håndtere data på en central, uigennemsigtig måde – ellers deler Facebooks skæbne og blive berygtede til regelmæssigt beskæftiger sig med privatlivets fred.

Cointelegraph har nået ud til Microsoft for yderligere kommentarer, men virksomheden sagde, at det ikke var i stand til at imødekomme anmodningen på dette tidspunkt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map