Ethereum Layer-Two Solutions Mangler den virkelige verdens brugbarhed, siger Skale CTO

Cointelegraph talte med Konstantin Kladko, CTO for Skale Network, en blockchain-platform baseret på Ethereum (ETH).

Kladko har en ph.d. i fysik fra Max Planck Institute og en kandidatgrad i datalogi fra Stanford. I løbet af en lang karriere, der inkluderer Los Alamos National Laboratory og Sun Microsystems, bidrog han også til fremstillingen af ​​Java.

Mens Kladko utvivlsomt er Ethereum-fan og troende – henviser til det som “en ustoppelig bulldozer” – går han ofte imod populære samfundsfortællinger, især med hensyn til “lag-to” -skalering.

Som Cointelegraph tidligere rapporterede, svingede Ethereum-samfundet i 2019 stort set væk fra plasma, et foreslået netværk af sidekæder, der ville have taget en stor del af beregningsbyrden væk fra mainnet. En klasse af lag-to-løsninger med navnet Rollups tog deres plads med to varianter ved navn zk-Rollup og Optimistic Rollup.

Problemer med zk-Rollups

Førstnævnte er baseret på begrebet nul-vidensbeviser, som i dette tilfælde ville blive brugt til at verificere rigtigheden af, hvad der sker i sidekæden effektivt. Ethereum-samfundet har i vid udstrækning distanceret sig fra zk-Rollups på grund af problemer med ydeevne og manglende evne til at bruge smarte kontrakter på sådanne kæder.

Kladko mener, at nul-videnskabsteknologi simpelthen ikke er god nok til skalering endnu:

“Vi kiggede meget på zk-STARKs på Skale, og den konklusion, at vi kom til, var, at det er en lovende, grundlæggende teknologi, men det er sandsynligvis som fem år endnu ikke klar – i den forstand, at det er langsomt.”

Han sagde, at ifølge hans ”bagsiden af ​​serviet” -beregningerne ville det være nødvendigt at vente ”i noget som en time” at foretage en handel. Kladko afslørede ikke desto mindre, at Skale bruger teknologien til at generere tilfældige tal, hvor det er ret effektivt.

Til skaleringsapplikationer mener han imidlertid, at de “skal være 100 gange hurtigere for at være superbrugelige” i praktiske indstillinger. Det kan tage noget tid, da den “lavhængende frugt i denne algoritme” allerede er plukket, sagde Kladko.

“Det er [et spørgsmål om] grundlæggende videnskab, så vi vil se […] Men teknologien er virkelig interessant,” konkluderede han.

Det er værd at bemærke, at den nyligt lancerede DeversiFi har zk-STARKs til skalerbarhed, selvom detaljerne i deres implementering ikke er offentlige.

Optimistiske Rollups og front-running

Den anden Rollup-løsning ændrer radikalt sikkerhedsforudsætningerne for det andet lag. I stedet for at kontrollere, at alle transaktioner er korrekte, antager systemet simpelthen, at de alle er gyldige, og lader brugerne indsende “bedrageribevis”, hvis operatøren fejler.

Men det inkluderer kun at stjæle penge direkte, som Kladko kaldte en “edge case”. Han forklarede:

”Årsagen til, at vi kiggede på denne ting og besluttede at springe over, er på grund af centralisering. Det eneste, som de optimistiske opdateringer garanterer dig, er at hvis du stjæler penge direkte, kan folk klage, og du bliver fanget. […] Men hvis du laver DeFi, stjæler ingen fysisk penge. […] Hvad de gør er front-running. ”

Front-running er afhængig af at have eksklusiv information om en handel, der er ved at blive sendt, og handle på denne insider viden. For eksempel kan en central børste teoretisk front-køre sine brugere ved at placere korte positioner, så snart den ser en tilstrømning af nye salgsordrer.

Kladko sagde, at dette fænomen allerede sker på decentraliserede børser som Uniswap på grund af forsinkelsen mellem at sende en handel til mempool og dens optagelse i en blok – men at viden er offentlig.

”Den kritiske ting ved de optimistiske opdateringer er nu, at rollup-operatøren – den fyr, der rent faktisk driver den ting – han får disse handler først.”

Dette er grunden til, at Kladko mener, at samleopgaver skal centraliseres – kun operatøren har adgang til denne viden om insider. Dette udelukker efter hans mening dem fra brug i decentraliseret finansiering, hvilket giver betalinger den eneste mulige anvendelse.

Men det præsenterer en problem med brugervenlighed, som “folk ønsker ikke at politiet, og folk ønsker ikke at vente,” med henvisning til den komplekse klagemekanisme bag Optimistic Rollups.

Crypto Homebrew Club

Kladko beklagede, at alle lag-to-løsninger er udtryk for en ejendommelig mentalitet blandt det “oprindelige ETH-samfund”, der efter hans mening er “virkelig interesseret i ting, men ikke så meget interesseret i, hvad en typisk opstart gør,” med henvisning til den obsessive fokus på kundens behov, der findes i “lean startup” verdenen.

Han sammenlignede situationen med Homebrew Computer Club, et samfund af computerentusiaster grundlagt i 1970’erne:

”Det var disse hobbyister, der bare var interesserede i computere, og på den anden side kunne de ikke bekymre sig mindre om resten af ​​systemet. Så fx før Apple kunne du ikke rigtig købe en computer. Du bliver nødt til at købe dele og bare lodde dem. Og Homebrew Club-fyrene var som, ‘ja, det er helt rimeligt.’ “

Ikke desto mindre er det kun test i den virkelige verden, der fortæller, om løsninger som Optimistic Rollup eller OMG Networks Plasma kan finde anvendelse.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map